7.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Ιανουάριος 2025 | 23:46

Συνάντηση Τατάρ-Ερντογάν στην Άγκυρα με επίκεντρο το Κυπριακό – Επιμονή σε λύση δύο κρατών

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Οι κύριοι Γιλμάζ και Τατάρ είχαν επίσης κατ ‘ιδίαν συνάντηση στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα «TRT Haber» και τον παράνομο «Μπαϊράκ», σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιλμάζ εξέφρασε την ικανοποίηση της Τουρκίας για την ενότητα και τη συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους. «Στη συνάντησή μας με τον κ. Τατάρ, συζητήσαμε για την ισχυρή συνεργασία που έχουμε εγκαθιδρύσει μεταξύ των ‘χωρών μας σε όλους τους τομείς της ζωής. Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει μέχρι σήμερα κάθε μέσο για την ελεύθερη ανάπτυξη, την ευημερία και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο΄κ. Γιλμάζ.

«Το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει»

Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ αναφέρθηκε σε “ανάγκη” να προχωρήσουν τα βήματα για μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό. «Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων για δικαιοσύνη, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, αντλεί δύναμη από την ισχυρή αλληλεγγύη μας και την πίστη μας σε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τις πραγματικότητες του νησιού. Η πραγματικότητα της Κύπρου είναι δύο κράτη και δύο κοινότητες. Δεν θα είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού με μια προσέγγιση που είναι μακριά από αυτές τις πραγματικότητες. Οι δεκαετίες δίχως λύση που αφήσαμε πίσω μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της πραγματικότητας. Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει», είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Γιλμάζ σημείωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα, μετά τη συνάντηση, ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο ηγετών στο Κυπριακό. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε σύμφωνα με αυτή την πραγματικότητα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο μέλλον», επεσήμανε.

Ο κ. Γιλμάζ συνέχισε λέγοντας: «Η κυρίαρχη ισότητα και η ισότιμη διεθνής υπόσταση του τουρκοκυπριακού ‘λαού’, με άλλα λόγια η αναγνώριση των εγγενών δικαιωμάτων του από τη διεθνή κοινότητα, και η δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να καθίσουν στο τραπέζι πραγματικά ισότιμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πολιτική και προτεραιότητά μας. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα την υποστήριξή μας στον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ‘τδβκ’ για την ενσωμάτωσή της με τον κόσμο και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

Ο κ. Γιλμάζ δήλωσε επίσης ότι θα συζητούσε με τον κ. Τατάρ θέματα οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και και των κατεχομένων. «Η θεμελιώδης προοπτική μας είναι μια ασφαλής και πιο ανεπτυγμένη ‘τδβκ’», είπε ο κ. Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν τις κοινές προσπάθειες σε πολλούς τομείς όπως οι υποδομές, η γεωργία, η βιομηχανία, η εκπαίδευση, η υγεία και οι μεταφορές.

Ο κ. Γιλμάζ ανέφερε ότι η κατασκευή του «κοινοβουλίου» και του «προεδρικού συγκροτήματος» στα κατεχόμενα θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Δηλώσεις Ερσίν Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ, σε δήλωσή του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ανθρώπινες απώλεες στο δυστύχημα με το ελικόπτερο στην Μούγλα και στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Μπαλίκεσιρ της Τουρκίας. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η παροχή νερού από την Τουρκία έχει προσδώσει μεγάλη αξία και έχει αυξήσει το δυναμικό της γεωργίας στα κατεχόμενα. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σημείωσε ότι το δυναμικό και η ικανότητα αυξάνονται στον τουρισμό, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας.

Ανέφερε ότι η πανδημία και ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου προκάλεσαν οικονομικές δυσκολίες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε το κόστος και προκάλεσε οικονομική κρίση, αλλά η Τουρκία διαχειρίστηκε καλά τη διαδικασία και άρχισαν να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες.

Επισημαίνοντας ότι η πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας στη «νέα πολιτική» για το Κυπριακό και οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενίσχυσαν το έδαφος αυτής της πολιτικής, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι η ανακοίνωση του ΟΗΕ μετά το ανεπίσημο γεύμα στη Νέα Υόρκη ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης» και η αναφορά των διαφορετικών θέσεων των δύο πλευρών αποτελούν διπλωματικό κέρδος για την τουρκική πλευρά.

Αναφερόμενος στην πρόταση για άνοιγμα ενός σημείου διέλευσης στην περιοχή της Μιας Μηλιάς, ο κ. Τατάρ τόνισε ότι θα συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των “δύο λαών”, κατά την έκφρασή του, και στη μείωση της συμφόρησης στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, στο πλαίσιο του κανονισμού της πράσινης γραμμής.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι δίπλα στο «προεδρικό συγκρότημα» και στο «κοινοβούλιο» στην περιοχή του Αγίου Δομετίου έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο 400 στρεμμάτων, το οποίο θα παρέχει στους «πολίτες» χώρους για περπάτημα, ποδηλασία και κοινωνικές δραστηριότητες. Δήλωσε ότι η αύξηση της κυκλοφορίας στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου καθιστά σημαντικό το άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ακόμη ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ζήτημα των οδοφραγμάτων. Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαιτεί τη λειτουργία νέων οδοφραγμάτων στα Κόκκινα και στην Αθηαίνου. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, αυτό το αίτημα της ε/κ πλευράς είναι “απαράδεκτο”, και συνοδεύεται από μεγάλο κόστος.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε ακόμη «στη σημασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των ‘δύο χωρών’ για να ακουστεί και να γίνει αποδεκτή η πολιτική των Τουρκοκυπρίων στον κόσμο». Σημείωσε ότι μετά την ένταξή της ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, η “τδβκ” άρχισε να συμμετέχει στις συναντήσεις με τη «σημαία» και την «ταυτότητά» της.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο κ. Τατάρ τόνισε τη σημασία της ενεργού παρουσίας της Τουρκίας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες για τις θαλάσσιες περιοχές με τη Συρία θα έχουν θετικές επιπτώσεις στη «τδβκ», αυξάνοντας τη γεωπολιτική της αξία.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι «η ισχυρή Τουρκία προσθέτει δύναμη σε εμάς. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος. Όταν εξετάζουμε τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική στη Γαλάζια Πατρίδα είναι πολύ σημαντική. Αξιολογούμε μαζί τη Μητέρα Πατρίδα, τη ‘Μικρή Πατρίδα’, τη Γαλάζια Πατρίδα και την Ουράνια Πατρίδα. Το καθεστώς και η αξία του ‘κράτους μας αυξάνονται. Αυτή η κατάσταση αυξάνει την ευημερία που θα προσφέρει το ΄’κράτος’ στον ‘λαό’ του. Οι επενδύσεις αυξάνονται με τα πρωτόκολλα οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας, γεγονός που μας δίνει ελπίδα. Τα νούμερα πριν την πανδημία ξεπεράστηκαν. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών και των τουριστών που εισέρχονται στη ‘χώρα’», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!