Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ-Ενταφιάστηκαν και επαναπατρίστηκαν οστά αγνοουμένων του 1974

Μέσα σε κλίμα πένθους και οδύνης τελέστηκε η κηδεία τεσσάρων ΕΛΔΥΚάριων πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή και κατά την περίοδο 1963-1964, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά, ενώ την ίδια ώρα τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση για άλλους έντεκα, για τους οποίους ταυτοποιήθηκαν μερικά οστά στο παρελθόν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εντόπισαν και ταυτοποίησαν επιπλέον οστά.

Η κηδεία και η δέηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία συγγενών των ηρώων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου, καθώς και της Επικεφαλής των Ανθρωπιστικών θεμάτων για αγνοουμένους και εγκλωβισμένους, Άννα Αριστοτέλους

Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και τα οστά των ηρώων μας θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα:

– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κρατημένος Αναστάσιος του Κωνσταντίνου από τα Λαγκάδια Καλονερίου Γορτυνίας, Νομού Αρκαδίας. Το Μετάλλιο θα παραλάβουν ο αδελφός του ήρωα Παναγιώτης Κρατημένος και η αδελφή του Μάγδα Κρατημένου.

– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΔΒ) Αναλυτής Γεώργιος του Βασιλείου από την Αλεξάνδρεια και με διαμονή την Αθήνα.

– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης του Ιωάννη από την Κρύα Βρύση Νομού Πέλλας.

– Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΜΧ) Ηλιόπουλος Ιωάννης του Σταύρου από τα Άνω Λιόσια Αττικής.

Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 και τα επιπρόσθετα οστά των ηρώων μας ενταφιάστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας:

-Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μπινάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου από τα Χανιά Κρήτης.

-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΤΧ) Ξανθόπουλος Αθανάσιος του Ιωάννη από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής.

Οι ήρωες, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν επιπρόσθετες ταυτοποιήσεις και τα οστά τους θα επαναπατριστούν είναι:

-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Χριστόπουλος Αλέξιος του Ηλία από το Μετόχι Πατρών Αχαΐας.

-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Ηλιόπουλος Παναγιώτης του Αγγελή από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας

-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μαρτζάκλης Γεώργιος του Απόστολου από την Μάνεσι Ερυμάνθου Τριταίας

-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κουκουλάρης Χρίστος του Κωνσταντίνου από την Νέα Χαλκηδόνα Αττικής

-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μπουρέκας Ασημάκης του Μενέλαου από την Μόρια-Λέσβου

Και ο:

-Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Τούλης Ηλίας του Αθανάσιου, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, καταδρομέας, ο οποίος έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974, με το πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος «ΝΟΡΑΤΛΑΣ», στην επιχείρηση με την ονομασία «ΝΙΚΗ».

Οι ήρωες της περιόδου 1963/64:

-Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος του Απόστολου, από τον Μεγαπλάτανο Αριδαίας Νομός Πέλλας, τα λείψανα του οποίου θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα.

-Στρατιώτης Χίος Φράγκο του Χρίστου από τον Πύργο Σάμου, που τάφθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

-Στρατιώτης Σαρλιάν Χαράλαμπος του Αρτίνη από την Κεραμωτή Καβάλλας. Όσον αφορά στον Σαρλιάν Χαράλαμπο, πρόκειται για τον ήρωα που δυστυχώς δεν υπάρχει άτομο της οικογένειάς του εν ζωή, για να παραλάβει τα οστά και να τα κηδεύσει. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και το μετάλλιο και τις σημαίες για την θυσία του παρέλαβε εκπρόσωπος του ελληνικού στρατού.

Όλοι τους έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, τον Αύγουστο του 1974, ενώ βρίσκονταν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία, που δέχθηκε βομβαρδισμό από τις δυνάμεις τους Αττίλα. Ήταν εκείνοι που δεν εγκατέλειψαν το καθήκον, παρά τις προτροπές των ανωτέρων τους να φύγουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Ήταν εκείνοι που έμειναν μέχρι τέλους στην πρώτη γραμμή του πολέμου και έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επίκηδειο λόγο του ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι συγκλονιστικές οι στιγμές όταν καλούμαστε ως Πολιτεία και ως Κοινωνία να τιμήσουμε ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους «υπέρ πίστεως και πατρίδος», που χάρισαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Και σήμερα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκ μέρους του κυπριακού λαού, συμμετέχω σε αυτήν τη σεμνή τελετή, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αδελφούς μας Έλληνες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της τουρκοανταρσίας του 1963-64, έφτασαν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν την προάσπιση των εδαφών μας, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για να αντικόψουν τις ορδές του Αττίλα, για να ενωθούν με τους αδελφούς τους στην Κύπρο, όπως σε κάθε άλλη κοινή εθνική επιταγή της ιστορίας».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «είναι γεγονός, φίλες και φίλοι, πως κάθε φορά που τελούμε τις νεκρώσιμες ακολουθίες αδελφών μας Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, που θεωρούνταν αγνοούμενοι και των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν, ακόμα και μετά από 50-60 χρόνια, τα γεγονότα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, αναβιώνουν και ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο».

Σήμερα, εδώ στον ιερό τούτο χώρο, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, «αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες Ελλαδίτες αδελφούς μας, τιμώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την προσφορά τους στην πατρίδα μας, για τη θυσία τους, για το αίμα που χάρισαν στην πατρώα μας γη, ζωντανεύουν και πάλι τα μέτωπα των μαχών και των συγκρούσεων, οι συνθήκες του πολέμου, οι λεηλασίες, οι βομβαρδισμοί, το παρελθόν γίνεται ξανά παρόν και γιγαντώνει τη μνήμη. Την ίδια στιγμή, γιγαντώνει πολύ περισσότερο και τη θέληση για συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την ευλογημένη μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Στον επίκηδειό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως «βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να αναγνωρίσουμε και να δηλώσουμε τον σεβασμό μας σε αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο. Εξάλλου, ο επαναπατρισμός των λειψάνων στη γη που τους γέννησε, αλλά και ο ενταφιασμός άλλων στη γη που δέχθηκε το σώμα και το αίμα τους, αποτελεί γεγονός εθνικής υπερηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Ο Θουκυδίδης παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ, “ανδρών επιφανών πάση γη τάφος”. Πόσω μάλλον όταν η άλλη γη, είναι η ατόφια ελληνική γη της Κύπρου».

Πυρήνας και άξονας της προσπάθειάς μας, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «από την πρώτη μέρα που ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύτηκε το μέλλον της χώρας, είναι ο άνθρωπος. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, και το θέμα των αγνοουμένων και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή δεν μπορεί παρά να είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, και ως τέτοιο το προσεγγίζουμε, το αντιμετωπίζουμε και το διαχειριζόμαστε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε, για ακόμη μία φορά το έργο που επιτελεί η Άννα Αριστοτέλους, ως Επικεφαλής του γραφείου της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, επισημαίνοντας πως «μέσα από αυτή τη συλλογιστική, θεωρήσαμε καθήκον μας, η ενημέρωση συγγενών Ελλαδιτών στρατιωτών, των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα, να γίνει αυτοπροσώπως από την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σε συνεργασία φυσικά και με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε προς όλους όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και προάσπιση της πατρίδας μας. Στους ήρωες, των οποίων τα λείψανα σήμερα επαναπατρίζονται, στους ήρωες που κηδεύουμε και ενταφιάζουμε στο ιστορικό αυτό μέρος, το μέρος όπου η γη της Κύπρου δέχεται στα σπλάγχνα της Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους μαχόμενους και πεσόντες στρατιώτες της ελευθερίας, στο μέρος όπου η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ένα, Ιστορικά και Αιώνια».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στους συγγενείς των ηρώων που βρέθηκαν στην Κύπρο, το μετάλλιο ανδρείας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους συγγενείς που ήταν παρόντες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, ο οποίος τέλεσε και την λειτουργία, τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου, την πρόεδρο πανελλήνιας οργάνωσης συγγενών αδήλωτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων, Μαρία Καλμπουρτζή, τον πρόεδρο της παγκρύπριας οργάνωσης συγγενών αδήλωτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων, Νίκο Σεργίδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Γιώργο Τσιτσικώστα και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Χούπη.

Μετά την τελετή στην εκκλησία, τα οστά έξι εκ των ΕΛΔΥΚάριων μεταφέρθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!