11.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 3:16

Μεγάλο έργο φωτοβολταϊκών στη Μαλούντα από ΑΗΚ και Αρχιεπισκοπή

Πράσινο άναψε η περιβαλλοντική αρχή στην ανέγερση επιπλέον 10 φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 68 MW της κοινοπραξίας Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ)- Ιερά Αρχιεπισκοπής Κύπρου (ΙΑΚ) Ανανεώσιμες Λτδ στις κοινότητες Άγιος Ιωάννης Μαλούντας και Μιτσερού.

Τα δέκα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα θα προστεθούν στα άλλα 4 δυναμικότητας 16 MW που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί μετά τη θετική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής το Νοέμβριο του 2019.

Συνολικά μετά και τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα δημιουργήσει 14 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 84 MW, με κόστος γύρω στα €70 εκατ.

Σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής αρχής τα φωτοβολταϊκά πάρκα ανήκουν στην κοινοπραξία, αλλά έχει συμφωνηθεί να αναπτυχθούν ξεχωριστά και επομένως ΑΗΚ και ΙΑΚ θα αναπτύξουν στην περιοχή από 7 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύς 42MW η κάθε εταιρεία ξεχωριστά, ως εκ τούτου τα 14 πάρκα θα είναι ανεξάρτητα και θα συνδέονται με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης σε διαφορετικά σημεία.

Στο σχεδιασμό του έργου συμπεριλαμβάνεται ένας υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023 και να διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα του 2025.

Το προτεινόμενο έργο των 68 MW χωροθετείται σε συνολική έκταση 1.951,000 m2, τα οποία εμπίπτουν 50% σε Κτηνοτροφική ζώνη Δ1, 12% σε Ζώνη Προστασίας Ζ1 και 38% σε Ζώνη Υπαίθρου Γ3. Τα τεμάχια περιλαμβάνουν μέρος αργακιού με καλαμιώνα, ελαιόδεντρα, ευκάλυπτους, πιστακιές και χαρουπόδεντρα ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καλλιεργείται με σιτηρά. Στα πλαίσια κατασκευής του έργου αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα 200-300 ευκάλυπτοι, 15- 20 χαρουπιές, 10-15 ελιές και 15-20 πιστακιές.

Η ανέγερση των πάρκων δεν επηρεάζει περιοχές Natura 2.000 σύμφωνα με την έκθεση της γνωμοδότησης.

Από τα προτεινόμενα τεμάχια διέρχεται ο ποταμός «Κορύβας», ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Σερράχη, και ως εκ τούτου εκπονήθηκε και υδρολογική μελέτη. Επίσης, ένα Τεχνητό Αποστραγγιστικό Κανάλι διαπερνά το κεντρικό μέρος των τεμαχίων ανάπτυξης και καταλήγει στο νοτιότερο άκρο της περιοχής χώρου ανάπτυξης σε χώρο συσσώρευσης υδάτων, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ως εποχικός υδροβιότοπος. Σε απόσταση 560m νότια του έργου εντοπίζεται ο υδατοφράκτης Αχεράς (Αγροκηπιάς). Το μέσο υψόμετρο της εν λόγω περιοχής είναι 288m και το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται ομαλό με μηδενικές κλίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!