8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 4:41

Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια, κόστος διαβίωσης, στέγαση και μεταναστευτικό προβληματίζουν τους Κυπρίους (πίνακες)

Οικονομικής φύσεως είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σύμφωνα με τους πολίτες της. Το 40% των Κυπρίων κρίνουν στα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα τους την άνοδο των τιμών, τον πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης. Το 26% την οικονομική κατάσταση, το 14% τη στέγαση, το 50% τη μετανάστευση. Πρόκειται για μερικά από τα αποτελέσματα του Τακτικού Ευρωβαρομέτρου για το φθινόπωρο του 2024, που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει τις απόψεις των πολιτών της ΕΕ που ζουν στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και χωρών που είναι υποψήφιες η/και δυνητικά υποψήφιες να ενταχθούν.

Ως προς τα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σύμφωνα με τους πολίτες της, το μεγαλύτερο ποσοστό (50%) επιλέγει την μετανάστευση (στην ΕΕ 20%), η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (40% ενώ στην ΕΕ 33%), η οικονομική κατάσταση (26%, ενώ 18% στην ΕΕ), η στέγαση (14%), η εγκληματικότητα (10% όπως και στην ΕΕ), το εκπαιδευτικό σύστημα (10%), η ανεργία (7%), η υγεία (7%), οι συντάξεις (7%), η διεθνής κατάσταση (7%), το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή (4%) κ.α.

Γενικότερα, 79% των Κύπριων είναι ικανοποιημένο από τη ζωή του, ποσοστό το οποίο καταγράφει μείωση 4 μονάδων από την Άνοιξη του 2024. Το ποσοστό της Κύπρου είναι 7 μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (86%).

Εμπιστοσύνη και εικόνα της ΕΕ

Αποκαρδιωτικά είναι τα ποσοστά που αναλογούν στην εμπιστοσύνη των Κύπριων προς της ΕΕ, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος. Μόλις το 37% δείχνει εμπιστοσύνη, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 51%. Την καλύτερη εικόνα έχουν η Δανία (68%), η Λιθουανία (67%), η Πορτογαλία (67%), η Ολλανδία (65%), η Σουηδία (64%).

Η πορεία της χώρας και της ΕΕ

Η πλειονότητα των Κυπρίων ερωτηθέντων γενικά θεωρούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, τόσο στη χώρα τους (76% ενώ στην ΕΕ 59%) όσο και στην ΕΕ (61% ενώ στην ΕΕ 51%).

Επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Το 50% των Κυπρίων θεωρεί πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ (το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ 76%).

Το 67% των Κυπρίων ερωτηθέντων δεν θεωρεί πως ο πόλεμος αυτός αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας (στην ΕΕ 24%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!