6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 23:09

Πρόεδρος: Δικαίωμα μας ο αγώνας για απελευθέρωση της πατρίδας μας – Εκδήλωση για την ΕΟΚΑ (φωτό)

Το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση Σύνδεσμων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τον πανηγυρικό εορτασμό της 1ης Απριλίου, στο στάδιο Ελευθερία.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955, με διακηρυγμένο στόχο την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και την ένωση με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η 1η Απριλίου 1955 προβάλλει “ως η ωραιότερη και λαμπρότερη σελίδα στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού”

Ο Πρόεδρος διάβασε απόσπασμα από την πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ, στην οποία αναφερόταν ότι «είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι άδικος και εν πολλοίς άναδρος, η κυπριακή ψυχή είναι γενναία·εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν τη λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα χέρια και με το αίμα μας. (…) Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Εμείς διαθέτομεν την ψυχήν, έχομεν και το δίκαιο με το μέρος μας. Γι’ αυτό και θα νικήσωμεν».

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ συμπυκνώνει μέσα του “τα οικουμενικά και διαχρονικά πρότυπα του Ελληνισμού”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, καθώς ο αποτέλεσε ένα ανανεωτικό κίνημα ιστορικής κάθαρσης και εθνικής αναγέννησης “και το σπάνιο ήθος του καταγράφεται στο μεγαλείο και την ατομική στάση ζωής των επωνύμων και ανωνύμων αγωνιστών του”, ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι η εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια έμεινε αλώβητη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια με τους αγωνιστές να αιφνιδιάζουν τις αγγλικές δυνάμεις με τα κύματα των επιθέσεών τους. Αναφέροντας ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους Έλληνες της Κύπρου, σημείωσε τη συμμετοχή των μαθητών σε διαδηλώσεις και στη διανομή των φυλλαδίων, τη συμμετοχή των οικοκυρών που έκρυβαν στους κόρφους τους τις μυστικές διακηρύξεις της Οργάνωσης, τους ηλικιωμένους που πρόσφεραν καταφύγια στους κατατρεγμένους αγωνιστές και τους παπάδες “που κάτω από το Ευαγγέλιο κρατούσαν τις μυστικές οδηγίες του Αρχηγού”.

“Ευλαβικά σκύβουμε το κεφάλι στους ηρωομάρτυρες της αγχόνης και σε όσους υπέστησαν και ξεψύχησαν από τα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων, ποτίζοντας και μεγαλώνοντας με το αίμα τους το δέντρο της Κυπριακής Ελευθερίας”, ανέφερε ο Πρόεδρος, κατονομάζοντας τους απαγχονισθέντες αγωνιστές, τους τέσσερις του Λιοπετρίου, τον Αυξεντίου και άλλους αγωνιστές του ’55-59.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η 1η Απριλίου 1955 προβάλλει “ως η ωραιότερη και λαμπρότερη σελίδα στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού”, καθώς “η αδούλωτη ψυχή δεν αναγνώρισε τους Άγγλους κατακτητές, έμεινε ελεύθερη”. Είπε ότι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-’59 παραμένει το πιο λαμπρό ορόσημο στην Ιστορία του κυπριακού ελληνισμού για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και απόκτηση της ελευθερίας του. “Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, μας θυμίζει το υπέρτατο καθήκον για Ελευθερία και Δικαιοσύνη”.

Έχουμε χρέος, είπε, να τιμούμε και να θυμόμαστε τις περιόδους που χάραξαν την πορεία μας ανεξίτηλα και να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη μέσα από τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία μας, που ως κοινωνία θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει για διασφάλιση της συλλογικής μας επιβίωσης. Γι’ αυτό, συνέχισε, έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας και στη νέα γενιά για την ΕΟΚΑ, για τους αγώνες και τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για μια καλύτερη Κύπρο, για την Κυπριακή Δημοκρατία που έχουμε σήμερα.

“Γιατί η αρετή και η τόλμη απαιτεί βαθιά γνώση. Και γνώση πρώτα από όλα του εαυτού σου, δηλαδή της πραγματικής σου Ιστορίας. Κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί αρνητικά προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αφού η βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης λύσης περνά σε μεγάλο βαθμό μέσα και από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας του καθενός και όχι μέσα από την αυτοκατάργηση”, σημείωσε.

Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και τη συμφιλίωση του λαού της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος. “Επιδιώκουμε, μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, την επανέναρξη των συνομιλιών για πραγματική ειρήνη και ασφάλεια στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ώστε ολόκληρος ο λαός να απολαμβάνει τα αγαθά μιας αρμονικής και ευημερούσας συμβίωσης και συνεργασίας”, ανέφερε.

Καταληκτικά, είπε ότι οφείλουμε να παραμείνουμε αξιοπρεπείς απέναντι στις θυσίες των ηρώων μας, απέναντι στους εαυτούς μας, στην Ιστορία και το μέλλον μας. “Το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας”.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος είπε ότι τιμούμε με συγκίνηση και περηφάνια τον αγώνα της ΕΟΚΑ, του οποίου σήμερα συνειδητοποιούμε πλήρως το μεγαλείο του. Δικό μας χρέος σήμερα, είπε είναι να μην επιτρέψουμε τη γεωγραφική συρρίκνωση της ρωμιοσύνης.

“Στις δύσκολες μέρες της κατοχής της μισής σχεδόν πατρίδας μας χρειάζεται να θυμόμαστε καθημερινά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55-59, για να αντλήσουμε θάρρος και ενίσχυση”, ενάντια στην Τουρκία, είπε.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Σπανός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Στην ομιλία του τόνισε ότι “απαιτούμε αγώνα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτούμε απελευθέρωση της σκλάβας μας πατρίδας για να μην ντρέπονται οι επερχόμενες ελληνικές γενιές για τους πατέρες τους”.

Άγημα της Εθνικής Φρουράς έριξε βολές κατά την ανάγνωση του προσκλητηρίου πεσόντων του αγώνα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί της κυβέρνησης και αγωνιστές του αγώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!