Σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρονται στις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα για το άτυπο δείπνο στην Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Η «Κίπρις», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, γράφει ότι o Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP), Μπερντάν Ζάρογλου, είπε «η πόρτα των διαπραγματεύσεων έχει ανοίξει».
«Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, δεν πήγαμε στη Νέα Υόρκη για ένα απλό δείπνο. Εκεί εξετάστηκε το έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και απ’ ό,τι γίνεται αντιληπτό άνοιξε η πόρτα. Είναι κατανοητό ότι από εδώ και στο εξής οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με τον τρόπο 4 + 1 με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων και εκεί θα συζητηθεί η επόμενη διαδικασία», ανάφερε σε γραπτή δήλωσή του.
Δημοσίευμα της «Οζγκιούρ Γκαζέτε» γράφει ότι σε δηλώσεις του o ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Ζεκί Τσελέρ, αναφέρθηκε στη σημασία του να βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου οι πλευρές και πρόσθεσε ότι θεωρεί θετικό το άτυπο δείπνο.
Ο κ. Τσελέρ υπενθύμισε ότι όταν ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ τους κάλεσε σε συνάντηση για να τους ενημερώσει για τις επαφές του στις ΗΠΑ πριν πάει στο δείπνο, του μετέφεραν τη σημασία του «να καθόμαστε στο τραπέζι και να δημιουργούμε έναν διάλογο, έστω και αν αυτός θα είναι κοινωνικός».
Είπε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να συνεχίσει μια ενεργή διπλωματία για να βελτιώσει τουλάχιστον κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες του συνεχιζόμενου στάτους κβο στο νησί, ιδιαίτερα το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.
Ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Οζερσάι, σύμφωνα με την «Αβρούπα», χαρακτήρισε σημαντική την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στους δύο ηγέτες και δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική μια λύση που θα σημαίνει τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο.
«Αν θα είναι λύση δύο κρατών, τότε θα είναι αναπόφευκτο να γίνει παζάρεμα στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού και σε θέματα ασφάλειας», δήλωσε, στη συνέχεια, μιλώντας στην «Κίπρις Ποστασί».
Σε δηλώσεις του ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οζντίλ Ναμί, σύμφωνα με την «Οζγκιούρ Γκαζέτε», αξιολόγησε το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την άποψη ότι άνοιξε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό, αλλά με τον Τατάρ στην ηγεσία, δεν θεωρεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
Στη δήλωσή του, ο Ναμί ερμήνευσε την άτυπη συνάντηση ως «μια νέα σελίδα στο Κυπριακό» και είπε ότι, «γυρίσαμε μια νέα σελίδα, αλλά δεν αποδίδω τίποτα σε αυτό. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη υπό την ηγεσία του Τατάρ. Δεν βλέπω τέτοια ικανότητα και δεν βλέπω τέτοιο ηγετικό πνεύμα εκεί».
Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», σχολιάζοντας τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι από ένα άτυπο δείπνο χωρίς ατζέντα, μετατράπηκε σε δείπνο με ατζέντα.
Είπε ακόμα ότι διαφαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα διαδικασία αφού ήδη προγραμματίστηκε μια άλλη συνάντηση στη Λευκωσία, όπου θα παρευρεθεί επίσης η Τουρκία και η Ελλάδα.
Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει σήμερα ότι ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συζήτηση για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί φάρο ελπίδας.
Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Χαρμαντζί τόνισε επίσης τη σημασία του διαλόγου σε αυτή τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι οι διελεύσεις, ειδικά στη Λευκωσία δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, και για αυτό το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι σημαντικό.