Πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία συνάντηση της Γραμματείας της ΔΗΠΑ – Συνεργασία με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, πριν από τη λήψη τελικής απόφασης της παράταξης για τις Προεδρικές, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, κ. Μάριος Καρογιάν, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, και ένα μικρό κομμάτι αυτής, στο Κυπριακό. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν πολιτικές θέσεις, αλλά και η φιλοσοφία των δύο πλευρών για θέματα οικονομίας, μετανάστευσης, επίλυσης των προβλημάτων της νέας γενιάς, στεγαστικής πολιτικής, προσφυγικής πολιτικής, ψηφιοποίησης της Κύπρου, και θέματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος.
Ο κ. Καρογιάν έκανε λόγο για μια πολύ διεξοδική συζήτηση: «Μας έδωσε το στίγμα των δικών του θέσεων και προθέσεων και νομίζω ότι και εμείς μέσα από αυτή τη συζήτηση δώσαμε με τη σειρά μας το δικό μας στίγμα. Το πώς θέλουμε ο τόπος μας να πορευθεί στη νέα εποχή. Ποιο είναι το όραμα για τα επόμενα χρόνια. Ποια τα μέσα και η πρώτη ύλη για να επιτευχθούν αυτά και ενδεχόμενα χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση προτάσεων. Διότι το σημαντικό δεν είναι μόνο η παράθεση καλών προτάσεων από όλους μας. Το σημαντικό είναι να είναι βιώσιμες, λειτουργικές, και να μπορούν γρήγορα να εφαρμοστούν. Ο τόπος δεν σηκώνει άλλες καθυστερήσεις. Αρκετός χρόνος πέρασε χωρίς αξιοποίηση σε κάποιους τομείς. Είναι η ώρα που πρέπει να κινηθούμε τάχιστα, να υπάρξουν τομές και μεταρρυθμίσεις, η Κύπρος να καταστεί πραγματικά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Για να προσθέσει: «Αν με ρωτάτε, μπορεί να είναι βοηθητικό και στην παραπέρα πορεία του Κυπριακού. Υπό την έννοια ότι, από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα ισχυρό σύγχρονο κράτος, θα μπορεί να είναι και ένα πρότυπο που να θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι να συμμετέχουν, και μαζί να πορευθούμε στο μέλλον. Υπάρχουν βέβαια πολλά στάδια προς αυτή την κατεύθυνση».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία δήλωσε πως ευελπιστεί «μέσα από το δημόσιο διάλογο να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να σκιαγραφήσουμε τη μελλοντική πορεία του τόπου, ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή πολιτικών κατευθύνσεων, γιατί προέχει το συλλογικό καλό. Προέχει η ασφαλής πορεία του τόπου μας για την έξοδο από τη σημερινή δύσκολη πολυεπίπεδη κρίση».
Από την πλευρά του ο υποψήφιος Πρόεδρος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης: «Θέματα πολύ σημαντικά, γιατί άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα θέματα της καθημερινότητας και ο τρόπος αντιμετώπισης τους, δεν έχουν ούτε ιδεολογικό, ούτε κομματικό χρώμα. Χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, και αν θέλετε και εκείνο που κρατώ από αυτή τη συνάντηση, είναι οι κοινοί στόχοι σε σχέση με την Κύπρο του αύριο. Για μια καλύτερη Κύπρο που όλοι επιδιώκουμε και θεωρώ ότι και η συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας αυτό επιζητά και αυτή είναι και η δική μας υποχρέωση, ανταποκρινόμενοι πάντα στο κάλεσμα της κοινωνίας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα Παιδείας, η οποία, όπως είπε, επηρεάζει οριζόντια όλα τα θέματα πολιτικής: «Την εκπαιδευτική πολιτική, τα θέματα νεολαίας που βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, το μέλλον της χώρας μας».
Για να προσθέσει: «Οι νέοι μας σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότατες προκλήσεις, είτε αυτές αφορούν θέματα εργασίας, είτε αφορούν το στεγαστικό και θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Θέματα που άπτονται της Υγείας, της ανάγκης να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις από πλευράς του Κράτους μας. Μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Θέματα που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού και γενικότερα όλων των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον Κύπριο πολίτη.
Καταλήγω, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την ευαρέσκεια μου για όσα συζητήσαμε, για όσα ανταλλάξαμε. Κρατώ – και επαναλαμβάνω αυτή μου τη διαπίστωση- ότι μέσα από ευρύτερες συνεργασίες, μπορούμε με μεγαλύτερη επιτυχία και πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κοινωνίας. Και είναι αυτό το ζητούμενο που ξεκάθαρα προκύπτει μέσα από τον διάλογο που έχουμε με τον κυπριακό λαό».
Είδε και Θεοχάρους ο Χριστοδουλίδης
Στη συνέχεια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε, με την πρόεδρο του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση για το Κυπριακό «θέμα το οποίο απασχολεί όλους, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τα τελελεσμένα της παράνομης κατοχής».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η κοινωνική ευαισθησία της κυρίας Θεοχάρους, κάτι που αναγνωρίζεται απο όλους. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συζήτηση που είχαμε ήταν πάρα πολύ βοηθητική και για την προετοιμασία του προγράμματος που ετοιμάζεται από τις ομάδες που βρίσκονται στο επιτελείο, ένα πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στο διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία». θεοχ
Από την πλευρά της η κυρία Θεοχάρους ανέφερε ότι ανέλυσαν τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και τη δυνατότητα στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη, με την ολοκλήρωση και μελέτη του προγράμματός του, τονίζοντας ότι η «Αλληλεγγύη» δεν θα επιχειρήσει να το εμβολιάσει με δικές της θέσεις και απόψεις.