Ένα ισχυρό κυπριακό νηολόγιο, ισχυροποιεί τη φωνή της Κύπρου, καθιστώντας την πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά παράνομα περιοριστικά μέτρα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ανέφερε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για το Διεθνές Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023».
Η Μαρίνα Χατζημανώλη ανέφερε πως το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, έχει εδραιωθεί ανάμεσα στα κορυφαία στον κόσμο και φέτος «επιδίωξη μας είναι ο εμπλουτισμός του, τόσο σε σχέση με τους εκλεκτούς ομιλητές μας αλλά και σε σχέση με τη θεματολογία».
Υποδεικνύοντας ότι αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην ναυτιλία, με κυριότερη την απανθρακοποίηση, η Υφυπουργός διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες και προβληματισμούς που εκφράζονται από τη βιομηχανία και ότι «ενεργώντας πάντοτε υπεύθυνα στα πλαίσια των υποχρεώσεων μας, ως μέλη της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, εργαζόμαστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξευρεθούν οι λύσεις που θα διευκολύνουν την παγκόσμια ναυτιλία να προσαρμοστεί στις νέες μεγάλες προκλήσεις».
Σημείωσε δε ότι το συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα της ναυτιλίας και θα λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα παραγωγικής ανταλλαγής απόψεων, με απώτερο στόχο την αξιοποίηση τους κατά τη συζήτηση του κανονιστικού πλαισίου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συνέχισε, θα φωταγωγηθούν με μπλε χρώμα, μνημεία και μουσεία ανά την Κύπρο και συγκεκριμένα το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, το κάστρο Λεμεσού , το κάστρο Πάφου, το κάστρο Λάρνακας και το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού.
Επιπρόσθετα, η Μαρίνα Χατζημανώλη αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Υφυπουργείου για διασφάλιση ενός ανταγωνιστικού νηολογίου, «βασισμένο στη σύγχρονη εποχή και σε αξίες όπως η αμεσότητα, η ποιότητα και ο εκσυγχρονισμός, θέτοντας έτσι στέρεες βάσεις για ένα ευοίωνο μέλλον του κυπριακού νηολογίου και του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος».
Η ναυτιλία, πρόσθεσε, αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και προϋποθέτει ευελιξία ώστε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να διατηρούμε την ανταγωνιστικότητα μας.
Υπενθύμισε δε ότι η εμπορική ναυτιλία στην Κύπρο αναπτύχθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και η χώρα μας αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο, ενώ παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, «έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ένα ισχυρό νηολόγιο κύρους και ποιότητας».
«Αυτό αποδεικνύει ότι η Κύπρος έχει εδραιωθεί ως μια από τις ποιοτικότερες, ανθεκτικότερες και πιο ανταγωνιστικές σημαίες παγκοσμίως, ενισχύοντας τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη», συμπλήρωσε.
Στόχος μας και προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου, αναγνωρίζοντας την οικονομική αλλά κυρίως την εθνική, κοινωνική και πολιτική διάσταση, ανέφερε η κ.Χατζημανώλη, τονίζοντας πως «ένα ισχυρό κυπριακό νηολόγιο, ισχυροποιεί τη φωνή της Κύπρου καθιστώντας την πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής με θέσεις που εδράζονται σε διαχρονικές αξίες και αρχές και δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι παράνομα περιοριστικά μέτρα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά σε κανένα επίπεδο».
Λεπτομέρειες για το Συνέδριο, που φέτος έχει ως γενικό θέμα «Η Ναυτιλία σε Δράση: Μια Ατζέντα για Αλλαγή», έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Στέλιος Χειμώνας, υπενθυμίζοντας ότι διοργανώνεται, κάθε δυο χρόνια, από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.
Η εναρκτήρια δεξίωση του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Amathus, στη Λεμεσό, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απονέμει το Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας, ενώ το εργασιακό μέρος του συνεδρίου, το οποίο θα προσφωνήσει ο ΠτΔ, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Parklane Resort & Spa στη Λεμεσό, από τις 09 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα, έχουν δηλώσει συμμετοχή περί τους 900 εμπλεκομένους στη ναυτιλία, ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει έκθεση ναυτιλιακών υπηρεσιών από 37 εκθέτες.
Μεταξύ των συνέδρων, συνέχισε, θα είναι ο τέως και ο νεοεκλεγείς ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών κ.α.
Τη διάσκεψη Τύπου χαιρέτησαν ο Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ανδρέας Νεοφύτου και ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Πολύς Χατζηιωάννου.