6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 22:59

Για «εξαναγκασμό» τους σε απεργιακά μέτρα από εργοδοτική πλευρά κάνουν λόγο οι γιατροί

ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ θα συνεδριάσουν μετά το τέλος της 48ωρης απεργίας των κυβερνητικών γιατρών για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της, και «τα περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν» ανέφερε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, λέγοντας ότι «όταν αρχίζεις με 48ωρη απεργία, όλα τα μέτρα είναι δυνατά».

Έκανε επίσης λόγο για «εξαναγκασμό» των ιατρών από την εργοδοτική πλευρά σε απεργιακά μέτρα και σημείωσε ότι κανένας ιατρός δεν είχε ποτέ «αυτοσκοπό» την απεργία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Μωυσής Λάμπρου είπε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία όλων όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο κ. Κούμας είπε ότι «οι ιατροί έχουν εξαναγκαστεί να κατέλθουν σε απεργία, από την εργοδοτική πλευρά, η οποία περιλαμβάνει τόσο τον Υπουργό Υγείας όσο και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία προειδοποιήθηκαν εδώ και μέρες, δηλαδή την 48ωρη απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Πρόσθεσε ότι τέτοιας κλίμακας μέτρα έχουν ληφθεί πριν από πολλά χρόνια» ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ «οι ιατροί δεν έχουν ποτέ αυτοσκοπό να απεργήσουν γιατί εκτός από επάγγελμα σίγουρα επιτελούν ένα λειτούργημα».

Ανέφερε ότι «είναι, όμως, υποχρέωση και της πολιτείας να διασφαλίζει ότι οι ιατροί θα έχουν τις απαιτούμενες συνθήκες εργασίας ώστε να διαφυλάσσουν την παροχή του πολυτιμότερου αγαθού, αυτού της υγείας».

Πρόσθεσε ότι το μοντέλο λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων μετά την διαχείριση τους από τον ΟΚΥπΥ «πάσχει» με την πολιτεία και τον οργανισμό να αρνούνται – όπως είπε – να ελέγχουν αυτό το μοντέλο.

Ο κ. Κούμας, σε σχέση με τα οικονομικά ελλείμματα τα οποία επικαλείται η εργοδοτική πλευρά διερωτήθηκε «ποιοι έχουν την ευθύνη» λέγοντας ότι οι γιατροί δουλεύουν και «πρέπει να πληρώνονται».

Επανέλαβε ότι «η απεργία δεν ήταν αυτοσκοπός αλλά μας έχουν εξαναγκάσει» για να σημειώσει ότι «δεν παύει την ίδια στιγμή να είμαστε και ιατροί και – ναι – στην απουσία του Υπουργείου Υγείας, οι ιατροί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε οι συμπατριώτες μας και όλοι οι υπόλοιποι να έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας».

Αναφορικά με τις χημειοθεραπείες ο κ. Κούμας είπε ότι «δεν είδαμε εκ μέρους του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου Υγείας τόσο πάθος όταν πριν από 22 μήνες για εβδομάδες αναβάλλονταν οι θεραπείες λόγω έλλειψης σκευασμάτων».

Πρόσθεσε ότι «είναι οι ιατροί που ενδιαφέρονται για τους ασθενείς» και «δεν μπορεί κανένας, όσο και να θέλει, να διαταράξει αυτή τη σχέση που έχουν οι ιατροί με τους ασθενείς».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε επί τούτου ότι «αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνούν κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να αναλάβουν την ιατρική ευθύνη».

Είπε ότι ο ίδιος μετέβη στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου εργάζεται και όπου «διαπιστώθηκαν κάποια θέματα τα οποία αφορούν στο ότι πολίτες που ζουν στη χώρα μας και δεν μιλούν ελληνικά δεν έχουν ενημερωθεί ποιος θα τους εξυπηρετήσει».

Ο κ. Κούμας συνέχισε, λέγοντας ότι «ο Υπουργός Υγείας ήταν ενημερωμένος από την προηγούμενη Τετάρτη, έχει λάβει εγγράφως τα μέτρα που θα εφαρμόζονταν» χωρίς να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια άρσης της απεργίας.

Για την επόμενη μέρα της απεργίας ο κ. Κούμας είπε ότι «σίγουρα θα μας βρει – ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ – να συνεδριάζουμε για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τα περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν».

Σημείωσε ότι «όταν αρχίζεις με 48ωρη απεργία, όλα τα μέτρα είναι δυνατά» για να προσθέσει πως «αναμένουμε ότι επιτέλους η εργοδοτική πλευρά θα αντιληφθεί κάποια πράγματα».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι «ο λόγος της απεργίας δεν είναι τα χρήματα και πως τα μηνύματα τα οποία εκπέμπουμε έπρεπε προ πολλού να γίνουν αντιληπτά».

Πρόσθεσε ότι η απεργία γίνεται για το θέμα της επιβίωσης και της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων. «Αυτό που ζούμε τώρα ίσως να είναι η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο Σωτήρης Κούμας, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Ο Πρόεδρος του κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Μωυσής Λάμπρου χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «λυπηρή, γιατί αυτοί που έπρεπε να λάβουν το μήνυμα δεν το έλαβαν ενώ το λυπηρότερο από όλα είναι ότι εξώθησαν ουσιαστικά για 1η φορά μετά από πολλά χρόνια τον ιατρικό κόσμο στο να απεργήσει τουλάχιστον για ένα 48ωρο».

Ανέφερε ότι «παρά την όλη συντονισμένη προσπάθεια εναντίον των ιατρών από πάρα πολλούς, ακόμα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» από την πλευρά των απεργών τονίζεται ότι «σε αυτό τον αγώνα εκείνο το οποίο διακυβεύεται είναι η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Για το οικονομικό θέμα που συνέτεινε τα μέγιστα στην απόφαση για απεργία, ο κ. Λάμπρου είπε ότι «είναι κυρίαρχο κι αν υπήρχε θέληση, υπήρχε και τρόπος να επιλυθεί».

Πρόσθεσε ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη στους ιατρούς οι οποίοι άνευ ανταλλαγμάτων έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε άρση μέτρων κάτι που όλοι πρέπει να το θυμόμαστε».

Ο Πρόεδρος του κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι πέραν της εμπιστοσύνης έχει χαθεί και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε ότι κανένας σε καμία διαπραγμάτευση «δεν μας έκανε δώρο και αυτό είναι τιμητικό εκ μέρους και των προηγούμενων Υπουργών Υγείας και εκ μέρους της πολιτείας ενώ είναι και η πρώτη φορά που γίνονται συμφωνίες βάσει των οποίων αμείβονται όσοι παράγουν».

Ο κ. Λάμπρου είπε ότι κάποιοι «αναθεματίζουν» τα κίνητρα και κατά πόσο είναι οριζόντια ή κάθετα, και αφήνουν εντυπώσεις ότι «είναι αυτό το οποίο θα σώσει την βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

Έθιξε, επίσης, το ζήτημα αμοιβής των ιατρών σε συνάρτηση με την ασφάλεια του κόσμου εξηγώντας ότι για εφημερίες, η σχετική συμφωνία η οποία έγινε, εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες απρόσκοπτη νοσηλεία και ιατρική περίθαλψη από ιατρούς οι οποίοι είναι έμπειροι και αμείβονται όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «τα χρήματα είναι μέρος συμφωνιών και κυρίως δουλειάς των ιατρών η οποία δεν γίνεται σε ώρες εργασίας».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΔΥ, αναφέρεται «στην ανάγκη για την άμεση εξεύρεση λύσης στη διαφορά που έχει προκύψει» δηλώνοντας πεπεισμένη «ότι η κορύφωση της κρίσης, που οδήγησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η διοίκηση του ΟΚΥπΥ επεδείκνυε την αναγκαία διάθεση και βούληση για ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγούσε σε εκτόνωση της κρίσης».

Η ΠΑΣΥΔΥ, με γνώμονα και στόχο την επαναφορά της ομαλότητας στον νευραλγικό και ευαίσθητο αυτόν χώρο της δημόσιας υγείας «καλεί τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ να αναθεωρήσει την άτεγκτη στάση της και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με καλή διάθεση για την εξεύρεση συναινετικής και κοινά αποδεκτής λύσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!