Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τίμημα και τα επίχειρα πολιτικών των προηγούμενων κυβερνώντων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε σχέση με τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις σε Κύπριους πάροχους υπηρεσιών σε Ρώσους, απαιτώντας παράλληλα έρευνες για λογοδοσία, όπως είπε, των ενόχων.
Στο πλαίσιο επίσκεψης του σε βιομηχανική μονάδα στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου είπε πως «τώρα πληρώνουμε τα επίχειρα πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο κυνήγι του πρόσκαιρου κέρδους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικό: Σύσταση Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων – Συντονισμός με Βρετανία
«Δόθηκε έμφαση στην αρπακτή. Η Κύπρος έβγαλε πολύ κακό όνομα διεθνώς και δυστυχώς οι προηγούμενοι κυβερνώντες απλά έκλειναν τα μάτια ή απλά αρνούνταν ότι υπήρχε το πρόβλημα και την ίδια ώρα αρνούνταν ότι υπήρχε μέχρι και σύγκρουση συμφέροντος από αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις», συμπλήρωσε.
Σήμερα, πρόσθεσε, πληρώνουμε ένα τίμημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση «και για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, πρώτα από όλα χρειάζονται καλές πρακτικές και χρειάζεται διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα».
Την ίδια ώρα είπε ότι «δική μας απαίτηση είναι, όλοι όσοι οδήγησαν την Κύπρο σε αυτά τα κακά μονοπάτια, όσοι εμπλέκονται στη δυσφήμιση της Κύπρου διεθνώς, να λογοδοτήσουν. Να γίνουν πραγματικές και σε βάθος έρευνες και αυτοί οι οποίοι είναι ένοχοι, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και σε αυτό θα επιμένουμε μέχρι τέλους».
Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής ενέργειες του ΠτΔ, ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως «αυτό το οποίο αποτελεί την πλήρη και απτή επιβεβαίωση είναι τα αποτελέσματα». «Θα περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί πάρα πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίσει αυτήν την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που επηρεάζει και την κυπριακή οικονομία και την παραγωγική της βάση» συμπλήρωσε.
Το πρόσκαιρο κέρδος, συνέχισε, δίνει κέρδος σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες λίγων ανθρώπων «και όντως η πρόκληση ήταν πάρα πολύ μεγάλη γιατί τα δισεκατομμύρια ήταν πολλά με τα χρυσά διαβατήρια, αλλά εμείς πολλές φορές είχαμε επισημάνει ότι τέτοιες πρακτικές δεν έχουν προοπτική, δεν έχουν βάθος και κάποια στιγμή θα έχουν και αρνητικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και στη χώρα μας και τα βλέπουμε σήμερα μπροστά μας».