10.4 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 8:01

Θετικά αποτελέσματα από στρατηγικό διάλογο Κύπρου-ΗΒ αναμένει ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)

Για μία «εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση» με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος από το Λονδίνο, κατά την ολοκλήρωση του προγεύματος εργασίας που είχαν οι δυο τους πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης στην επίσημη κατοικία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ο στρατηγικός διάλογος να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο Δρ Κόμπος αναφέρθηκε σε «μια σχέση (με το Ηνωμένο Βασίλειο) με ιστορικό βάθος, πολυδιάστατη και με ουσία», με τη συνάντηση να παρέχει στους Υπουργούς την ευκαιρία να δώσουν την απαραίτητη καθοδήγηση στις διευρυμένες αντιπροσωπείες των δύο χωρών, οι οποίες διεξάγουν σήμερα το πρωί τη δεύτερη ετήσια επισκόπηση του Στρατηγικού Διαλόγου.

«Ευελπιστούμε ότι (ο στρατηγικός διάλογος) θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Εμείς έχουμε την ειλικρινή βούληση και βλέπουμε να υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για εμβάθυνση, για ενίσχυση, για προσαρμογή της σχέσης, ώστε να ανταποκρίνεται στη στρατηγική διάσταση που θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει προς όφελος και των δύο πλευρών», πρόσθεσε ο Δρ Κόμπος.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αυτή η έμπρακτη βούληση στενότερης διμερούς συνεργασίας μπορεί να δημιουργήσει θετικές συνθήκες για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή μας», παραπέμποντας στις εξελίξεις σε Συρία, Γάζα, Λίβανο και Ερυθρά Θάλασσα.

«Συνεπώς η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σημείο γεωγραφικά όπου είναι στο επίκεντρο κρίσεων. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος, ένας προβλέψιμος εταίρος και κυρίως ένας εταίρος ο οποίος μπορεί αυτά που υπόσχεται όντως να αποδείξει ότι μπορεί να τα υλοποιήσει. Αυτό είναι κάτι που βλέπουν τρίτες χώρες, χώρες με στρατηγική πυξίδα, που έχουν στρατηγική αντίληψη. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι φυσικά μια τέτοια περίπτωση, ειδικά δε όταν υπάρχουν σχέσεις οι οποίες πάνε πίσω σε βάθος χρόνου. Υπάρχει εδώ η ευκαιρία να μεταβούμε σε μία νέα σελίδα, όπως έχει δηλωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο», συνέχισε ο Δρ Κόμπος.

Υπενθύμισε δε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε ένα έγγραφο προτάσεων προς την ΕΕ ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία.

Στο ερώτημα αν η κυπριακή πλευρά είναι ικανοποιημένη από τις βρετανικές δηλώσεις προθέσεων αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «καθοριστικό ρόλο» του Λονδίνου υπό την πολλαπλή ιδιότητά του αναφορικά με το εθνικό ζήτημα.

«Συνεπώς, η (βρετανική) παρουσία στην πενταμερή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα είναι στο απαραίτητο και σημαντικό πολιτικό επίπεδο, όπως και η δική μας πλευρά εξ αρχής επιθυμούσε και περιμένουμε να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν φτάσουμε στην πενταμερή, αλλά και κυρίως τι θα γίνει ακριβώς εκεί. Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σαφής. Υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι δεσμευτικά για όλους, πολλά δε μάλλον για κράτος το οποίο είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», παρατήρησε ο Δρ Κόμπος.

Ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία η βάση λύσης είναι μία και μοναδική, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα περί διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται σε αυτά.

Έπειτα από τη συνάντηση των Υπουργών άρχισαν οι εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου, που θα διαρκέσουν όλο το πρωινό.

Οι τομείς επί των οποίων αναμένεται να συζητηθεί η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας είναι: η εξωτερική πολιτική – η άμυνα και ασφάλεια – το εμπόριο και η ευημερία – η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η επιστήμη και η καινοτομία – οι ναυτιλιακές υποθέσεις – η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – η επιβολή του νόμου και η πάταξη του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας – η νομική συνεργασία – οι προξενικές υπηρεσίες.

Των δύο διευρυμένων αντιπροσωπειών που διεξάγουν τον διάλογο ηγούνται αντιστοίχως ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέας Σ. Κακουρής και η Γενική Διευθύντρια Ευρώπης στο Foreign Office ντέιμ Ντέμπορα Μπρόνερτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!