Ως πολύ θετικό βήμα χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, το άνοιγμα Πρεσβείας της Αγίας Έδρας στην Κύπρο, στη συνάντησή της με τον Αναπληρωτή της Γραμματείας του Κράτους της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Edgar Peña Parra στη Βουλή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Parra βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στην τελετή εγκαινίων της Αποστολικής Διπλωματικής Αποστολής της Αγίας Έδρας στην Κύπρο (Inauguration Ceremony of the Apostolic Nunciature in Cyprus), συνοεδεία του Νούντσιου (Πρέσβη) της Αγίας Έδρας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Αρχιεπίσκοπου Giovanni Pietro Dal Toso και του Επιτετραμμένου της Αγίας Έδρας στη Λευκωσία, Mons. Mauro Lalli.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο του 2021 και των ισχυρών μηνυμάτων του περί της ανάγκης επικράτησης της ειρήνης και συμφιλίωσης στον κόσμο. Τα μηνύματα αυτά, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, πρέπει να καθοδηγούν τις ηγεσίες στην αντιμετώπιση των πολλαπλών σημερινών προκλήσεων και στην αναζήτηση ειρηνικών λύσεων, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, είτε πρόκειται για την Κύπρο είτε για την Ουκρανία είτε για τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις».
Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ενόψει της καθόδου στην Κύπρο της προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της ε/κ πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, προς επίτευξη αμοιβαία επωφελούς λύσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των νέων, που ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον, σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, όπως είπε.
Η αξίωση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή λύσης «δύο κρατών», ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών, υπονομεύει την προοπτική επίτευξης λύσης και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθότι θα νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας ότι “τα μεγάλα οράματα δεν μπορούν να πραγματωθούν σε διαιρεμένες πατρίδες”. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε επίσης τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου.
Ο αξιωματούχος της Αγίας Έδρας μετέφερε στην Πρόεδρο της Βουλής τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Πάπα Φραγκίσκου. Επισημαίνοντας τη συνεχή όξυνση της έντασης και της βίας, ο Αρχιεπίσκοπος Parra υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.