Τον απολογισμό του έργου της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τους τελευταίους 20 μήνες, παρέθεσε η απερχόμενη Υπουργός Στέφη Δράκου σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας πως μέσα σε αυτούς τους μήνες προχώρησαν με μια σειρά σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και αρμοδιότητες του Υπουργείου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, έδωσε απαντήσεις για το θέμα του χουλιγκανισμού, των φυλακών, του ζητήματος με τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους, καθώς και για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.
Ξεκινώντας από το νομοθετικό μας έργο, η κ. Δράκου είπε πως το Υπουργείο ετοίμασε πέραν των 80 νομοσχεδίων/ κανονισμών, και πέτυχε την υπερψήφιση 46 εξ αυτών, ενώ τα υπόλοιπα εκκρεμούν στις επιτροπές της Βουλής.
Κάνοντας αρχή από τον τομέα της Δικαιοσύνης, η κ. Δράκου αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση που ξεκίνησε και δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. «Πρέπει να είναι συνεχόμενη και να προσαρμόζεται στα νέα κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα, και αυτό το αφήνω στον νέο Υπουργό», είπε.
Είπε πως για τη μεταρρύθμιση των επαρχιακών δικαστηρίων, ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο για εκδίκαση μικρών ποινικών και αστικών διαφορών, το οποίο συζητείται σε επιτροπή με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Νομικής Υπηρεσίας. Με την ίδια επιτροπή συζητήσαμε επίσης το θέμα της αναθεώρησης της δικαιοδοσίας των διοικητικών δικαστηρίων, για το οποίο αναμένονται εισηγήσεις από εμπειρογνώμονες.
Η κ. Δράκου είπε πως ήδη ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε η διαμεσολάβηση στις οικογενειακές υποθέσεις, ενώ ετοιμάσαμε νομοσχέδιο για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε μικρές διαφορές.
Το νομοθετικό έργο, ανέφερε, συμπληρώνεται από έργα, όπως το e-justice παραδίδεται το 2023, το digital audio recording το αργότερο μέχρι το 2025, τη δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Διοίκησης Δικαστηρίων που έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί τα επόμενα 2 χρόνια και τους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας και το πρόγραμμα Εκδίκασης Καθυστερούμενων Υποθέσεων (Backlog).
«Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί ώστε ο πολίτης να δει άμεσα τα αποτελέσματα. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρά εντατικά και έχει δώσει δείγματα που με κάνουν να είμαι αισιόδοξη πως από φέτος μέχρι και το 2025 θα δούμε το αποτέλεσμα και θα δώσουμε στον πολίτη αυτό που δικαιωματικά του ανήκει: Τη γρήγορη και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης», είπε.
Σε άλλο σημείο της παρουσίασης της, η κ. Δράκου ανέφερε πως με τους Ευρωπαίους ομολόγους της προώθησε μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό πρόβλημα και την εργαλιοποίηση του από την Τουρκία, την ένταξη της Κύπρου στο χώρο του Σένγκεν και την πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών SIS, που είναι έργο της Αστυνομίας και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σοβαρού και διασυνοριακού εγκλήματος. Είπε πως σε αυτό το ζήτημα, βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν την εξασφάλιση της πρόσβασης στο συγκεκριμένο σύστημα.
Στο Σχέδιο Ανάκαμψης, η κ. Δράκου είπε πως όχι μόνο το Υπουργείο έφτασε τους στόχους που περιλαμβάνονταν στην 1η αίτηση, αλλά έχουν ήδη υλοποιήσει ορόσημα του σχεδίου που περιλαμβάνονται σε επόμενες φάσεις, με την ουσιαστική και καταλυτική συμβολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Υφυπουργείου Καινοτομίας.
Είπε στη συνέχεια πως ψηλά στην ατζέντα της ήταν τα θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας και για αυτό άκουσαν τις γυναίκες, τα παιδιά, την οικογένεια, τα ΛΟΑΤΙ άτομα. «Ακούσαμε τα προβλήματα και εντοπίσαμε τα κενά και μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις, δώσαμε τον εξοπλισμό και την πανοπλία που χρειάζονται για να νιώθουν ασφάλεια και ισονομία», είπε.
Από νομοθετικής πλευράς, είπε, το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ένα διαχρονικό αίτημα της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας, είναι υπό συζήτηση στη Βουλή. Πρόσθετα ποινικοποίησαν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών όπως επίσης την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση, ενώ συστάθηκε ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Παράλληλα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως εγκρίθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028 και προχώρησαν με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία και Προαγωγή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Εννιά καταδίκες σε υποθέσεις εμπορίας προσώπων το 2022
Η κ. Δράκου είπε πως η Καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων αποτέλεσε ξεχωριστή προσπάθεια, τομέας στον οποίο κύριο ρόλο διαδραμάτισε η Αστυνομία. Πρόσθεσε πως αφού μελετήθηκαν τα κενά και οι αδυναμίες, κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν 9 καταδίκες σε υποθέσεις trafficking το 2022 και μαζί με τις εντατικές ενέργειες επιτεύχθηκε η Αναβάθμιση της Κύπρου στην κατηγορία 1.
Όσον αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Υπουργείο επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση ακόμη μιας θεσμικής μεταρρύθμισης, την αυτονόμηση της Υπηρεσίας.
Αναφέρθηκε στη μελέτη που ολοκληρώθηκε και την εφαρμογή συστήματος, που θα δίνει εικόνα σε Παγκύπρια βάση και σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να εντοπίζονται άμεσα και να τυγχάνουν διαχείρισης μια πυρκαγιά ή άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Σε νομοθετικό επίπεδο πετύχαμε την ψήφιση του Νόμου για τους Εθελοντές Πυροσβέστες και δώσαμε κίνητρα στο προσωπικό με την αντίστοιχη αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων, είπε.
Επίσης, ολοκληρώθηκαν τρία έργα, του Κεντρικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λεμεσού, του Πυροσβεστικού Σταθμού για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, στο Μαρί και του Πυροσβεστικών Σταθμού Υπαίθρου Κυβίδων ύψους 9,5 εκατομμυρίων.
Ανέφερε, στη συνέχεια πως το πρόσφατο Πρωτόκολλο που υπέγραψαν με το πυροσβεστικό σώμα Ελλάδος, ενισχύει και θεσμοθετεί τη συνεργασία, με τον άμεσο συντονισμό μεταξύ των Κέντρων Επιχειρήσεων των δύο χωρών.
Για πρώτη φορά μελέτη αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας
Όσον αφορά στην Αστυνομία, η κ. Δράκου είπε πως στο μικρό διάστημα των 20 μηνών που είχε, επικεντρώθηκε στην προώθηση της μεταρρύθμισης του σώματος μέσα από μια μελέτη αναδιοργάνωσης, η οποία γίνεται πρώτη φορά από την ίδρυση της Δημοκρατίας, με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων και σε συνεργασία πάντοτε με την ηγεσία της δύναμης.
Το έργο, είπε, είναι χωρισμένο σε 3 φάσεις με την πρώτη να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι επόμενες δύο φάσεις βρίσκονται σε πλήρη παράλληλη εξέλιξη.
Σημείωσε πως αλλάζει η δομή του τηλεφωνικού συστήματος και πλέον θα υπάρχει ένα Παγκύπριο τηλεφωνικό κέντρο το οποίο δέχεται τις κλήσεις ενώ αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συλλογή και η αξιολόγηση των πληροφοριών καθώς πλέον η Αστυνομία θα δέχεται καταγγελίες μέσω τηλεφώνου, email ή ακόμη και από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Instagram.
Βασικότεροι στόχοι της αναδιοργάνωσης είναι η ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των πολιτών, η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου αστυνόμευσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Στο ίδιο πλαίσιο προχωρήσαμε και σε άλλες δράσεις. Δώσαμε κίνητρα στους αστυνομικούς μας με την Αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων, επηρεάζονται θετικά συνολικά 4.525 μέλη. Ενισχύσαμε το Ανθρώπινο Δυναμικό, το 2022 έχουν γίνει 186 προσλήψεις Αστυνομικών και 50 προσλήψεις Ειδικών Αστυνομικών ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για πλήρωση των 705 κενών θέσεων. Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και προσλαμβάνονται άμεσα οι πρώτοι 255 συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής.
Η κ. Δράκου είπε πως παράλληλα με το ανθρώπινο δυναμικό επένδυσαν και στα κτιριακά και στα έργα ανάπτυξης της δύναμης, με την ολοκλήρωση 6 νέων ή ανακαινισμένων αστυνομικών σταθμών και αγοράστηκαν 100 υπηρεσιακά οχήματα.
Επίσης, αναφέρθηκε και σε ευρύτερες εκσυγχρονιστικές αλλαγές, όπως το ειδικό έργο εκτέλεσης ενταλμάτων και προστίμων, στη σύσταση της ποδηλατικής Αστυνομίας και της Αστυνομίας για τα ζώα.
Μείωση κατά 20% στις οδικές συγκρούσεις το 2022
Στην οδική ασφάλεια, η κ. Δράκου είπε πως το 2022 είχαμε αισθητή μείωση κατά 20% στις οδικές συγκρούσεις και 18% στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, σε σχέση με το 2021.
Όπως είπε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Επικοινωνιών, Μεταφορών και Έργων προχώρησαν στην εγκατάσταση ακόμη 20 σταθερών και 16 κινητών καμερών και αναμένεται να λειτουργήσουν 03/2023.
Η δημιουργία νέων Φυλακών ο μόνος τρόπος επίλυσης του υπερπληθυσμού
Στο τμήμα φυλακών, προχώρησαν σε βελτιωτικά έργα υποδομών και αγορά εξοπλισμού πέραν των 3 εκατομμυρίων, αλλά και σε προσλήψεις 20 μόνιμων και έκτακτων δεσμοφυλάκων.
Αναφερόμενη στις σοβαρές προκλήσεις, είπε πως η μία αφορά στον υπερπληθυσμό των Φυλακών και η άλλη τη διακίνηση παράνομων κινητών τηλεφώνων στις φυλακές και τη χρήση τους για διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκτός των Φυλακών.
Είπε πως οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές και διάφοροι άλλοι παράγοντες επιδείνωσαν σοβαρά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και πως ο μόνος τρόπος για να λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού είναι η δημιουργία νέων φυλακών.
Ωστόσο, προχωρήσαμε σε άμεσες ενέργειες, μεταξύ των οποίων ήταν η εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης καταδίκων, η ολοκλήρωση Νομοσχεδίου για επέκταση του θεσμού και στους υποδίκους, η διευθέτηση για κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων ασύλου κρατουμένων και η προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών χώρων που εύκολα να τύχουν μετατροπής σε χώρους Φυλακών.
Τεχνικά προβλήματα με απενεργοποίηση κινητών
Για το δεύτερο πρόβλημα της παράνομης χρήσης κινητών τηλεφώνων λήφθηκε απόφαση για την αναβάθμιση του υφιστάμενου λογισμικού ώστε να καλύπτονται όλες οι συχνότητες που λειτουργούν εντός των Φυλακών και πρόσθετα να εντοπίζεται το κινητό και να κατάσχεται.
Είπε πως προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που χειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία που δεν ξεπεράστηκαν ακόμη προκειμένου το σύστημα της απενεργοποίησης να ολοκληρωθεί.
Σε ερώτηση για το ζήτημα των τηλεφώνων στις φυλακές είπε πως υπάρχει πίεση για την εφαρμογή του συστήματος για φραγή των κινητών. Ανέφερε πως όταν λειτουργήσει το σύστημα θα υπάρχει φραγή σε όλους τους χώρους πλην ενός στις φυλακές, ενώ θα πρέπει να επιλυθούν κάποια πρακτικά ζητήματα ώστε να μην επηρεάζονται τα σπίτια γύρω από τις φυλακές.
«Ελπίζω ότι τάχιστα θα ολοκληρωθεί γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί ενισχύει και τη διεύθυνση των φυλακών», είπε, και σημείωσε πως όσο και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι πάντα θα υπάρχουν τρόποι να εισέρχονται κινητά στις φυλακές.
«Καμία δυσμενής διάκριση», λέει για την Άννα Αριστοτέλους
Η κ. Δράκου σημείωσε πως η ταυτόχρονη απουσία της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου δημιούργησε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. «Πρωταρχικό μου μέλημα ήταν να μην μείνουν οι φυλακές «ακέφαλες» και να δημιουργηθεί οποιοδήποτε κενό στην εύρυθμη λειτουργία τους. Προχώρησαν σε αναπληρωματικό διορισμό προσώπου που πληροί όλα τα κριτήρια που απαιτεί η νομοθεσία και σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες», είπε, ενώ σε ότι αφορά το αίτημα για μετακίνηση, υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τα αιτήματα ιδίως όταν αφορά μη εναλλάξιμο προσωπικό, όπως η παρούσα περίπτωση.
«Η ευθύνη μου ήταν να αξιολογήσω την κατάσταση και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν από μία τέτοια μετακίνηση. Πρόθεσή μου ήταν με την επιστροφή τους, σε προσωπική συνάντηση, μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και με σοβαρότητα να συζητηθούν όλα τα θέματα για εξεύρεση της κατάλληλης διευθέτησης. Δυστυχώς το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας της κ. Αριστοτέλους και της κ. Δημητρίου μέχρι της 9 Μάρτιου του 2023», είπε.
Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις πως δεν υπήρξε προστασία προς την κ. Αριστοτέλους, η κ. Δράκου είπε πως δεν πιστεύει ότι δεν υπήρξε προστασία. «Καμία δυσμενής διάκριση. Της παρέχουμε, όπως είπε, προστασία και οποιαδήποτε επίκληση προς αυτή τη κατεύθυνση δεν είναι σωστή», είπε.
Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις για τα θέματα του χουλιγκανισμού, η κ. Δράκου είπε πως δεν δέχεται να επικρίνεται η Αστυνομία για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Όπως είπε, είχε συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία λήφθηκαν πολλά μέτρα που εφαρμόζονται.
Στο θέμα της διακίνησης των οπαδών, η κ. Δράκου είπε πως στήριξε την εισήγηση της Αστυνομίας πως εκεί που θα ήταν απαραίτητο θα έπρεπε να απαγορευόταν η μετακίνηση. Στη συνέχεια, είπε, ζητήθηκε να γίνει μια δεύτερη σύσκεψη με τα σωματεία και την ΚΟΠ, στην οποία παρευρέθηκε και όπως είδαμε στα τελευταία ντέρμπι δεν υπήρξαν επεισόδια.
Η κ. Δράκου ανέφερε πως πρόθεση της ήταν να προωθήσει Νομοσχέδιο, με βάση το οποίο η Αστυνομία θα έχει τον τελικό λόγο για τις μετακινήσεις σε περιπτώσεις που συνεχίσουν να σημειώνονται επεισόδια. Είπε πως το θέμα προχωρεί και σημείωσε πως έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και από την ΚΟΠ για ενίσχυση και εκπαίδευση των παρατηρητών.
Σε σχέση με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Δράκου είπε πως σταδιακά θα είναι ορατά τα στοιχεία της αναδιοργάνωσης. Ωστόσο, είπε για να φανούν ολοκληρωτικά τα αποτελέσματα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Πάντως, ανέφερε, γίνονται βήματα και προχωρά ικανοποιητικά η αναδιοργάνωση και ο σχεδιασμός προσδιορισμός είναι για ολοκλήρωση μέχρι το 2025.
Πηγή: ΚΥΠΕ