Το σπίτι του όπως ήταν και τις φλόγες να το καταπίνουν, ζωγράφισε ένα παιδάκι που γλύτωσε από την φωτιά στην Αττική, αυτό και η οικογένειά του, αλλά δεν μπόρεσαν να γλυτώσουν τίποτε άλλο. Αυτή είναι η φρίκη των παιδιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ελλάδα, Κώστας Γιαννόπουλος πέντε μέλη του οποίου, μαζί με πέντε εθελοντές της οργάνωσης Support CY από την Κύπρο θα επιχειρούν σήμερα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής για να καταγράψουν ανάγκες και ν’ αντιμετωπίσουν ανάγκες που έχουν προκύψει.
Ο επικεφαλής της Support CY, Μάριος Σταύρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η εντολή που έλαβαν από τις αρμόδιες αρχές είναι να καταγράψουν τις ανάγκες στην πυρόπληκτη περιοχή της Νέας Μάκρης προς Πεντέλη μέχρι το μεσημέρι και μετά το μεσημέρι θα λάβουν νέες εντολές. Ο κ. Σταύρου είπε ότι η κυπριακή ομάδα έχει μαζί της και εξοπλισμό πυρόσβεσης, εάν κι εφόσον χρειαστεί σε κάποια μικρή αναζωπύρωση. Τα μέλη της ομάδας έχουν πιστοποιητικό πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είπε, ενώ άλλοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα εκπαίδευσης πυρόσβεσης και στην Ελλάδα.
Ο κ. Σταυρού σημείωσε ότι η Support CY ανταποκρίθηκε χθες στην ενεργοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ελλάδα με το οποίο συνεργάζονται εδώ και χρόνια και γι’ αυτό η δική του αποστολή στην Αθήνα, όπου έφθασαν χθες το βράδυ, δεν επηρεάστηκε από την αποστολή πυροσβεστικών δυνάμεων από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Ελλάδα. H συνεργασία Supoort CY και «Χαμόγελο του Παιδιού» εξήγησε, πάει πίσω χρόνια στν διαχείριση κρίσεων και υπενθύμισε ότι είχαν συνεργαστεί οι δύο οργανώσεις και στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, την βόρεια Εύβοια, στις πλημμύρες της Θεσσαλίας πέρυσι κι αλλού. Όταν χρειαστήκαμε και στην Κύπρο, το «Χαμόγελο» έστειλε κυρίως επιστημονικό προσωπικό στην Κύπρο, πρόσθεσε.
«Είμαστε διαθέσιμοι για όσο χρειαστεί», ανέφερε ο Μάριος Σταύρου λέγοντας ότι έχουν θέσει στόχο να καταγράψουν τις πρώτες ανάγκες στις περιοχές που τους έχουν ανατεθεί ή θα τους ανατεθούν τις επόμενες 48 ή 72 ώρες κι αναλόγως των αναγκών η σύνθεση της ομάδας θ’ αλλάξει ή θα παραμείνει ίδια.
Δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή, αλλά στη δεύτερη, και παρέχουμε στήριξη τόσο στους πυρόπληκτους όσο και στις οικογένειες και τα άτομα που έχουν πληγεί από την μεγάλη φωτιά, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνοντας ότι το «Χαμόγελο» αναγκάστηκε προληπτικά να εκκενώσει το κτίριο που έχει στα Μελίσσια με 17 παιδιά. «Είναι μεγάλη η καταστροφή. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα στην Αθήνα», είπε, θέτοντας το ερώτημα: «Καταλάβατε πόσο μικροί είμαστε τελικά;»
Η φωτιά δημιούργησε καταστροφή, κι ακόμα δεν έχει τελειώσει, αλλά εμείς ήδη καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των οικογενειών, ανέφερε λέγοντας ότι κάποιοι Δήμοι τους κάλεσαν χθες και προχθές να απασχολήσουν ψυχολόγοι του «Χαμόγελου» παιδιά, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για να ξεχαστούν έστω για λίγο, ώστε να μπορούν να παίξουν και να μην αισθάνονται ότι κινδυνεύουν. «Τα παιδιά ζωγράφισαν. Και μια ζωγραφιά δείχνει το σπίτι του και μπροστά οι φλόγες αν το έχουνε κάψει. Είναι αυτό που έχει μείνει στην ψυχούλα των παιδιών».
Δύσκολο είναι να επιχειρείς και στις περιοχές που έχουν πληγεί με τους πυκνούς καπνούς και τις ψηλές θερμοκρασίες που επιχειρουν, πρόσθεσε, αλλά έχουν – όπως είπε – τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι αυτά που χρειάζονται τώρα δεν είναι τόσο τρόφιμα, αλλά είδη πρώτων βοηθειών. Ευχαρίστησε για την βοήθεια την ομάδα του Support CY και την Τράπεζα Κύπρου για την διαχρονική βοήθεια και στήριξη, σημειώνοντας ότι εργάστηκαν μαζί και σε παλιότερες φυσικές καταστροφές στην Αττική, την Εύβοια κι αλλού. Αυτή η συνεργασία, είπε, είναι μια προσπάθεια που έχει αποτέλεσμα «και μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι που αυτές τις υλοποιήσιμες ιδέες». Οι άνθρωποι από την Κύπρο έχουν δώσει τα πάντα σε προηγούμενες δράσεις και τους ευχαριστούμε, «σας ευχαριστούμε στην Κύπρο όλους όσοι βοηθάτε και μας στηρίζετε».
Ο Κώστας Γιαννόπουλος είπε ότι για ακόμη μια φορά φαίνεται το μεγαλείο των εθελοντών αναφερόμενος σε όλους αυτούς που χωρίς μάσκες, κάποτε και χωρίς μπλούζες, για να σώσουν τις δικές τους περιουσίες όταν δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και άλλων ανθρώπων.