Την παραίτησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) υπέβαλαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής και Δήμος Δημοσθένους.
Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με επιστολή που του απέστειλε σήμερα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.
Στη επιστολή του, ο κ. Αγκαστινιώτης ξεκαθαρίζει πως κατόπιν αυτή της εξέλιξης, το ΚΕΒΕ και οι εκπρόσωποί του δεν θα είναι παρόντες στη σημερινή συνεδρία του Δ.Σ. του Οργανισμού.
Ταυτόχρονα, σημειώνει πως το ΚΕΒΕ τελεί σε αναμονή καθορισμού συνάντησης με τον υπουργό Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως με χθεσινή επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, το ΚΕΒΕ εξέφραζε ανησυχία για την εξέλιξη του ΓεΣΥ, καθώς και θλίψη για «το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά ιδιαίτερα η Διευθυντική Ομάδα του ΟΑΥ εφαρμόζουν ή/και θέλουν να αντιλαμβάνονται την ξεκάθαρη νομοθεσία που αφορά το ΓεΣΥ κατά το δοκούν και να την ερμηνεύουν αυθαίρετα και κατά βούληση είτε διότι δεν έχουν ορθή αντίληψη των πραγμάτων, είτε διότι θέλουν να εξυπηρετούν άγνωστα για μας συμφέροντα».
Παράλληλα, το ΚΕΒΕ ζητούσε από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά, έτσι που να υπάρχει αυστηρή εφαρμογή του Νόμου σε όλα ανεξαρτήτως τα θέματα που αφορούν τον Οργανισμό ως επίσης στη θέσπιση ενός ορθού περιβάλλοντος ελέγχου.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΒΕ
Το ΚΕΒΕ παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη του ΓεΣΥ και είναι πλέον αναγκασμένο να σας απευθύνει την παρούσα ανοιχτή επιστολή ξεκαθαρίζοντας τη θέση του:
Το ΚΕΒΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει το ΓεΣΥ γιατί πίστευε και πιστεύει ότι το ΓεΣΥ ήταν και είναι μια επιτακτική ανάγκη για μια προοδευτική κοινωνία αλλά και συγχρόνως μια τεράστια κοινωνική κατάκτηση.
Είναι όμως με ανησυχία και θλίψη που παρακολουθούμε την εξέλιξη του και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά ιδιαίτερα η Διευθυντική Ομάδα του ΟΑΥ εφαρμόζουν ή/και θέλουν να αντιλαμβάνονται την ξεκάθαρη νομοθεσία που αφορά το ΓεΣΥ κατά το δοκούν και να την ερμηνεύουν αυθαίρετα και κατά βούληση είτε διότι δεν έχουν ορθή αντίληψη των πραγμάτων, είτε διότι θέλουν να εξυπηρετούν άγνωστα για μας συμφέροντα.
Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το παραμύθι περί προσπάθειας αλλαγής της «φιλοσοφίας» του ΓΕΣΥ, επιτίθενται οργανωμένα σε όποιον τολμήσει να κρίνει, ακόμα και καλοπροαίρετα, τις αποφάσεις τους. Το πρόσφατο παράδειγμα της μη αποστολής των στοιχείων πληρωμών προς τους παρόχους τα οποία ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών είναι ακόμα μια ένδειξη για τον βαθμό που έχουν αποθρασυνθεί αφού θεωρούν τους εαυτούς τους πέραν οποιασδήποτε κριτικής και ελέγχου. Το δε ύφος με το οποίο τοποθετήθηκαν δημόσια στις εκκλήσεις του Υπουργού Οικονομικών είναι κατά την άποψη μας χαρακτηριστικό της αλαζονείας η οποία φαίνεται να τους διακατέχει.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι κωφεύουν θεληματικά τόσο στις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή όσο και στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα θεωρώντας εαυτούς υπεράνω και θεωρώντας ότι έχουν δικαίωμα να χειρίζονται ένα τεράστιο Προϋπολογισμό, ο οποίος προέρχεται από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων, κατά το δοκούν.
Είναι απαράδεκτο, μεταξύ άλλων, να μην τηρείται ο σφαιρικός προϋπολογισμός, να μην έχει εισαχθεί ακόμα στο σύστημα σωρεία υπηρεσιών που έπρεπε να προσφέρονται στον πολίτη και να έχουν προβεί σε αδιαφανείς και παράνομες συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Είναι δε τραγικό ένας τέτοιος οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται ποσά πέραν του ενός δισεκατομμυρίου να μην έχει στοιχειώδη εσωτερική εποπτεία, να αποποιείται τις ευθύνες του και την ίδια στιγμή να σφυρίζει αδιάφορα στις περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Τα προβλήματα στα οποία αναφερόμαστε ουδόλως έχουν να κάνουν με το ότι το ΓεΣΥ είναι ένας νέος θεσμός, ουδόλως με το ότι αντιμετωπίσαμε την πανδημία αλλά ούτε με οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του. Τα προβλήματα αυτά αφορούν καταπάτηση θεμελιωδών αρχών χρηστής διοίκησης και του κώδικα δημόσιας διοίκησης, την ανεπάρκεια εσωτερικού ελέγχου και την αναπόφευκτη, με βάση τα πιο πάνω, διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σε κάθε υγιή Οργανισμό θα είχε ήδη διαταχθεί πειθαρχική έρευνα.
Το ΚΕΒΕ αναμένει την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση σας έτσι που να υπάρχει αυστηρή εφαρμογή του Νόμου σε όλα ανεξαρτήτως τα θέματα που αφορούν τον Οργανισμό ως επίσης στη θέσπιση ενός ορθού περιβάλλοντος ελέγχου.
Παρακαλούμε όπως το συντομότερο δυνατό διευθετηθεί συνάντηση σας με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ, ούτως ώστε να μας αναπτύξετε τις προτεινόμενες ενέργειες σας για πάταξη των φαινομένων τα οποία παρατηρούνται σήμερα. Από αυτά θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ καθότι δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι με καθοιονδήποτε τρόπο συνυπεύθυνο σε τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές τις οποίες από την ίδρυση του πολεμά.