8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:30

Να δείξουμε ότι οι νέοι ακούγονται, είπε ο Πρόεδρος σε Εθνική Σύνοδο Νέων

Ως πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε σαφώς περισσότερα για να δείξουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτή τη δικαιολογημένη ανησυχία των νέων, να δείξουμε ότι οι νέοι ακούγονται και ότι υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν στα κοινά της χώρας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 5ης Εθνικής Συνόδου Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριου Χαρτσιώτη, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική, Βουλευτών, διπλωματών και άλλων αξιωματούχων.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους.

«Όλοι οι πολίτες κάθε χώρας έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινά και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ωστόσο ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να κερδίσει η ίδια τους νέους, όχι με λόγια αλλά με πράξεις», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι για τον σκοπό αυτό γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνολογίας για την καταγραφή των προβλημάτων των νέων και την αναζήτηση λύσεων σε αυτά.

Μεταξύ των θεμάτων που αναδείχθηκαν είναι αυτό της στέγασης, ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 19 μήνες η Κυβέρνηση προχώρησε σε 8 σχέδια για τη στέγαση, ως προς τα οποία, όπως είπε, έχει υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση, προσθέτοντας ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η επέκταση αυτών των σχεδίων.

«Η παιδεία και η υγεία είναι οι πιο σημαντικοί τομείς για τη διακυβέρνησή μας», τόνισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας μεταξύ των μέχρι τώρα δράσεων στον τομέα της παιδείας την αλλαγή 43 αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία, ενώ στάθηκε στην πρόθεση μετάβασης από την αποστήθιση στην κριτική σκέψη και την αξιοποίηση των ατομικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα υπό εξέταση μέτρα συγκαταλέγεται επίσης η απόδοση δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 17 ετών και η αυτόματη εγγραφή των νέων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντική δράση την έκδοση Κάρτας Νέων από την ηλικία των 18 ετών, ως προς την οποία, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ενώ υπάρχει πρόθεση διεύρυνσης των κριτηρίων με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη προσβασιμότητα των νεών στον πολιτισμό της χώρας.

Κλείνοντας, ανέδειξε και το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ως ένα από τα κύρια θέματα που προέκυψαν στις συζητήσεις του με τους νέους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Ως πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε σαφώς περισσότερα για να δείξουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτή τη δικαιολογημένη ανησυχία των νέων, να δείξουμε ότι οι νέοι ακούγονται και ότι υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν στα κοινά της χώρας», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι ο τελικός στόχος είναι να νιώσουν οι νέοι ότι έχουν περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η πολιτική βούληση και στήριξη στα θέματα παιδείας είναι εδώ και είναι το πιο βασικό στοιχείο για την επίτευξη αλλαγών.

Προσέθεσε ότι εστιάζοντας στην «καρδιά» του προβλήματος διαπιστώθηκε ότι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης δεν μπορεί να στοχεύσει στην απομνημόνευση και την πολλή ύλη και για αυτόν τον λόγο άλλαξαν από την αρχή τα αναλυτικά προγράμματα, επικαιροποιώντας το τι διδάσκεται στα σχολεία.

Συμπλήρωσε πως επιθυμία του Υπουργείου είναι η στροφή προς τις δεξιότητες και τις ικανότητες που πρέπει να έχει ο ενεργός πολίτης του σήμερα και του αύριο, όπως η οδική ασφάλεια, η περιβαλλοντική συνείδηση και η ενσυναίσθηση.

Σύμφωνα με την Υπουργό, έχουν ενταχθεί προγράμματα στην προσχολική αγωγή για όλα αυτά τα θέματα και κυρίως για την κριτική σκέψη, δίνεται έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας για τη διευκόλυνση των παιδιών, με το σχέδιο δράσης του Υπουργείου, όπως είπε, να στοχεύει στον γενικότερο εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στην εισαγωγική της παρουσίαση η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του ΟΝΕΚ Μαρία Μιλτιάδου είπε ότι η νέα γενιά αποτελεί τουλάχιστον το 20,2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, αποτελώντας σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την Κύπρο, εντούτοις ο δείκτης συμμετοχής τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή παραμένει χαμηλός.

Όπως σημείωσε, η 5η Εθνική Σύνοδος Νέων πραγματοποιείται σε μια χρονιά ειδικά αφιερωμένη στους νέους ανθρώπους, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε το 2024 ως «Εθνικό Έτος Νεολαίας», το οποίο περιλαμβάνει σειρά νέων πρωτοβουλιών αλλά και πολλές άλλες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Έτους από όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία.

«Σε ένα κόσμο λοιπόν που αλλάζει συνεχώς και μια νεολαία που αλλάζει το ίδιο ραγδαία, χρειάζεται προσαρμοστικότητα αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλάνο, που θα διασφαλίσει ότι η πολιτεία έχει το σχέδιο για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των νέων, να τους ενδυναμώσει να βγουν μπροστά, να διεκδικήσουν και να καταφέρουν αυτά που θέλουν και χρειάζονται», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο περιλαμβάνεται στη Β’ Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, η οποία καθορίζει το όραμα της πολιτείας για τους νέους μέχρι το 2030, «με στόχο να δώσει ελπίδα, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στη νέα γενιά».

Σημείωσε πως τον Απρίλιο του 2024 ξεκίνησε η χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης των νέων και τη διερεύνηση των κύριων αναγκών τους, και διοργανώθηκε κοινό εργαστήρι με τεχνοκράτες και εκπροσώπους της νεολαίας, διαδικτυακές διαβουλεύσεις και συνεντεύξεις/συζητήσεις με εκπροσώπους ευάλωτων ομάδων, όπως νέοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, νέοι με αναπηρία.

Συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά η σημερινή διαδικασία θα έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο Δράσης, με τον σχεδιασμό και συντονισμό του εργαστηρίου να έχουν αναλάβει 10 ερευνητές του κέντρου Αριστείας CYENS, τονίζοντας παράλληλα ότι «η διαδικασία της συμμετοχής όλων πρέπει να είναι συνεχής και αδιάληπτη».

Η κ. Μιλτιάδου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην πλατφόρμα «Έκφραση», μια πρωτοβουλία, όπως είπε, του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη κατάκτηση του Έτους Νεολαίας,

Όπως σημείωσε, η «Έκφραση», με 1.870 εγγεγραμμένους χρήστες μέχρι στιγμής, είναι το εργαλείο που διασφαλίζει ότι «η συμμετοχή των νέων δεν τελειώνει στη σημερινή εκδήλωση, αλλά οι ευκαιρίες για διάλογο και συμμετοχή μπορούν να συνεχιστούν», και αποτελεί απόδειξη ότι η φωνή των νέων «μπορεί να μετατραπεί σε δράση και αλλαγή, καθώς οι προτάσεις που καταγράφονται λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς  για τη διαμόρφωση πολιτικών».

Ακολούθησε συζήτηση με την υποβολή ερωτημάτων εκ μέρους νέων και άλλων παρευρισκομένων, κατά την οποία αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, η συμμετοχή των μαθητών και των νέων στα κοινά, ο επιτυχής επαγγελματικός προσανατολισμός και οι ευκαιρίες εργοδότησης των αποφοίτων πανεπιστημίων και τεχνικών σχολών, καθώς και η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!