Υφυπουργός Πολιτισμού: Βελτιωμένο Σχέδιο «Θυμέλη» την ερχόμενη εβδομάδα (βίντεο)

Την ελπίδα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η βελτιωμένη εκδοχή του Σχεδίου «Θυμέλη» εξέφρασε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του κυβερνητικού έργου του Υφυπουργείου Πολιτισμού ως απολογισμό του πρώτου χρόνου και προγραμματισμό του δεύτερου χρόνου της Διακυβέρνησης. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ΓΤΠ, στη Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Σχέδιο «Θυμέλη», η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι έγινε η δημόσια διαβούλευση με μεγάλη επιτυχία, προσθέτοντας ότι γίνονται και άλλες συναντήσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα ένα Σχέδιο «βελτιωμένο, ενισχυμένο και σε μια πολύ καλή βάση», όπως είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει την αντίδραση του ΕΚΑΤΕ στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για εξαίρεση των σχολείων από την τοποθέτηση έργων τέχνης, η κ. Κασσιανίδου είπε ότι είναι ένα θέμα που αφορά το Υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας ότι «εμείς θέλουμε τον πολιτισμό και τα έργα τέχνης να είναι παντού, αλλά τα σχολεία είναι υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας». Διευκρίνισε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού στηρίζει αυτήν την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι η ίδια έχει πολύ καλή συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας. «Μπορούμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα, αλλά η απόφαση είναι του Υπουργείου Παιδείας», υπογράμμισε.

Η στελέχωση του Υφυπουργείου

Αφότου επεσήμανε την πολύπλευρη αξία του πολιτισμού ως κινητήριας δύναμης για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, η Βασιλική Κασσιανίδου είπε ότι το 2023 πληρώθηκαν 5 θέσεις (Διευθυντή στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Διευθύντριας στο Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Λειτουργού στο Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Διευθυντή στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και Πολιτιστικού Ακολούθου στο Βερολίνο), ενώ προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις στη Διοίκηση, στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Αναφερόμενη στον πρώτο στρατηγικό στόχο που έχει θέσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού και που αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η Βασιλική Κασσιανίδου σημείωσε ότι «το Υφυπουργείο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη σταδιακή αναβάθμιση των μουσείων, καθώς και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων». Πρόσθεσε ότι οι επισκέψεις στα μουσεία αυξήθηκαν κατά 25% το 2023, φθάνοντας το 1,5 εκατ. άτομα.

Η Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Πύλης Πάφου, σημειώνοντας ότι προχωρεί η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου των Λεδρών στη Λευκωσία. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές, καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων που έχουν διενεργηθεί. Επεσήμανε ότι προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου, προσθέτοντας ότι διεξάγεται η ψηφιακή αποτύπωση ευρημάτων και αρχαιολογικών καταλοίπων. Το 2023 διοργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στα μουσεία, οι οποίες στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και είχαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, σημείωσε.

Η Βασιλική Κασσιανίδου ανέφερε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2024 είναι η ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Πόλης Χρυσοχούς και της Λάρνακας, η προετοιμασία για τη μεταφορά και τοποθέτηση μεγάλων εκθεμάτων στο Νέο Κυπριακό Μουσείο, καθώς και η αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων του υφιστάμενου Κυπριακού Μουσείου εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.

Η στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας

Αναφερόμενη στον δεύτερο στρατηγικό στόχο του Υφυπουργείου Πολιτισμού, που είναι ο σύγχρονος πολιτισμός και η στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας, η Υφυπουργός σημείωσε ότι το 2023 έχουν ενισχυθεί και αναβαθμισθεί τα χορηγικά προγράμματα για τους δημιουργούς και καλλιτέχνες ενώ έχει αυξηθεί το σύνολο των επιχορηγήσεων από €5,65 εκατ. το 2023 στα €6 εκατ. για το 2024. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν στο Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ (2021-2025), στην επιχορήγηση του φεστιβάλ «Κύπρια», στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, στην πολιτιστική αποκέντρωση καθώς και στη στήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από θρησκευτικές ομάδες. Ακόμη, αναφέρθηκε στις επιχορηγήσεις που διατέθηκαν για εκδηλώσεις σε πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού, για το Σχέδιο «Θυμέλη» και για τη στήριξη της λογοτεχνίας και της φιλαναγνωσίας.

Ακολούθως, η Βασιλική Κασσιανίδου είπε ότι κατά το 2023 πραγματοποιήθηκαν πολλές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε πινακοθήκες, έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Κώστα Αργυρού στο Μαζωτό, καθώς και οι καθιερωμένοι θεσμοί και διοργανώσεις του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχει θέσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η Υφυπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε νομοτεχνική επεξεργασία από τη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2024.

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η κ. Κασσιανίδου επεσήμανε ότι ετοιμάστηκε σημείωμα έργου για ανέγερση του κτηρίου και στη συνέχεια θα γίνει μελέτη βιωσιμότητας αλλά και διερεύνηση εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης. Παράλληλα, είπε ότι το Υφυπουργείο εργάζεται, σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες, για τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, στο οποίο θα εντάσσονται οι δύο χώροι της Κρατικής Πινακοθήκης στη Λευκωσία.

Παραδοσιακοί κλάδοι και τεχνικές χειροτεχνικής πρακτικής

Αναφερόμενη στον τρίτο στρατηγικό στόχο, που αφορά τους παραδοσιακούς κλάδους και τεχνικές χειροτεχνικής πρακτικής, η Βασιλική Κασσιανίδου τόνισε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού εστιάζει στη διασφάλιση, εξέλιξη και προώθηση της χειροτεχνικής παράδοσης της Κύπρου.

Το 2023, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Υφυπουργείου και της εταιρείας Cyprus Duty Free, βάσει της οποίας διατίθενται προϊόντα της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας στα καταστήματα αδασμολόγητων ειδών στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, ανέφερε η Υφυπουργός. Ακόμη έκανε λόγο για τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών και την αύξηση των σημείων πώλησης των προϊόντων, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται για την προώθηση και διάδοση της κυπριακής χειροτεχνίας, αριστοτεχνίας και σύγχρονης δημιουργίας στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Μιλώντας για την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, η Βασιλική Κασσιανίδου είπε ότι γίνεται η καταγραφή των τεχνικών χειροτεχνίας, διοργανώνονται εργαστήρια εκμάθησης των παραδοσιακών τεχνικών, ενώ έχει αύξηση πωλήσεων των προϊόντων κατά το 25% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Μιλώντας για τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2024, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης για την απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης, στην υλοποίηση της συμφωνίας με τον διεθνή ΜΚΟ Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship για συμπερίληψη της Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος Υποτροφίας «Homo Faber Fellowship», καθώς και στην ανακαίνιση του Πωλητηρίου/Καταστήματος στη Λευκωσία και στην ανακαίνιση του Εργαστηρίου Υφαντικής.

«Το 2023 πετύχαμε την εγγραφή της μαιευτικής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, σε συνεργασία με άλλα 7 κράτη, ενώ ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την κουμανταρία», τόνισε η κ. Κασσιανίδου.

Οι οριζόντιες πολιτικές – στοχεύσεις του Υφυπουργείου

Εν συνεχεία, η Βασιλική Κασσιανίδου μίλησε για τους τρεις άξονες που το Υφυπουργείο επιθυμεί να αναπτύξει σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς συνεργασίας και την καλλιέργεια της πολιτιστικής κουλτούρας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για άντληση κεφαλαίων από ευρωπαϊκά ταμεία και ανταγωνιστικά προγράμματα και στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης. «Προχωρούμε, επίσης, στον σχεδιασμό Στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το 2023 επαναπατρίστηκαν 119 αρχαιότητες από την Ιταλία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το 2024 προγραμματίζονται επαναπατρισμοί από τις ΗΠΑ, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη και το Λονδίνο.

Παράλληλα, η Υφυπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι έχει συμφωνήσει με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας τη δημιουργία ομάδας συντονισμού πολιτιστικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στην έκδοση της προπληρωμένης Κάρτας Πολιτισμού Νέων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις συνέργειες και τον διάλογο που έχει αναπτύξει το Υφυπουργείο Πολιτισμού με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το ΓΤΠ, την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και τις θρησκευτικές ομάδες.

«Ο πολιτισμός μπορεί και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα δυνατό εργαλείο, που εμπερικλείει εκπαιδευτικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό όφελος, ένας καταλύτης προς την αλλαγή», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!