Τη δημιουργία του EUROMED iHouse, μιας πλατφόρμας υπηρεσιών με έδρα τη Λευκωσία για υποστήριξη της καινοτομίας και πράσινης μετάβασης των οικονομικών φορέων του Ευρωμεσογειακού χώρου, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), και το επενδυτικό δίκτυο ANIMA.
Το έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του στις αρχές του 2024, δημιουργήθηκε από τον Invest Cyprus και το δίκτυο ANIMA. Η ανακοίνωση της ίδρυσης και λειτουργίας του EUROMED iHouse έγινε στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου της ΑΝΙΜΑ, που φέτος πραγματοποιείται στη Λευκωσία μεταξύ 10-12 Ιουλίου.
Ο Γενικός Διευθυντής του δικτύου ΑΝΙΜΑ, Emmanuel Noutary σημείωσε σε διάσκεψη Τύπου ότι το ΑΝΙΜΑ είναι ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ οικονομικών οργανισμών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και αριθμεί 70 οργανώσεις από 22 χώρες. Είπε ότι το δίκτυο είναι μια κοινότητα επαγγελματιών, όπως επιχειρηματίες, επενδυτές, καινοτόμοι, και έχουν δύο στόχους: να φέρουν τις οικονομίες της λεκάνης της Μεσογείου πιο κοντά για να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία και να βοηθήσουν τις εταιρείες να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πλανήτη και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτές οι προκλήσεις, πρόσθεσε, απαιτούν οι εταιρείες να είναι πιο βιώσιμες, απαιτούν καινοτομία και τεχνολογία και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργούν το EUROMED iHouse, «για να δημιουργήσουμε ένα μέρος στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λευκωσίας και μια πλατφόρμα για την υποστήριξη της δημιουργίας λύσεων, που θα δημιουργήσουν αξία για τους ανθρώπους και που ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τα όρια του πλανήτη και την προστασία της ζωής ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου».
Είπε ότι επέλεξαν την Κύπρο λόγω της στρατηγικής της θέσης αφού βρίσκεται κοντά σε δυναμικές αγορές όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος, «που διαθέτουν ένα πολύ ζωντανό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας». Είπε ακόμη ότι και η Κύπρος έχει ένα πολύ έντονο οικοσύστημα καινοτομίας «με εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα», θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και ότι είναι ένα καλό οικοσύστημα στο οποίο μπορεί να βασιστεί κάποιος για την εξυπηρέτηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Μεσογείου.
Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, κάτι που το βιώνουν ήδη οι κάτοικοί της όπως και ζητούν λύσεις όσον αφορά τα κλιματικά ζητήματα όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, «επομένως είναι χρήσιμο για εμάς να εγκαταστήσουμε αυτόν τον κόμβο καινοτομίας στη Λευκωσία».
Με τη δημιουργία του EUROMED iHouse, είπε, «αποφασίσαμε να προωθήσουμε μια ευρεία συμβολή σε αυτή την ευρωμεσογειακή συνεργασία» φιλοξενώντας και προωθώντας νεοφυείς επιχειρήσεις, προγράμματα υποστήριξης σε αυτά τα θέματα, οργανώνοντας τη μεταφορά έρευνας σε εταιρείες της περιοχής, συνεργαζόμενοι με διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα την ΕΕ, για την υλοποίηση σχεδίων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και οργανισμών καινοτομίας από τις χώρες της περιοχής.
Η νέα πρόκληση, είπε, είναι να αρχίσουν να συνεργάζονται με ευρωπαϊκά και διεθνή ιδρύματα έρευνας και ανάπτυξης για να δημιουργήσουν μια οικονομία «που θα σταματήσει να καταστρέφει τη ζωή και να δημιουργεί λύσεις για την αναγέννησή της».
Ο Μάριος Ταννούσης, Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, είπε ότι το έργο είναι μια πρωτοβουλία του ΑΝΙΜΑ και του Invest Cyprus με τη στήριξη της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζεται από τοπικούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς όπως το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το Δημαρχείο Λευκωσίας, κέντρα αριστείας, εταιρείες και πανεπιστήμια.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα «πρωτοπόρο» περιφερειακό κέντρο έρευνας σε θέματα επιχειρηματικής καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογικής γνώσης από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε αυτές τις περιοχές.
«Η επιλογή του ΑΝΙΜΑ για ίδρυση και στέγαση του EUROMED iHouse στη Λευκωσία τιμά την πόλη της Λευκωσίας και ενδυναμώνει περαιτέρω τη θέση της χώρας μας ως περιφερειακού κόμβου έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, διανοίγοντας ευκαιρίες συνεργασίας», είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εθνικής στρατηγικής της Κύπρου και βρίσκονται στους τομείς προτεραιότητας της Κυβέρνησης, αλλά και του Invest Cyprus, ενώ είναι αλληλένδετο κομμάτι της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Κράτους για βιώσιμη ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας, το «Όραμα 2035».
Είπε ακόμη ότι το Κέντρο Αριστείας CYENS, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον να συνεργαστεί για τους σκοπούς του EUROMED iHouse.
Ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας CΥΕNS, Γιώργος Χρυσάνθου, σημείωσε με τη σειρά του, ότι, η δέσμευση του CΥΕNS στην προώθηση προηγμένων τεχνολογιών και η ειδίκευση στην προώθηση της καινοτομίας, το καθιστούν σύμμαχο και υποστηρικτή στην υλοποίηση του έργου EUROMED.
Είπε ακόμη ότι, το CΥΕNS, που αποτελεί σύμπραξη του του Δήμου Λευκωσίας μαζί με τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας όπως και το University College London και το Max Planck Institute της Γερμανίας, επιδιώκει τη συμμετοχή του σε τέτοιες ενέργειες και ελπιδοφόρες πρακτικές. Η πρωτοβουλία δημιουργίας του EUROMED iHouse στη Λευκωσία, είπε, «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημα στην κοινή μας προσπάθεια να προωθήσουμε την έρευνα, την καινοτομία και τη συνεργασία στην ευρωμεσογειακή περιοχή, αλλά και στο να βοηθήσουμε να καθιερωθεί η Κύπρος σαν ένας περιφερειακός κόμβος καινοτομίας».
Ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε ότι η Κύπρος κάνει άλματα στον στόχο της αυτό, καθώς από ουραγός στην έρευνα και καινοτομία εισήλθε πλέον στην κατηγορία «Ισχυροί Καινοτόμοι» στο Ευρωπαϊκό Innovation Scoreboard, ανεβαίνοντας φέτος στη 10η θέση στην συνολική τοποθέτηση των καρτών-μελών της ΕΕ. Είπε ότι, πριν δύο-τρεις δεκαετίες δεν υπήρχαν στη χώρα σχεδόν καθόλου πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα, ενώ τώρα υπάρχουν 12 πανεπιστήμια, κάποια από τα οποία κατατάσσονται ψηλά στις διεθνείς λίστες κατάταξης, οκτώ ερευνητικά ινστιτούτα, επτά κέντρα αριστείας και εκατοντάδες νεοφυείς εταιρείες.
Το EUROMED iHouse θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία, συγκεντρώνοντας τις συνιστώσες του πενταπλού έλικα καινοτομίας, και προσελκύοντας ταλέντα από την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν, είπε. Πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει καινοτόμες επιχειρήσεις, θα διευκολύνει τη μεταφορά τεχνολογίας και τη διασύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας προσφέροντας ευκαιρίες συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των επιχειρηματικών και καινοτόμων οικοσυστημάτων των χωρών ζώνης της ευρωμεσογείου.