4.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 1:17

Χριστοδουλίδης-Αννίτα τα είπαν για συνεργασία κυβέρνησης-Βουλής και για συμμετοχή Υπουργών στο ΕΛΚ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τη συνάντηση την Τετάρτη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για θέματα της επικαιρότητας και ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν την Βουλή και ενέργειες της Προεδρίας.

Σε σχέση με το θέμα της συμμετοχής Υπουργών στις συναντήσεις του ΕΛΚ, η κ. Δημητρίου δήλωσε μετά τη συνάντηση πως “για μας είναι λήξαν και νομίζω μετά την συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ευρύτερα λήξαν». Την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ συνόδευε στο Προεδρικό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο κατά την προεκλογική εκστρατεία όσο και μετά την εκλογή του, έχει εκφράσει τη βούληση για ειλικρινή συνεργασία με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου κι αυτό θα συνεχίσει να πράττει και να επιδιώκει.

«Διότι αυτή είναι η κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου, όλων των Κυπρίων και μέσα από ουσιαστικές ωφέλιμες πολιτικές, μέσα από αγαστή και παραγωγική συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, εκείνα τα έργα, εκείνες τις ενέργειες που να είναι προς όφελος όλων των πολιτών», ανέφερε.

Τα κόμματα της Κύπρου, συνέχισε, είναι κύτταρα της δημοκρατίας και θέλουμε να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία. «Πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τόπου μας, για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ζωής του κάθε συμπολίτη μας», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι στη συνάντηση ξεκαθάρισαν κάποια ζητήματα κι ενημερώθηκαν για θέματα που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής ή χειρίζεται η προεδρία του κράτους.

Ο ΔΗΣΥ ως η αντιπολιτευτική δύναμη σταθερότητας της χώρας θα συνομιλεί με τον ΠτΔ, με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου για το καλό της Κύπρου και των πολιτών, ανέφερε. «Δεν έχουμε ούτε πολιτικές αλλεργίες, ούτε ιδεοληψίες. Ο λαός αναμένει από εμάς να εργαστούμε για όλα αυτά που πραγματικά θα διασφαλίσουν το μέλλον που του αξίζει και θ’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας», σημείωσε.

Γι’ αυτά που συμφωνούν, είπε, τα στηρίζουν, εκεί που διαφωνούν τεκμηριώνουν την αντίθετη άποψή τους, ανέφερε, κι έτσι ο ΔΗΣΥ θα εξακολουθήσει να πορεύεται στην αντιπολίτευση. «Για να λήξει επιτέλους το ζήτημα που συνεχώς επανέρχεται», ανέφερε.

Συμμετοχή Υπουργών στο ΕΛΚ

Λετυμπιώτης και Δημητρίου ρωτήθηκαν για το θέμα της συμμετοχής Υπουργών στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ),  με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή του είχε δεχθεί προσκλήσεις από διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις και ο ίδιος επέλεξε να συμμετέχει στο ΕΛΚ κι αυτό θα συνεχίσει να πράττει. «Θα είναι μέλος και θα συνεχίσει να είναι μέλος στο ΕΛΚ», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι από τη στιγμή που συμμετέχει ο αρχηγός του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτός μεταφέρει τις θέσεις του στο ΕΛΚ, υπάρχει η συνεργασία με το ΕΛΚ.

Ερωτηθείσα για το ίδιο θέμα, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι συζήτησαν το θέμα, λέγοντας ότι από την στιγμή που ο ΔΗΣΥ ανήκει στην αντιπολίτευση και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήκουν σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, δεν είναι πολιτικά λογικό να συμμετέχουν στο ΕΛΚ. Συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «πολυ ορθά» κι αυτό έχει την δική του προστιθέμενη αξία, σημείωσε. Θέση του ΔΗΣΥ, συνέχισε, είναι ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν δύο Υπουργοί στο ΕΛΚ «κι ας μην μεταφέρουμε την εντύπωση ότι εξαρτάται το μέλλον της χώρας ή η επίλυση του Κυπριακού από αυτή καθ’ αυτή την συμμετοχή τους».

“Εχουμε να διαχειριστούμε σύνθετες προκλήσεις κι ας μην συντηρούμε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ένα ζήτημα που είναι λήξαν”, ανέφερε. Θα εστιάσουν είπε, υπεύθυνα, νούσιμα στη συνεννόηση που αναμένουν οι πολίτες απ’ αυτούς «για τα μικρά και τα μεγάλα.

Ερωτηθείσα εάν η συμμετοχή Υπουργών στο ΕΛΚ θα βοηθούσε στην προώθηση της πρότασης της κυβέρνησης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, η κ. Δημητρίου επανέλαβε την αρχική της τοποθέτηση ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ εκεί που είναι εφικτό,και έχει τη δική του πολιτική ευθύνη γι’ αυτό και βγαίνει μπροστά για το Κυπριακό, με πρωτοβουλίες, να ενημερώσει τους πολίτες και να συμβάλλει με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν. «Και ναι, μιλάμε για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν το θέμα είναι λήξαν για όλες τις πλευρές, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «για μας είναι λήξαν και νομίζω μετά την συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ευρύτερα λήξαν».

Κυβερνητικά νομοσχέδια στη Βουλή

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας παράπονο για την απόρριψη σημαντικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για παράπονο, είτε από πλευράς του Προέδρου, είτε της κυβέρνησης. «Εκείνο που υπάρχει είναι μια ειλικρινής ανησυχία από πλευράς της κυβέρνησης για όλα τα νομοσχέδια, τα οποία προωθούνται στη νομοθετική εξουσία, καταρχάς, να τυγχάνουν μιας παραγωγικής, ουσιαστικής επεξεργασίας από τη νομοθετική εξουσία, από τα κόμματα, από τους βουλευτές και για την ταχεία επεξεργασία τους, για να μπορούν να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.

Παρέπεμψε δε και σε δηλώσεις του Προέδρου ότι είναι κατανοητές οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως επίσης και οι κοινές συνισταμένες που υπάρχουν με διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Αλλά, συνέχισε, αυτό που επείγει κι επιβάλλεται είναι να υπάρχει μια παραγωγική συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. «Και αυτό θα είναι προς όφελος όχι της Κυβέρνησης, αλλά του ίδιου του τόπου μας».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Προέδρου του ΔΗΣΥ για ενημέρωση του κοινού για το περιεχόμενο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε καταφατικά. Ήταν κάτι που συζητήθηκε και σε προηγούμενη συνάντησή τους, σημείωσε. «Εμείς, κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην περαιτέρω ενεργοποίηση και της κοινωνίας, αλλά και του διεθνή παράγοντα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο Πρόεδρος είναι επικεντρωμένος στη μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της συμφωνημένης λύσης.

Κληθείσα να πει εάν ξεπεράστηκαν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το  e-kalathi και έναν διορισμό, η κ. Δημητρίου είπε ότι ήταν οι θέσεις τους και δεν έχουν να κάνουν με το από ποιον ή πώς κατατίθεται ένα νομοσχέδιο αλλά με την ουσία. Το e-kalathi, σημείωσε, ήταν δική τους παλιά πρόταση και η στάση τους είχε να κάνει όχι με την ουσία του νομοσχεδίου, και θεώρησαν ότι έπρεπε να σταλεί πίσω για περεταίρω διαβούλευση κι αυτό έγινε. «Το πράξαμε και σε άλλες επιτροπές. Αρά ας μην ψάχνουν κάποιοι επιτηδευμένα να προκαθορίσουν την ετυμηγορία του ΔΗΣΥ», ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν ο Πρόεδρος διατύπωσε κάποια παράπονα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν είναι θέμα παραπόνων. «Ξεκαθαρίσαμε κάποιες θέσεις. Γιατί πολλές φορές, το βιώνουμε κι εμείς, συντηρείται μια περιρρέουσα και μεταφέρονται γεγονότα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επεσήμανε.

Στο τέλος της ημέρας, είπε, κρινόμαστε για τις θέσεις και τις πολιτικές μας και πάντοτε ο διάλογος μόνο ωφελεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!