8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:38

Σήμα κινδύνου για το μεταναστευτικό από Νουρή στην ΕΕ – Ετοιμάζει επιστολή με στοιχεία

Επείγουσα επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, συνοδευόμενη από αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη μαζική ροή μεταναστών στην Κύπρο, μέσω της Τουρκίας και των κατεχομένων, προκειμένου να ενημερωθεί η ΕΕ για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την πρόθεσή του αυτή ενημέρωσε σήμερα ο Ν. Νουρής τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και την αντιπροσωπεία του κόμματος, που πραγματοποίησε σήμερα προγραμματισμένη επίσκεψη στο γραφείο του, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού. Όπως εξήγησε, η επιστολή θα συνοδεύεται από «αποδεικτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει μέσω Κωνσταντινούπολης στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμβου, αφού έλαβαν από τις κατοχικές αρχές βίζα διαμονής 60 ημερών, και πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής».

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι τα μέχρι στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι «το πρόβλημα είναι μετρήσιμο και είναι εξόχως ανησυχητικό», αφού 4.793 άτομα έχουν αιτηθεί άσυλο τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ για το 2021 το σύνολο ήταν 13.500.  Είπε, ακόμα ότι σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής «Πουρνάρα» βρίσκονται 2.957 άτομα, όλα προερχόμενοι από την Τουρκία και πέραν του 95% αφρικανικής καταγωγής και, παρά το γεγονός ότι μεταφέρονται κατά εκατοντάδες τα άτομα στην περιοχή Λίμνες, το πρόβλημα δεν εξαλείφεται.

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ανάληψη δράσεων στην πράσινη γραμμή για να περιοριστούν οι ροές», υπογράμμισε ο Υπ. Εσωτερικών και είπε ότι οι αρχές εστιάζουν και στην προσπάθεια για επιστροφές, που ανέρχονται σήμερα στις 685, αριθμός δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τις αφίξεις, όπως επεσήμανε.

Αιτήματα στήριξης από την ΕΕ για έργα στο «Πουρνάρα» και στις Λίμνες

Ανέφερε ότι τη στήριξη της ΕΕ θα ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στο Κέντρο Υποδοχής «Πουρνάρα», που υπολογίζεται ότι θα έχουν κόστος 20 εκατομμυρίων, καθώς επίσης και για τα έργα στην περιοχή Λίμνες, που ανέρχονται στα 60 εκατομμύρια. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι έχει προκηρυχθεί μία τετραετής σύμβαση για τη σίτιση των ατόμων που φιλοξενούνται στο «Πουρνάρα», συνολικού κόστος 34 εκατομμυρίων, από τα οποία η ΕΕ θα καλύψει τα 4 εκατομμύρια και η Κυπριακή Δημοκρατία τα 30.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να καλύψει το κόστος για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Κέντρο Υποδοχής, γι` αυτό και αυτή την εβδομάδα θα υποβάλουμε πρόταση αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόσθετη χρηματοδότηση», εξήγησε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσέγγιση και την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η Κυβέρνηση, όσον αφορά τα αιτήματά προς την Κομισιόν, ο Υπουργός είπε ότι «περισσεύει η επιχειρηματολογία, λόγω των τεράστιων ροών μεταναστών», ενώ σημείωσε ότι την ανάγκη για τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου στις Λίμνες, που θα βοηθά στις επιστροφές άτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, την έχει αναγνωρίσει ήδη η Κομισιόν. «Αυτό που θα κάνουμε είναι να εντατικοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα το μήνυμα ότι η Κύπρος καταγράφει ανεπιθύμητη πρωτιά σε θέματα ρυθμού αιτητών ασύλου», κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διπλά επιδόματα σε αιτητές ασύλου, ο κ. Νουρής είπε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση από τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται την επιδοματική πολιτική, εξήγησε όμως ότι το Υπ. Εσωτερικών, από την 1/11/2021, εφόσον απορρίπτεται η αίτηση ασύλου ατόμου που φιλοξενείται στο «Πουρνάρα», καθορίζεται ως τόπος διαμονής του το κέντρο στην Λίμνες και ενημερώνεται το αρμόδιο Υφυπουργείο, ώστε να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση της Δημοκρατίας, με παραχώρηση άλλων επιδομάτων.

Χρήσιμη η συνάντηση, είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η συνάντηση που ήταν κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εσωτερικών, έχει αργοπορήσει λίγο εξαιτίας διαφορετικών υποχρεώσεων που είχαν.

Σημείωσε ότι στην συνάντηση υπήρξε μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στα ζητήματα του προσφυγικού και της μετανάστευσης.

«Η συνάντηση ήταν τελικά σε μια περίοδο που το σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων έγινε ακόμα πιο σύνθετο και δύσκολο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των προσφυγικών ροών που έχει προκαλέσει η εισβολή και ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Στην δική μας την αντίληψη, συνέχισε, αυτό το σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν υπάρχουν ολιστικές, συνολικές ευρωπαϊκές πολιτικές και προσεγγίσεις, οι οποίες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πρώτα απ΄ όλα μέσα στο πλαίσιο μιας αλληλεγγύης πρωτίστως προς τις χώρες εκείνες που αποτελούν τις χώρες εισδοχής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η Κύπρος είναι μια από αυτές.

Είναι φανερό, επεσήμανε, ότι χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα και πρωτίστως χρειάζεται επιτέλους η ΕΕ να αποφασίσει για ένα καίριο ζήτημα που είναι η ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

«Είναι γεγονός ότι χρειάζεται ένα εύρυθμο και δίκαιο σύστημα αξιολόγησης αιτήσεων ασύλου έτσι ώστε να μπορούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να χειριζόμαστε τους αιτητές ασύλου που είναι αρκετές χιλιάδες. Το σύστημα ασφαλώς έχει μέσα τις δομές, τις υποδομές, τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας με τα πολλά προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά τα συζητήσαμε με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του», είπε.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε, ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ το ΑΚΕΛ. «Καταθέσαμε και τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις και μαζί με την ενημέρωση που τύχαμε από τον Υπουργό, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε και τα προβλήματα διότι αρκετά ζητήματα έρχονται και στην Βουλή των Αντιπροσώπων και χρειάζεται μέσα από μια συνολική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «είναι γνωστό ότι κατά καιρούς έχουμε τις διαφωνίες μας και τις δικές μας απόψεις και ενίοτε οι τόνοι είναι υψηλοί. Δεν θα ήθελα τώρα ενόψει και της συνάντησης που έχουμε κάνει, φιλοξενούμενος εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών να πάω σε αυτή την συζήτηση. Θα μείνω επικεντρωμένος σε αυτά που έχουμε πει με την ευχή και την ελπίδα ότι αυτό το δύσκολο ζήτημα στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να τυγχάνει της ευρωπαϊκής προσέγγισης και να πιέζουμε έτσι ώστε η Ευρώπη να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

Θεωρώ, συνέχισε, ότι τώρα τα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, μπορούν επιτέλους να βρουν και το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που είναι σύνορα εισδοχής στην ΕΕ από πρόσφυγες.

«Απλώς καμιά φορά η ζώσα εμπειρία λίγο ανοίγει και τον τρόπο σκέψης και δημιουργεί και δυνατότητα για να συζητήσουμε ζητήματα που οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν συνήθως να συζητήσουν. Όπως, αυτό της έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τα κράτη που δέχονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, όπως είναι η Κύπρος, για να αναλάβουν όλοι τις δικές τους ευθύνες, το μερίδιο που τους αναλογεί», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι από την ΕΕ χρειάζεται να απαιτούμε τεκμηριωμένα. «Γιατί χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα το οποίο αναγνωρίζουμε την δυσκολία να αντιμετωπιστεί. Όπως έχω πει είναι σύνθετο και πολύπλοκο, δεν απλοποιούμε τα πράγματα. Εκεί που πέφτει η φωτιά κρούζει. Εμείς έχουμε αυτό το πρόβλημα σε αυξημένο βαθμό γι αυτό χρειάζεται να απαιτούμε από τους Ευρωπαίους έτσι ώστε να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την φιλοξενία ανηλίκων, είπε πως πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα κι ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες εξηγήσεις.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «έχουμε ένα πρόβλημα επιπρόσθετο εμείς γιατί υπάρχουν τα κατεχόμενα που δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεσματικά να ελέγξει την γραμμή αντιπαράταξης που χρησιμοποιείται για την διέλευση άτυπων μεταναστών. Είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της συνεννόησης και με την ΕΕ και με τον ΟΗΕ που ευθύνεται για την επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τις πολιτικές προεκτάσεις της όποιας δικής μας ενέργειας επί της γραμμής αντιπαράταξης. «Είχαμε και κάποιες παρατηρήσεις από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις εκθέσεις που έχει καταρτίσει και σε συγκεκριμένα ψηφίσματα στην βάση αυτών των εκθέσεων. Έχουμε τις απόψεις μας και αναφορικά με το συρματόπλεγμα, το οποίο έχει στηθεί σε κάποια σημεία, όμως αυτό το ζήτημα σήμερα δεν το έχουμε συζητήσει. Έχουμε τις δικές μας απόψεις, προφανώς είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις από κάποιες προσεγγίσεις της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι είναι γεγονός πως πρέπει να ληφθούν μέτρα αλλά «με τρόπο ώστε να μην παραβιάζεται ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε και να στέλνονται λανθασμένα μηνύματα προς την διεθνή κοινότητα γιατί εδώ έχουμε μια γραμμή αντιπαράταξης, δεν θέλουμε να δίνουμε το μήνυμα ότι έχουμε κλειστό σύνορο και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι υπάρχει διεθνές πλαίσιο που σχηματίζεται από διεθνείς συμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού καθώς και διεθνές δίκαιο αλλά και ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Η Κύπρος πρέπει να είναι συνεπής έτσι όπως, ο διεθνής και ευρωπαϊκός νόμος προβλέπουν γιατί εμείς πρώτοι καταγγέλλουμε όλους εκείνους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο κι εμείς πρώτοι θα πρέπει να εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο και πάντα να βλέπουμε και τα ανθρωπιστικά ζητήματα, τα οποία υπάρχουν σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!