6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 22:38

Άρχισε η συζήτηση μεταξύ Αρχηγών κομμάτων για την πρόταση της ΠτΒ για αντικαταστάτες

Μια πρώτη συζήτηση έγινε στην σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα της αλλαγής του τρόπου καθορισμού της αντικατάστασης του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής και κατά συνέπεια Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας.

Αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί και από τις δηλώσεις τους διαφάνηκε πως δεν υπάρχει ομόφωνη στάση. Στην σύσκεψη κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου που ζήτησε και την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Συμφωνία ΔΗΣΥ με πρόταση Α. Δημητρίου για εφαρμογή όποιας απόφασης από την επόμενη Βουλή

Ο ΔΗΣΥ συμφωνεί είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης με την πρόταση της ΠτΒ για να ληφθεί η οποία απόφαση από την παρούσα Βουλή, αλλά να εφαρμοστεί στην Βουλή που θα εκλεγεί το 2026 και η εισήγηση για τα δύο πρόσωπα – αντικαταστάτες να γίνονται από την Επιτροπή Επιλογής της Βουλής. Την απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν αυτά τα πρόσωπα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή Επιλογής αποφασίζει για τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τα μέλη των αντιπροσωπειών που εκπροσωπούν την Βουλή στο εξωτερικό λαμβάνοντας υπόψην την πείρα, την αποδεκτικότητα, τις εισηγήσεις των κομμάτων κά Έχοντας όλα αυτά υπόψην, πρόσθεσε, θα λαμβάνει την καλύτερη απόφαση για την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων που θα εκπροσωπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Κοινοβούλιο και το πολίτευμα.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να είναι από το ίδιο κόμμα με τον ή την ΠτΒ, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «καλύτερα οι δύο που θα επιλεγούν να μην ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τον ΠτΒ». Με αυτή την πρόταση, ανέφερε, «λειτουργούμε ως αχθοφόροι του δημοσίου συμφέροντος, της υπεράσπισης των θεσμών και της πρόσθετης δημοκρατίας».

Ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι πρόκειται για εκσυγχρονιστικό βήμα, σπρώχνει τα πράγματα πιο μπροστά και αυτό πρέπει να το στηρίξουμε όλοι.

Ανέφερε επίσης ότι η ΠτΒ ανέθεσε στην Γενική Διευθύντρια της Βουλής να ετοιμάσει ένα κείμενο με τις απόψεις που ακούστηκαν και κάποια νομικά ζητήματα που τέθηκαν και να συζητηθεί σε μια επόμενη συνεδρία. Αποκόμισε, είπε, από την συζήτηση ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση από αυτή τη Βουλή και θ’ αναφέρεται στην επόμενη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η όποια πλειοψηφία της όποιας Βουλής μπορεί να ανατρέψει την οποιαδήποτε νομοθεσία, εκτός απο τις συνταγματικές τροποποιήσεις που χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων.

Εναλλακτικό τρόπο καθορισμού αναπληρωτή Προέδρου Βουλής εισηγείται το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε την θέση του, όπως την είχε καταθέσει τον περασμένο Απρίλιο στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής, στην σημερινή σύσκεψη, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαίδης επαναλαμβάνοντας ότι εισηγείται έναν εναλλακτικό τρόπο καθορισμού του αναπληρωτή ΠτΒ με δύο πρόσωπα. Αυτά θα ορισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως ορίζει η νομολογία του Ανωτάτου, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι είναι συνταγματικά ορθό η Βουλή να ορίζει τα του οίκου της σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Λουκαίδης είπε ότι στην σύσκεψη συμφώνησαν πως το θέμα δεν πρέπει να προσωποποιηθεί, κι αν κι εφόσον καταλήξουν σε μια απόφαση συναινετικά ή ομόφωνα, η εφαρμογή της πρέπει να ξεκινήσει από την επόμενη κοινοβουλευτική συνοδό. «Με κανέναν τρόπο δεν έχουμε εισηγηθεί να δημιουργήσουμε καινούργια οφίκια με αρμοδιότητες και θέσεις Αντιπροέδρων ή θέσεις απλής αναπλήρωσης, να αποτελέσουν σημείο διελκυστίνδας ανάμεσα στις πολίτικες δυνάμεις ή πάρε δώσε».

Θα πρέπει να αναφερόμαστε σε μια διαδικασία επιλογής αυτών των προσώπων, αυτοματοποιημένη και παρόμοια με αυτή της επιλογής του πρεσβύτερου, οπού – ανέφερε – μπορεί να τύγχανε ο πρεσβύτερος να ήταν για δυο ή τρεις θητείες από το ίδιο κόμμα, γιατί τύγχανε να είναι ο πρεσβύτερος.

Το ΑΚΕΛ, είπε, πιστεύει ότι τα δύο πρόσωπα δεν πρέπει να προέρχονται από το ίδιο κόμμα με τον εκάστοτε ΠτΒ.

Θα αναλύσει την πρόταση το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ θα μελετήσει και θα αναλύσει την πρόταση της ΠτΒ και τις απόψεις του ΑΚΕΛ για το θέμα, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση θα ισχύει για την επόμενη σύνοδο της Βουλής. Ο,τι είναι καλύτερο για την λειτουργία του κράτους, των θεσμών και είναι εισηγήσεις που θα μας πάρουν ένα βήμα μπροστά, βεβαίως την υιοθετούμε, πρόσθεσε.

«Η πρόταση ακούγεται εκ πρώτης όψεως λογική σε κάποιο σημείο, γιατί αναφέρεται στην αντικειμενικότητα, αφού δεν θα γνωρίζει κανείς από τώρα ποιοι θα είναι οι επόμενοι Βουλευτές. Αρά υπάρχει ένα τεκμήριο αντικειμενικότητας εκ πρώτης όψεως. Είναι μια πρόταση προς την σωστή κατεύθυνση».

Θα δουν, πρόσθεσε, πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι το Σύνταγμα την επιτρέπει.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι έχει προσωπικές απόψεις για την οριστική λύση του θέματος  για «να μην είναι μια απόφαση που κάθε φορά θ’ αλλάζει. Ενδεχομένως να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση (από το ΔΗΚΟ) με βάση αυτά που ακούσαμε κι από τους συναδέλφους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ».

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα ληφθεί από μια Βουλή να μην μπορεί ν’ αλλάξει. Ερωτηθείς εάν θα προτείνουν συνταγματική αλλαγή, απάντησε «πιθανόν. Θα το μελετήσουμε, θα το κουβεντιάσουμε (στο ΔΗΚΟ)».

Η απόφαση να ληφθεί από την επόμενη Βουλή προκρίνει το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ δεν θεωρεί ότι χρειάζεται αλλαγή οποιουδήποτε κανονισμού, νόμου ή του Συντάγματος για το θέμα του ορισμού του προσώπου που αντικαθιστά τον εκάστοτε ΠτΒ, ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ιωάννου, εκτιμώντας πως μια τέτοια προσπάθεια ίσως χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Εφόσον, είπε, εκφράστηκε η άποψη ότι η όποια απόφαση ληφθεί να εφαρμοσθεί από την επόμενη Βουλή, το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι γι’ αυτό το θέμα είναι η επόμενη Βουλή που θα πρέπει να αποφασίσει και όχι να δεσμευθεί από αποφάσεις της παρούσας συνόδου.

Το θέμα καλύπτεται από το Σύνταγμα που είναι ο υπέρτατος νόμος – είπε – και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε τροποποίηση την δεδομένη στιγμή. Η κάθε σύνοδος της Βουλής, πρόσθεσε, έχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα να ορίσει κάποιον άλλων, εκτός από τον πρεσβύτερο, ως αναπληρωτή προεδρεύων.

Το ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, εάν υπάρξει πρόταση για αλλαγή από κάποιο Βουλευτή, κόμμα ή την Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει κάποιον αναπληρωτή της, είναι έτοιμο να το συζητήσει. «Όμως δεν θα δεσμεύσουμε νομικά τα άλλα κοινοβούλια και ούτε θεωρούμε ότι νομικά μπορούμε να το πράξουμε».

Διατήρηση υφιστάμενου συστήματος η καλύτερη επιλογή, θεωρεί η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ θεωρεί αχρείαστη την συζήτηση αυτή, είπε ο Πρόεδρος το κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, λέγοντας από στην σημερινή σύσκεψη δεν υπήρξε κατάληξη σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση.

Η καλύτερη επιλογή, ανέφερε, είναι να παραμείνει το υφιστάμενο σύστημα ως έχει γιατί θεωρεί ότι θα έχει τα λιγότερα προβλήματα. Η οποιαδήποτε απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, πρόσθεσε, θα μπορεί ν’ αλλάξει «και να μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνεχών αλλαγών γύρω από τον ορισμό του προσώπου». Μίλησε για εθιμικό δίκαιο που έχει δημιουργηθεί μέσα από τα χρόνια εφαρμογής της επιλογής του πρεσβυτέρου, το οποίο μπορεί να συνεχίσει και να λειτουργήσει αποδοτικά.

Στη σύσκεψη, ανέφερε, έγινε συζήτηση για τα νομικά ζητήματα και η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί. Πρέπει να χειριστούμε τα ζητήματα ψύχραιμα, νηφάλια, προσεκτικά ώστε ν’ αποφύγουμε την οποιαδήποτε απόφαση που ενδεχομένως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Χρόνος υπάρχει, σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!