4.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025 | 3:59

Οι αιτίες που η Metα κινδυνεύει με διάσπαση ή συρρίκνωση

Η απόφαση της Facebook να δημιουργήσει μια εταιρεία που να λειτουργεί ως ομπρέλα για όλες τις εταιρείες και δραστηριότητες που είχε στην κατοχή της θεωρήθηκε ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την δίνη των διαφόρων δυσάρεστων υποθέσεων και σκανδάλων που ταλανίζουν τα τελευταία δύο χρόνια τον γίγαντα των social media.

Πράγματι η δημιουργία της Metα, όπως ονομάστηκε η νέα εταιρεία που λειτουργεί ως μητρική του Facebook, του Instagram, του WatsApp και των άλλων δραστηριοτήτων, κέρδισε μεγάλο μερίδιο της δημοσιότητας αλλά η περίοδος… χάριτος τελείωσε λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της Metα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ με επικεφαλής αυτή της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου την διερεύνηση για μονοπωλιακές τακτικές της Metα και άρχισαν να καταθέτουν τις σχετικές αγωγές. Αρχικά ο στόχος ήταν οι πλατφόρμες της εταιρείας με την Metα να επικαλείται το επιχείρημα ότι οι χρήστες τις χρησιμοποιούν χωρίς να πληρώνουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο, ότι είναι δηλαδή δωρεάν υπηρεσίες.

Η θέση της άλλης πλευράς ήταν ότι το πρόβλημα είναι η εξαγορά από την Facebook του Instagram και του WhatsApp δημιουργώντας ένα μονοπώλιο που εμπόδιζε τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αυτό είχε σύμφωνα με τους μηνυτές οι χρήστες να κατευθύνονται μαζικά αλλά υποχρεωτικά σε αυτές τις πλατφόρμες κάτι που οδήγησε στο να έχει η εταιρεία στην κατοχή της τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων ενώ παράλληλα δεν προχώρησε στη λήψη μέτρων ασφαλείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι γνωστές διαρροές αυτών των δεδομένων.

Ζητήθηκε λοιπόν από τα δικαστήρια να υποχρεώσουν την Metα είτε να πουλήσει κάποιες από τις πλατφόρμες της είτε να διασπαστεί. Πριν από λίγες μέρες η ομοσπονδιακή επιτροπή και οι πολιτείες επανήλθαν και έβαλαν στο τραπέζι και την εταιρεία της Metα που αναπτύσσει την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας με την οποία θέλει να κατακτήσει τον χώρο του metaverse. Η Oculus κατηγορείται ότι και αυτή ασκεί μονοπωλιακές τακτικές στον τομέα του Virtual Reality.

Ο δικαστής που εξέτασε σε πρώτο βαθμό την υπόθεση αποφάσισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν αγωγές και έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διερεύνηση των καταγγελιών. Η απόφαση θεωρείται μια πρώτη και σημαντική νίκη των μηνυτών. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που υπήρξε καταδικαστική απόφαση για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών τέτοιου επιπέδου στις ΗΠΑ ήταν το 1984 και αφορούσε τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό AT&T ενώ στα τέλη της χιλιετίας ο κόσμος των επιχειρήσεων είχε συγκλονιστεί από την αντίστοιχη υπόθεση με κατηγορούμενη αυτή την φορά την Microsoft. Η αρχική καταδικαστική απόφαση που υποχρέωνε τον γίγαντα του λογισμικού σε διάσπαση ανατράπηκε στη συνέχεια σε μια υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί ακόμη και ο Λευκός Οίκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!