Πρέσβης Παλαιστίνης: Δεν θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή χωρίς λύση του Παλαιστινιακού

Εχουν το κλειδί της σταθερότητας στην περιοχή και δεν πρόκειται να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή σε όλη την περιοχή, χωρίς να λυθεί το Παλαιστινιακό με δίκαιο τρόπο, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο Αμπντάλλα Αττάρι. Ενας Πρέσβης που δηλώνει «διπλωμάτης-αντάρτης» και παράλληλα λέει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «ένας λαός που λατρεύει την ειρήνη, αλλά η ειρήνη πάντα έρχεται σαν αποτέλεσμα του δίκαιου».

Περιγράφει την κατάσταση ως τραγική, μιλά για έλλειψη προοπτικής, αποκαλεί τις πρακτικές του ισραηλινού στρατού ως «μαφιόζικες» και μιλά για απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κύπρο προβάλλει την αλληλοκατανόηση και δηλώνει πως ποτέ δεν θα λειτουργούσε η εξωτερική πολιτική της Παλαιστίνης εις βάρος του Κυπριακού όπως ποτέ δεν θα λειτουργούσε η εξωτερική πολιτική της Κύπρου εις βάρος της Παλαιστίνης.

Με αίσθημα απογοήτευσης, ο κ. Αττάρι λέει στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τα τελευταία χρόνια το Παλαιστινιακό απουσιάζει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι μεθοδευμένο. Ζούμε στα χρόνια της παραπληροφόρησης οπότε το Παλαιστινιακό έχει τεθεί στην άκρη», αναφέρει για να σημειώσει ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Παλαιστίνιοι «είναι τραγική».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει προοπτική επίλυσης του ζητήματος, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης λέει ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπάρχει προοπτική με την τωρινή κυβέρνηση του Ισραήλ, και την προηγούμενη και την επόμενη».

Ως Παλαιστίνιος, ως Παλαιστίνιος Πρέσβης και ως Παλαιστίνιος από τα κατεχόμενα εδάφη, σημειώνει, «ξέρω πάρα πολύ καλά ότι από το 1967 δεν έχει αλλάξει η πολιτική του Ισραήλ». Το Ισραήλ, όπως αναφέρει, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει δηλώσει σύνορα. «Εχουν όνειρο το μεγάλο Ισραήλ και θεωρούν ότι μέχρις εκεί που φτάνει η επιρροή και η δύναμη του στρατού του Ισραήλ, εκεί είναι τα σύνορα τους».

Ο κ. Αττάρι περιγράφει ως ιστορική παραχώρηση την αποδοχή από τους Παλαιστίνιους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τους δίνει το ένα τέταρτο από την ιστορική Παλαιστίνη για να έχουν το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αναγνωρίζει κόπωση στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς λέει ότι «ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει αυτή τη φράση από εμάς, αλλά εμείς επιμένουμε. Η κατάσταση στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή, επειδή όπως σας είπα, είμαι από τα κατεχόμενα, και πηγαίνω συχνά στην πατρίδα μου και στο σπίτι μου, είναι αφόρητη. Το Ισραήλ δεν υπολογίζει πλέον ούτε Ηνωμένα Εθνη, ούτε ΕΕ, ούτε γενικά την κοινή γνώμη. Και δυστυχώς, αυτό ξεκινά από το γεγονός ότι έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος βλέπει το Παλαιστινιακό, όπως και άλλα εθνικά θέματα που αφορούν άλλες χώρες, με ένα τρόπο άδικο».

Απορρίπτει την απορία πολλών γιατί η ΕΕ και τα ΗΕ δεν μεσολαβούν να λυθεί το Παλαιστινιακό. «Αν τα ΗΕ παίζουν τον ρόλο του μεσολαβητή, τότε είμαστε στη ζούγκλα», είναι η απάντησή του και συμπληρώνει: «Τα ΗΕ παίρνουν αποφάσεις και είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή τους». Παραπέμπει σε χιλιάδες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκατοντάδες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, «που υποχρεώνουν το Ισραήλ να φύγει από τα κατεχόμενα και όμως δεν το κάνουν», για να προσθέσει ότι υπάρχει υποκρισία.

«Ο κόσμος τους βλέπει ότι είναι υπεράνω. Ο κόσμος τους καλοδέχεται όπου και να πάνε και δεν νοιώθουν πίεση ούτε από φίλους ούτε από εχθρούς για να συμμορφωθούν. Αρα η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να εξελιχθεί», λέει και αναφέρεται σε «αλαζονεία του Ισραήλ». Από την άλλη, συνδέει το Παλαιστινιακό με τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Μπορεί να είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος σε όλη την περιοχή, όμως η αισιοδοξία μας πηγάζει από ένα πράγμα: Νοιώθουμε ότι έχουμε το κλειδί της σταθερότητας στην περιοχή. Δεν πρόκειται να υπάρχει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή σε όλη την περιοχή, χωρίς να λυθεί το Παλαιστινιακό με δίκαιο τρόπο.  Και ο δίκαιος τρόπος είναι να έχουμε την πατρίδα μας και το κράτος το δικό μας στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και επιστροφή των προσφύγων. Μόνο έτσι», δηλώνει

Αδιέξοδη η κατάσταση, αν τα ΗΕ, η ΕΕ δεν μπορούν, το αίμα συνεχίζει να ρέει, χάνονται ζωές, άρα τι μπορεί να γίνει, ρωτάμε τον Παλαιστίνιο Πρέσβη.

Ο κ. Αττάρι δράττεται της ευκαιρίας να ανακατασκευάσει εντυπώσεις. «Είμαστε σε μια εποχή που ίσως φανεί ειρωνικό ότι αυτά τα τανκς που βλέπει ο κόσμος στην τηλεόραση όταν υπάρχουν ειδήσεις για την Παλαιστίνη, τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, είναι ισραηλινά τανκς στα κατεχόμενα και δεν είναι παλαιστινιακά τανκς στο Τελ Αβίβ», λέει. «Εμείς και να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε την κατοχή και να ζήσουμε ειρηνικά, οι ίδιοι μας το θυμίζουν. Οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους, με τις πράξεις τους, με τις ενέργειες τις μαφιόζικες του ισραηλινού στρατού, μάς θυμίζουν ότι υπάρχει κατοχή», προσθέτει.

«Και γι αυτό εμείς το δηλώνουμε ως Παλαιστίνιοι δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο, όμως δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους», συνεχίζει.

Επανέρχεται στον χαρακτηρισμό «μαφιόζικες πρακτικές» του ισραηλινού στρατού. «Όταν λέμε μπαίνουν στην περιοχή της Ναμπλούς ειδικές δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ, επίλεκτες δυνάμεις, βάζουν πλαστές πινακίδες στα αυτοκίνητά τους, με πολιτικά ρούχα, με πιστόλια με σιγαστήρα, μπαίνουν στη Ναμπλούς και εκτελούν και φεύγουν. Αυτό μου θυμίζει εμένα μαφία, μου θυμίζει, ληστεία σε τράπεζα, κάπως έτσι», λέει.

Αφού αναφέρει ότι ο ίδιος είναι από τη Τζενίν, επαναλαμβάνει ότι παρά τη συμφωνία του Οσλο βάσει της οποίας, Τζενίν, Ναμπλούς, Γάζα, είναι περιοχές Α, που σημαίνει ότι απαγορεύεται να εισέλθει Ισραηλινός, στρατιώτης ή πολίτης και λέει ότι «και όμως… Με πλαστές πινακίδες, με κανονικά αυτοκίνητα, μπαίνουν, εκτελούν και φεύγουν».

Με ένταση συνεχίζει ο κ. Αττάρι, ζητώντας «να μην ρωτήσει ξανά κανείς τι θέλουν οι Παλαιστίνιοι. Και μιλούν κάποιοι για αυτοάμυνα. Δηλαδή να μπω εγώ στο σπίτι σας και επειδή προσπαθείτε εσείς με οποιοδήποτε αντικείμενο στο σπίτι να με διώξετε, σας σκοτώνω και μετά μου λένε ότι είναι αυτοάμυνα;»

Σε ό,τι αφορά τη Γάζα περιγράφει με λόγια αυτό που αναδύεται και από τις εικόνες όταν αυτές προβάλλονται: «Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες». Και αναφέρεται σε ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που είναι στη Γάζα.

Απορρίπτει ότι αυτό που συμβαίνει είναι πόλεμος. «Θα λέγαμε για πόλεμο σε περίπτωση που είχαμε δύο κράτη, δύο στρατούς και είχαμε διαφωνία για κάποια βραχονησίδα. Αυτό δεν συμβαίνει, υπάρχει κατοχή. Υπάρχουν τα κατεχόμενα και υπάρχει δύναμη κατοχής. Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή εφαρμόζει ένα απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων», τονίζει.

Με ένταση και δείχνοντας φωτογραφίες απορρίπτει και τα περί τρομοκρατίας. Στη μια φωτογραφία ένα παιδί κρατά μία πέτρα μπροστά σε ένα τανκ. Και θέτει ο Παλαιστίνιος Πρέσβης το ερώτημα: «Αυτό το παιδί όταν μεγαλώσει ποιος θα τολμήσει να το ρωτήσει γιατί συμπεριφέρεσαι έτσι, γιατί είσαι φανατικός;». Παρουσιάζει μια άλλη φωτογραφία με έναν Παλαιστίνιο με δεμένα μάτια να οδηγείται από ομάδα ένοπλων Ισραηλινών στρατιωτών, λέγοντας ειρωνικά πως ίσως να τον πηγαίνουν στο λούνα παρκ, για να τονίσει: «Αυτή είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη».

Τι μπορεί να γίνει; Απαντά: «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν το Ισραήλ αποφασίσει και αποσύρει τα τανκς και τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα του 67 και μας αφήσει να ζήσουμε μια κανονική ζωή, το Ισραήλ τι έχει να πάθει; Τίποτα. Αν σταματήσουν όμως οι Παλαιστίνιοι την αντίσταση τους, δεν θα υπάρξει Παλαιστίνη».

Ερωτηθείς αν θεωρεί την απόσυρση του Ισραήλ ως το βήμα για επίλυση και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, ο κ. Αττάρι λέει ότι δυστυχώς όχι. Αναφέρεται στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «δημοκρατικά, τους ψήφισε ο ισραηλινός λαός. Αρα όλοι η ισραηλινή κοινωνία έχει πάρει μία στροφή προς τα δεξιά». Δυστυχώς, σημειώνει και προσθέτει πως «δεν χαίρομαι καθόλου που το λέω, διότι εγώ ως Παλαιστίνιος πληρώνω με το αίμα μου το τίμημα αυτής της πολιτικής και αυτής της στροφής».

Προς επίρρωση της δήλωσής του περί απαρτχάιντ, επικαλείται αυτό που Εβραίος διανοούμενος, επιζών του ολοκαυτώματος, είχε πει, μετά από 30 χρόνια διαπραγματεύσεων οι Παλαιστίνιοι με το Ισραήλ και μετά από τη συμφωνία του Οσλο, δυστυχώς οι Παλαιστίνιοι ζουν κάτω από καθεστώς απαρτχάιντ.

Ερωτηθείς αν οι Παλαιστίνιοι, είτε σε επίσημο επίπεδο είτε σε επίπεδο οργανώσεων και άλλων, έχουν σχέσεις με Ισραηλινούς που πιστεύουν ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με έναν άλλο τρόπο, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης λέει ότι «υπήρχαν δυνάμεις και υπάρχουν ακόμα, μέσα στην ισραηλινή κοινωνία που όντως από την αγάπη τους για το Ισραήλ και το μέλλον των παιδιών τους θέλουν ειρήνη» και έχουν αναπτύξει σχέσεις μαζί τους. «Δυστυχώς, όμως, έχουν περιορίσει τις δυνατότητες τις δικές τους οι άλλες δυνάμεις», λέει και αναφέρεται σε τουίτ της ισραηλινής πρεσβείας στην Κύπρο ότι δεν υπάρχει κατοχή για να προσθέσει ότι «υπάρχουν δυνάμεις, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες» για να προσθέσει ότι «με βάσει τα αποτελέσματα των εκλογών που είδαμε, (η ισραηλινή κοινωνία) έχει κάνει μια στροφή προς τα δεξιά».

Η τραγικότητα της κατάστασης επιφορτίζει και τον ίδιο με ιδιαίτερες ευθύνες ως Πρέσβης της Παλαιστίνης. Όπως λέει, «ως Πρέσβης της Παλαιστίνης, οφείλω να κάνω αυτά καθήκοντα, όμως έχω ένα πολύ μεγάλο βάρος διαφορετικό από όλους τους συναδέλφους. Από τη μία πρέπει να παρουσιαστώ σαν να εκπροσωπώ μια υπερδύναμη και δεν τρέχει τίποτα. Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να ξεχάσω ότι είμαι διπλωμάτης -αντάρτης. Εκπροσωπώ ένα λαό που αγωνίζεται και διεξάγει ένα δίκαιο αγώνα. Εκπροσωπώ το παιδάκι, που πετάει πέτρες στα τανκς. Συγχρόνως όμως εκπροσωπώ τους Παλαιστίνιους που διαπρέπουν στο εξωτερικό, τους καθηγητές που διδάσκουν στα Χάρβαρντ και στα Μπέρκλι, είμαι περήφανος για αυτό».

Συγχρόνως, λέει, «δεν μπορώ να γυρίσω την πλάτη μου στον λαό μου» και κάνει μια προσωπική αναφορά σε γείτονές του, την οικογένεια Ζμπέντιν. «Αυτή είναι μια οικογένεια 30 άτομα, έχουν σκοτωθεί οι 12 από τα χέρια των Ισραηλινών. Εγώ έχω το βάρος να τους εκπροσωπώ. Και τιμή μου είναι που τους εκπροσωπώ. Αυτή είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη και αυτός είναι ο λαός μου».

Τονίζει ξανά πως είναι περήφανος που ανήκει σε αυτό το λαό, συμπληρώνοντας «και να ξέρει όλος ο κόσμος και να ξέρουν πρώτα από όλα οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία και τη δημοκρατία ότι εμείς δίνουμε μία υπόσχεση: Ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ότι θα δώσουμε τον αγώνα μας. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ στη λογική ότι εδώ υπάρχουν συμφέροντα και εκεί υπάρχουν συμφέροντα… Και αν δεν καταφέρουμε κάτι, στην ηλικία που είμαστε, θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Θα συνεχίσουν μετά από εμάς. Όπως συνεχίσαμε εμείς μετά από τους παππούδες και τους πατεράδες μας».

Την ίδια ώρα αναφέρεται στην ειρήνη. «Να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ειρήνη. Είμαστε ένας λαός που λατρεύει την ειρήνη, αλλά η ειρήνη πάντα έρχεται σαν αποτέλεσμα του δίκαιου. Δεν μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια στην ισραηλινή πολιτική. Μέχρι πότε; Το να βάζουν το θύμα και τον θύτη στην ίδια ζυγαριά είναι ανεπίτρεπτο. Είναι προκλητικό», λέει.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τις σχέσεις Παλαιστίνης- Κύπρου, ο κ. Αττάρι σημειώνει πως όταν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως είναι και τυχερός και περήφανος. Περήφανος γιατί εκπροσωπεί ένα θαυμάσιο λαό, τον λαό της Παλαιστίνης και τυχερός που είναι στην Κύπρο γιατί έχει να κάνει «με ανθρώπους που έχουν πολύ ψηλά το αίσθημα της φιλοπατρίας». Κάνει, επίσης, αναφορά στις άριστες σχέσεις την περίοδο Αραφάτ-Μακαρίου και λέει ότι «έχουμε κοινές αξίες και αρχές. Αγαπάμε την Κύπρο και την Ελλάδα». Ο ίδιος έχοντας σπουδάσει στην Ελλάδα θυμάται ότι με τους Κύπριους φίλους, συμφοιτητές του διοργάνωναν συναυλίες για την Παλαιστίνη και την Κύπρο, πορείες, «πηγαίναμε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζαμε, κάναμε διαδηλώσεις κ.λπ.» και σημειώνει ότι «αυτές τις σχέσεις τις κρατάμε και εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, για να βελτιωθούν».

Καταλήγοντας ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο δηλώνει ότι «οι σχέσεις μας με την Κύπρο πρέπει να είναι κτισμένες πάνω σε μία μαγική λέξη: Αλληλοκατανόηση. Και εσείς έχετε ανάγκη από υποστήριξη από όλο τον κόσμο και εμείς ανάγκη υποστήριξης από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, ο κόσμος κυβερνιέται από συμφέροντα και δεν είμαστε σε άλλο πλανήτη, και εσείς και εμείς, όμως ποτέ δεν θα λειτουργούσε η εξωτερική πολιτική της Παλαιστίνης εις βάρος του Κυπριακού όπως ποτέ δεν θα λειτουργούσε η εξωτερική πολιτική της Κύπρου εις βάρος της Παλαιστίνης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!