Τίμιο, αδιάφθορο και με ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων της χώρας, θέλουν τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι περισσότεροι νέοι, ανεξαρτήτως εάν σκοπεύουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Παράλληλα, δηλώνουν ότι το οικονομικό και η εύρεση εργασίας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ για την πρόθεση ψήφου τους, το 9% λέει πως σίγουρα δεν θα ψηφίσει, το 13% ότι το σκέφτεται και το 8% δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Σύμφωνα με ευρήματα του 4ου Νεοβαρόμετρου που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), με στόχο την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης ανάμεσα στους νέους και των προθέσεων τους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η τιμιότητα (48%), η ανθρωπιά (40%), η ικανότητα και αποτελεσματικότητα (17%) και η ειλικρίνεια (13%), είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που αναμένει η μεγαλύτερη μερίδα νέων να διαθέτει το άτομο που θα αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας.
Τι θα καθορίσει την ψήφο τους
Τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που θα καθορίσουν την ψήφο της νεολαίας για τις προεδρικές εκλογές είναι η οικονομία (36%), το κυπριακό (14%) και η κοινωνική πολιτική (12%).
Σημείο εξέχουσας σημασίας αποτελεί επίσης η ανάδειξη των οικονομικών ζητημάτων, καθώς ποσοστό 33% αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα και την ακρίβεια, 22% τους χαμηλούς μισθούς και 20% το στεγαστικό.
Όσον αφορά την πρόθεση να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, το 52% απάντησε σίγουρα ναι, το 18% μάλλον ναι, το 13% μάλλον όχι, το 9% σίγουρα όχι και το 8% δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Οι σημαντικότεροι λόγοι που οδηγούν τη νεολαία στις κάλπες είναι η σημαντικότητα που προσδίδουν στην ψήφο τους (55%), αλλά και το αίσθημα του καθήκοντος ως ενεργοί πολίτες (44%).
Ένας στους τρεις εκτός εκλογικών καταλόγων
Το 73% δήλωσαν ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ το 27% όχι.
Σημειώνεται ότι 81% των αντρών δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ το 19% όχι. Όσον αφορά τις γυναίκες το 63% έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και το 37% όχι.
Στους λόγους μη εγγραφής τους αναφέρει το 46% ότι δεν έτυχε, το 18% ότι δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να το κάνουν, το 13% πως η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 9% ότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική, το 9% ότι είναι ανήλικοι και το 3% ότι δεν τους εκφράζει κάποιο κόμμα.
Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για το μέλλον
Σύμφωνα επίσης, με τα συμπεράσματα της έρευνας, ικανοποιημένη από τον τρόπο ζωής της φαίνεται να είναι η πλειοψηφία των νέων σήμερα (80%), ενώ η εύρεση εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για ποσοστό 46% των νέων.
Σε σύγκριση με προηγούμενα νεοβαρόμετρα, οι νέοι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους, ενώ συγχρόνως δηλώνουν ότι η ποιότητα ζωή τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ερωτηθέντες εξάλλου, αν θα ψήφιζαν αν είχαν το δικαίωμα ψήφου μέσω διαδικτύου, το 53% είπε σίγουρα ναι, το 24% μάλλον ναι, το 7% μάλλον όχι και το 13% σίγουρα όχι.
Σημειώνεται ότι το Νεοβαρόμετρο διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΝΕΚ από τον οργανισμό IMR – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2022.
Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.