Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεδριάζει από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο, για επιτήρηση της υλοποίησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συνεδρία πραγματοποιείται στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία, καθώς λόγω της εισβολής στη χώρα αυτή, η Ρωσία έπαψε στις 16 Σεπτεμβρίου να αποτελεί Συμβαλλόμενο Μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Οι πτυχές της απόφασης της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» αναφορικά με τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν του Μόνιμους Αντιπροσώπους, με την Τουρκία να ζητά με υπόμνημά της, από τον περασμένο Ιούνιο, το κλείσιμο της επιτήρησης των υποθέσεων αυτών.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, το μόνο θέμα που εκκρεμούσε μετά την απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΑΔ, τον Μάιο του 2014 – με την οποία προβλεπόταν η καταβολή αποζημίωσης από την Τουρκία, συνολικού ύψους €90 εκ. σε εγκλωβισμένους και συγγενείς αγνοουμένων – ήταν μια αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων μετά τις αποφάσεις για αποκατάσταση περιουσιών της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» (ΕΑΠ), θέμα που όπως λέει, έχει απαντηθεί από την τουρκική αντιπροσωπεία.
Το υπόμνημα της κυπριακής Κυβέρνησης παραπέμπει πάντως σε ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η «επιτροπή» είναι ακατάλληλη για τον σκοπό που υπηρετεί. «Από τις χιλιάδες υποθέσεις που υποβλήθηκαν ενώπιον της ΕΑΠ τα τελευταία 16 χρόνια, λιγότερο από το ένα πέμπτο έχει επιλυθεί, σχεδόν όλες ανεπίσημα. Από την αποζημίωση που έχει συμφωνηθεί ή για την οποία έχουν δοθεί οδηγίες για αυτόν τον περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, περίπου 130 εκατομμύρια στερλίνες δεν έχουν καταβληθεί», σημειώνει η Λευκωσία.
Λέει εξάλλου ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΑΠ είναι τόσο μικρός που καθιστά εντελώς ανέφικτο το να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι «συστημικές ανεπάρκειές» βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. «Από αυτές τις προφανείς ανεπάρκειες μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί γιατί μόνο 34 αιτητές συνέχισαν να επιμένουν για να λάβουν θεραπεία από την ΕΑΠ και γιατί ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός είτε απέσυρε τις αιτήσεις του, είτε αποδέχτηκε έναν ‘φιλικό διακανονισμό’ ή απλώς συνεχίζει να αναμένει πρόοδο σε περιπτώσεις που συνήθως διαρκούν 10 χρόνια ή περισσότερο», προστίθεται στο κυβερνητικό υπόμνημα.
Σε υπόμνημά της για την ομάδα υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη», τον περασμένο μήνα, η κυπριακή Κυβέρνηση ζητούσε από την Επιτροπή Υπουργών να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις που επιδίκασε το δικαστήριο για 33 υποθέσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις τουρκικές αρχές.
Ζητά επίσης να δοθούν οδηγίες προς τη Γραμματεία για μια ενδιάμεση απόφαση με την οποία θα ζητείται από τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις αποζημιώσεις.
Μεταξύ άλλων, ζητείται από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους να επαναρχίσουν την εξέταση των προσωπικών μέτρων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, αφού δοθούν λεπτομερείς εκ μέρους της Τουρκίας σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την χρήση και την ανάπτυξη της περιουσία της κ. Λοϊζίδου στα κατεχόμενα.
Με επιστολή του νομικού εκπροσώπου τους προς την Επιτροπή Υπουργών, Ε/κ αιτητές σημείωναν την περασμένη εβδομάδα ότι η εναγόμενη χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για καταβολή αποζημιώσεων, που επιδικάστηκε από τον Μάιο του 2007 και εντεύθεν, ύψους πέραν των €30 εκ. ενώ σημειώνουν πως δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση ως προς αυτό.