10.4 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 5:26

Σε αλλαγή ψηφίσματος ΟΗΕ προσδοκεί ο Τατάρ, ανοικτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με ΠτΔ

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ δεν πρέπει να λάβει ξανά μια απόφαση (ψήφισμα) όπως παλιά, όπου θα επαναλαμβάνει το ίδιο περιεχόμενο, αλλά πρέπει τουλάχιστον ν’ αναφέρεται σε “βάση στην οποία θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, εκφράζοντας την προσδοκία τα ΗΕ “να αναφέρουν το γεγονός ότι η ομοσπονδία έπαψε να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και αυτό να περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που βγάζει μια φορά το χρόνο ο ΟΗΕ”.

Σε αναφορά πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων σε επίσημα έγγραφα των ΗΕ κι αναφορά στο ψήφισμα σε «κοινή βάση» που ο Οργανισμός θα υποστηρίζει προσδοκεί από τα ΗΕ ο Ερσίν Τατάρ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το θέμα των οδοφραγμάτων.

Σε συνέντευξή του στην “Κίπρις” δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποδέχθηκε την πρόταση της ε/κ πλευράς για νεα σημεία διελεύσεων και αναμένει νέα.

«Το αίτημά μας για απευθείας επαφές, απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο πρέπει να ικανοποιηθεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για πολιτικούς λόγους. Αυτό είναι δυνατό με την εξάλειψη της υφιστάμενης ανισότητας μεταξύ των πλευρών. Έτσι, θα καταλάβουμε αν η διεθνής κοινότητα, η οποία δηλώνει ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο, είναι ειλικρινής ή όχι, εξετάζοντας τη μελλοντική της στάση έναντι στην άδικη, παράνομη και απάνθρωπη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό ‘λαό’», είπε.

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι κανένα μοντέλο που δεν αντικατοπτρίζει τα δεδομένα επί του εδάφους, δεν μπορεί να είναι επιτυχημένο. «Σε 56 χρόνια διαπραγμάτευσης, γνωρίζουμε πλέον τι δεν λειτουργεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αναζήτηση ενός πιθανού συμβιβασμού. Σε 56 χρόνια είδαμε ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν λειτουργεί, δοκιμάσαμε και ζήσαμε κάθε μέθοδο. Εξαντλήσαμε το μοντέλο της ομοσπονδίας έπειτα από αλλεπάλληλες αποτυχίες. Είναι πολύ σαφές σε αυτό το στάδιο πού δεν πρέπει να εστιάσουμε. Το να επιμένεις σε αυτό που έχει είναι παρωχημένο, σημαίνει θέλεις να διατηρήσεις το στάτους κβο. Με άλλα λόγια, η επιμονή σε ένα μοντέλο που έχει αποδειχεί ότι δεν λειτουργεί σημαίνει συνέχιση του στάτους κβο και της απάνθρωπης απομόνωσης που επιβάλλεται στον ‘λαό’ μας», είπε.

Στην τελευταία του συνάντηση προχθές με τον Κόλιν Στιούαρτ, Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε, συζήτησαν για τις εκθέσεις των ΗΕ και την ενημέρωση που θα κάνει προς το ΣΑ του ΟΗΕ.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης,  ότι η Μαρία Άγκελα Ολγκίν, η οποία υπηρέτησε ως Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ για 6 μήνες, κατέγραψε επίσημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι, όπως ανέφερε, το οποίο καταγράφηκε και στη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες μετά το άτυπο δείπνο στις 15 Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε ότι έχει σημασία αυτό να μπει και σε επίσημα έγγραφα. «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί δρόμοι τώρα. Όμως έχει γίνει σαφές ότι η ‘ομοσπονδία’ έπαψε να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και έχει πλέον μετατραπεί σε ξεκάθαρη ε/κ θέση», είπε.

Προσδοκούν από τα ΗΕ, εξήγησε, να αναφέρουν το γεγονός ότι η ομοσπονδία έπαψε να αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και αυτό να περιλαμβάνεται στο ψήφισμα που βγάζει μια φορά το χρόνο ο ΟΗΕ.

Το ΣΑ του ΟΗΕ, συνέχισε, δεν πρέπει να λάβει ξανά μια απόφαση (ψήφισμα) όπως παλιά, όπου θα επαναλαμβάνει το ίδιο περιεχόμενο και θα είναι τεχνική. Πρέπει τουλάχιστον ν’ αναφέρεται σε ‘βάση στην οποία θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη’, είπε. «Θέλουμε αυτή τη σημαντική αναφορά να την κάνουν τα συνολικά 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, 5 μόνιμα και 10 μη μόνιμα», σημείωσε.

Επισημαίνοντας ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ δεν είναι δεσμευτικά, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τα ψηφίσματα για την Κύπρο λαμβάνονται βάσει του 6ου κεφαλαίου του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. «Οι αποφάσεις αυτές είναι συμβουλευτικές και μη δεσμευτικές. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να υποστηρίξει μόνο μια βάση στην οποία τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να μας επιβάλει το μοντέλο για το οποίο έχουμε αποσύρει τη συγκατάθεσή μας, ούτε έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να γίνει πραγματικότητα το αίτημά μας για μια βάση βασισμένη στις πραγματικότητές του νησιού», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συζήτησε το θέμα των νέων σημείων διέλευσης με τον Κόλιν Στιούαρτ επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι είναι αναγκαίο ένα νέο οδόφραγμα στη Λευκωσία και πως έχουν προτείνει τη Μια Μηλιά για τη διέλευση εμπορικών οχημάτων, ώστε να μειωθεί η συμφόρηση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Πρόσθεσε ότι δεν αποδέχθηκαν μια διάβαση που θα διευκολύνει  και θα ωφελεί μόνο τους Ε/κ και περιμένουν μια νέα πρόταση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ειδικά για το θέμα των οδοφραγμάτων.

Επεσήμανε πως το θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων συζητείται με θετική ατζέντα. “Είμαι πάντα διαθέσιμος για ουσιαστικό διάλογο. Ελπίζω επίσης σε πρόοδο, υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Μπορούμε να συναντηθούμε με τον Ε/κ ηγέτη πριν τη διευρυμένη συνάντηση, για αυτό το θέμα», επεσήμανε.

Η διευρυμένη συνάντηση 4+1, συνέχισε, εξηγώντας ότι θα είναι οι δύο πλευρές, η Τουρκία, η Ελλάδα και ο ΟΗΕ και “σε χαμηλότερο επίπεδο η Βρετανία”, θα γίνει «στο εγγύς μέλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!