6.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 9:39

Οκτώ λεωφορεία για ΑμεΑ παρέδωσε το Υπ. Μεταφορών σε ΥΠΑΝ και Υφ. Πρόνοιας

Οκτώ μικρά λεωφορεία με θέσεις επιβατών και τροχοκαθισμάτων για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) παρέδωσε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε επίδειξη των λεωφορείων από λειτουργούς του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Τα λεωφορεία θα διατεθούν στο Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Λουκάς» στη Λεμεσό, στο Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Βαρνάβας» στο Λιοπέτρι, στο ιδιωτικό κέντρο για άτομα με νοητική στέρηση «Απόστολος Παύλος» στο Λιοπέτρι, στο ειδικό σχολείο «Ευαγγελισμός» στο Γέρι, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη Μέση Εκπαίδευση και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο πλαίσιο της τελετής, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανακοίνωσε ότι η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία που θα ισχύει μέχρι το 2028 έχει ολοκληρωθεί και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Περιλαμβάνει συνολικά 73 νέες δράσεις και στόχους από 8 Υπουργεία και 4 Υφυπουργεία, και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης παρατίθεται σε θεματικούς πυλώνες, οι οποίοι ακολουθούν τη ζωή ενός ατόμου με αναπηρίες από τη γέννησή του μέχρι την τρίτη ηλικία», τόνισε.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, έκανε λόγο για «μια θέση αρχής και στάση ζωής την οποία ως Κυβέρνηση υιοθετούμε και θα συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε».

Όπως είπε, «είναι για μας μεγάλη χαρά να μπορούμε να βοηθούμε την Υφυπουργό και την ομάδα της σε αυτήν την προσπάθεια να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια». Ο κ. Βαφεάδης ευχαρίστησε ακόμη το Υπουργείο Παιδείας για τη συνεισφορά του και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για την πολλή δουλειά που έχει κάνει.

«Οι συνάνθρωποί μας, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι και όσοι έχουν περισσότερες ανάγκες, πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής από την κοινωνία. Αυτό έχουμε ως στόχο για να υλοποιήσουμε», τόνισε. Επιπλέον εξέφρασε την ελπίδα ότι πλέον θα υπάρχει πιο ανεξάρτητη και πιο εύκολη διακίνηση των οργανωμένων συνόλων των ΑμεΑ.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε η Επιθεωρήτρια Ειδικής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ελένη Ματαίου – Σκουφάρη, έκανε λόγο για «ανεκτίμητη δωρεά» εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρία, προσθέτοντας ότι «το νέο μικρό λεωφορείο θα αποτελέσει ένα πολύτιμο μέσο για τις μεταφορές των μαθητών και μαθητριών του ειδικού σχολείου.

«Πλέον τα παιδιά θα μπορούν να μετακινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση από και προς το σχολείο τους, αλλά και στις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητές τους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το λεωφορείο «θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν συχνότερα σε εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις, αθλητικές δραστηριότητες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, προάγοντας την κοινωνικοποίηση τους και την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους».

Επιπλέον, όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, το λεωφορείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και άνεσης, διασφαλίζοντας τη χωρίς προβλήματα μεταφορά των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία. «Οι ειδικά σχεδιασμένες θέσεις για αμαξίδια και οι υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. «Η προσφορά αυτή δείχνει την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη προς τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι συνάδει με την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για μετάβαση σε ένα σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο, όπου όλα τα παιδιά θα μπορούν να καλλιεργούν την κριτική σκέψη και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.

«Από σήμερα, οι καθημερινές μετακινήσεις των παιδιών μας θα γίνουν ευκολότερες και πιο ασφαλείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τον κόσμο γύρω τους», σημείωσε.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας εξέφρασε τη χαρά της για την παράδοση των λεωφορείων και ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, γιατί, όπως είπε, «προσδίδει τη δέουσα σημασία σε πολιτικές, δράσεις και έργα που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον». Ακόμη, τόνισε τη σημασία που προσδίδει το Υφυπουργείο στις συνέργειες, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή εκδήλωση δείχνει ακριβώς την ολιστική προσέγγιση εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής».

Ασφαλώς, πρόσθεσε η κ. Ευαγγέλου, «μια σημαντική συνιστώσα στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής είναι και οι ΜΚΟ, οι σύνδεσμοι, οι οργανώσεις, και βεβαίως τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες που για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελούν συνεργάτες, τους οποίους στηρίζουμε και στους οποίους παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες έτσι ώστε να έχουν ρόλο και λόγο, ακολουθώντας αυτό που ορίζει η σύγχρονη κοινωνική πολιτική σε όλη την Ευρώπη, αλλά και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες την οποία σεβόμαστε».

Αναφερόμενη στη διασφάλιση του δικαιώματος της διακίνησης με τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία για τα άτομα με αναπηρίες, η οποία απορρέει από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας υπογράμμισε ότι «τα κατάλληλα προσαρμοσμένα και εξοπλισμένα λεωφορεία που παραδίδονται σήμερα, παρέχουν ασφαλή και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφοράς, ικανοποιώντας τις ανάγκες τόσο των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρίες, όσο και των ειδικών σχολείων, κατοικιών και άλλων δομών που τους εξυπηρετούν».

«Η διακίνηση των ατόμων με αναπηρίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, τη δημιουργική απασχόληση, την ανεξάρτητη διαβίωση και επομένως και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους», υπέδειξε η κ. Ευαγγέλου.

«Μέσα στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου του Υφυπουργείου με τις οργανώσεις, τους συνδέσμους και τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, το επόμενο διάστημα θα διερευνήσουμε και πρόσθετα αιτήματα παρόμοιας φύσης με στόχο την εξυπηρέτηση και άλλων αναγκών», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με το αναπηρικό κίνημα, στοχεύοντας μέσα από μια ολιστική προσέγγιση στη διαμόρφωση νέας, σύγχρονης νομοθεσίας, η οποία θα διέπει όλα τα θέματα που αφορούν στην κοινωνική ενσωμάτωση, στη συμπερίληψη, στη στήριξη ατόμων με αναπηρίες μέσα από ένα συνδυασμό παροχών και υπηρεσιών.

Ακόμη, η Μαριλένα Ευαγγέλου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες του Υφυπουργείου είναι πολυεπίπεδες και παράλληλες, και περιλαμβάνουν τη διάσταση μιας συνεχούς αναζήτησης καλών πρακτικών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του, συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά φόρα σε κάθε επίπεδο και αξιοποιεί κάθε δυνατή πρόσβαση διεθνώς μέσω του Κλιμακίου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υφυπουργείου, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!