6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 22:40

Πρόεδρος: Η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη

“Η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη” ότι η ουσιαστική εμπλοκή της στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη πάντα βάση, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για εξελίξεις στα ευρωτουρκικά», ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του σε τελετή τρισάγιου και δέησης στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο πλαίσιο του 39ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, που διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως σημαντική την πρόσφατη εξέλιξη με την «ουσιαστική διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, όπως προέκυψε πρόσφατα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Ήταν κάτι που ως Κυβέρνηση επιδιώξαμε από την αρχή” ανέφερε, σημειώνοντας πως στα Συμπεράσματα “η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη, ότι η ουσιαστική εμπλοκή της στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη πάντα βάση, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για εξελίξεις στα ευρωτουρκικά».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και μόνο ως τέτοιο το προσεγγίζουμε». Αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αποκλειστικά για το θέμα των αγνοουμένων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Μίλησε, επίσης, για τη διαφοροποίηση στον τρόπο λήψης και καταγραφής πληροφορικών για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ενθάρρυνση και υποβοήθηση άντλησης όσον το δυνατό περισσότερων πληροφοριών, «παρακάμπτοντας δύσκαμπτες διαδικασίες  και δημιουργώντας πιο φιλικό και έμπιστο περιβάλλον για τους μάρτυρες», όπως ο ίδιος εξήγησε.

«Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε αρκετές νέες ταυτοποιήσεις, με τη συμβολή και του Εκπροσώπου μας στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη, όπως, μεταξύ άλλων, την ταυτοποίηση των λειψάνων έξι Ελλήνων στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ενημέρωση των συγγενών των Ελλήνων στρατιωτών έγινε αυτοπροσώπως από την ίδια την Επικεφαλής του Γραφείου, στην Ελλάδα, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο και την πρέπουσα τιμή και σημασία της θυσίας τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στον χαιρετισμό της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρίας Καλμπουρτζή, η οποία «μαρτυρεί μέσα από τις προσπάθειες της τον κοινό αγώνα Ελλάδας και Κύπρου και τον κοινό πόνο και την κοινή αγωνία για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων», όπως ο ίδιος είπε.

«Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η πάροδος 50 χρόνων δεν αλλοιώνει με οιονδήποτε τρόπο τις επιπτώσεις της βάρβαρης τουρκικής εισβολής: την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας και την αδιαλλαξία της για επανέναρξη του διαλόγου με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

«Οφείλουμε να αγωνιστούμε ακόμα πιο συντονισμένα, επίμονα και στοχευμένα για επανένωση της πατρίδας μας, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, για μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις, μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακολούθως, ότι «μπορεί σήμερα να είμαστε σε κάπως καλύτερο σημείο ως προς τη διακρίβωση της τύχης ενός μεγάλου αριθμού αγνοούμενων αδελφών μας, μπορεί μετά από επίμονες προσπάθειες και διευκολύνσεις να έρχονται στο φως όλο και περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο παραμένει ακόμα ένας μακρύς κατάλογος αδιευκρίνιστων υποθέσεων», διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης καθενός από τους αγνοούμενους, δε θα σταματήσουν.

«Η πολιτική βούληση υπάρχει, είναι δεδομένη, και οι προσπάθειές μας είναι διαρκείς και αδιάκοπες», συνέχισε, λέγοντας ότι «εναπόκειται στην τουρκική πλευρά – και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε μέσω της διεθνούς κοινότητας – να αλλάξει τη στάση της και να συνεργαστεί στον βαθμό που της αναλογεί για τερματισμό ενός καθαρά ανθρωπιστικού θέματος, του δράματος των συγγενών των αγνοουμένων».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος σημείωσε ότι η Εκκλησία δεν θεωρεί ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί, γιατί πολλοί συνελήφθησαν ζωντανοί από τον τουρκικό στρατό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για την Εκκλησία, το πρόβλημα των αγνοουμένων συνιστά, όχι μόνο έγκλημα πολέμου και ζήτημα παραβίασης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και ύβρη απέναντι στο πρόσωπο του Θεού.

«Καλούμαστε να μην υποκύψουμε στη ραστώνη των ημερών, αλλά να παραμείνουμε σε εγρήγορση και δράση και αγώνα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, αποδίδοντας τη μη επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων στην άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ενεργήσουν τα δέοντα και τα αυτονόητα, ώστε η κατοχική δύναμη να πειστεί να συνεργαστεί ουσιαστικά και ειλικρινά προς επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, διαβεβαιώνοντας ότι η Εκκλησία θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και για την επικράτηση της ειρήνης και για απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο, στηρίζοντας και το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

O Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, σημείωσε στον δικό του χαιρετισμό ότι εκδηλώσεις όπως η τελετή απόδοσης τιμής στους πεσόντες, συνιστούν αναβάπτισμα του αγωνιστικού φρονήματος. «Όσο εξαρτάται από εμάς, θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα να αγωνιζόμαστε για τη συνένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων του λαού μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σεργίδης ανέφερε, ακόμα, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων πρέπει να αποτελεί για τον καθένα «ανθρωπιστική και πατριωτική επιταγή και υποχρέωση προς τους ήρωές μας και προς την ιστορία», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να μεθοδεύει άνομα επεκτατικά σχέδια εναντίον της Κύπρου.

Στην «αναλγησία, αδιαλλαξία και άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί ουσιαστικά για την επίλυση του τεράστιου ανθρωπιστικού θέματος», της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρίας Καλμπουρτζή. Τον χαιρετισμό της ανέγνωσε κατά την τελετή ο Αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, Ιωάννης Κολιός.

«Καλούμε τους πολίτες, τα κράτη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους συγγενείς των αγνοουμένων από Ελλάδα και Κύπρο, ώστε το αυτονόητο να γίνει πράξη και να δοθεί ένα τέλος στην πολύχρονη αναζήτηση και στον πόνο των οικογενειών τους», πρόσθεσε στον χαιρετισμό της η κ. Καλμπουρτζή.

Συνέχισε καλώντας την Τουρκία να συνεργαστεί με τη ΔΕΑ για την παροχή κάθε πληροφορίας και πρόσβασης, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της και να φέρει αποτελέσματα. Κάλεσε, επίσης, τους αρμόδιους φορείς και τη διεθνή κοινότητα να φέρουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και να ασκήσουν πίεση προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο, όπως είπε, τα κράτη Ελλάδας και Κύπρου να αναλάβουν έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το θέμα αυτό, σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Το ανθρωπιστικό θέμα είναι η καταλληλότερη και ίσως η μοναδική βάση για αμοιβαία εμπιστοσύνη και κοινό σημείο αμοιβαίου σεβασμού», κατέληξε η κ. Καλμπουρτζή.

Στην τελετή συμμετείχαν επίσης μαθητές των δημοτικών σχολείων Δευτεράς, Αγίου Δομετίου και Παλουριώτισσας, οι οποίοι κατέθεσαν λουλούδια στους τάφους και απήγγειλαν ποίημα αφιερωμένο στη μνήμη των αγνοουμένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!