10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:03

Κ. Μητσοτάκης για FSRU Αλεξανδρούπολης: Νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Για νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η βαλκανική χερσόνησος «μπορεί να έχει τη δική της θέση στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς». Ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «φάρο που εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Το πρώτο είναι ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορούμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουν έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης»

«Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία αναγκαία και κατεπείγουσα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα πρωτοστατεί, έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και άλλες χώρες». 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατ. κ.μ.. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου στα Βαλκάνια» συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη τα παραπάνω δείχνουν την «απόλυτη ετοιμότητα της Ελλάδας να απαντήσει στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν». «Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής συμπόεευσης αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» πρόσθεσε.

«Πράσινο» από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση και δεύτερου FSRU στη Θράκη

Από το βήμα της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade A.E. του Ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σιφναίος ανακοίνωσε ότι την περασμένη Πέμπτη αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ η υλοποίηση και δεύτερου FSRU στη Θράκη. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του FSRU όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε: «Η Αλεξανδρούπολη είναι η είσοδος αλλά η η Βουλγαρία είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, που το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει στον δρόμο προς τη Σερβία, τη Ρουμανία και πλέον με τον δεύτερο FSRU, που ανακοινώνουμε εδώ ότι αδειοδοτήθηκε πλέον την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

«Η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο κ. Σιφναίος, «είναι ένας τόπος ανοιχτός που διψάει για πρόοδο και επενδύσεις και με τα έργα μας – αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε αλλά και το επόμενο – συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».

Ο κ. Σιφναίος, αφού ευχαρίστησε την ομάδα της εταιρείας για τη δουλειά που οδήγησε στην έναρξη υλοποίησης του πρώτου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, εξήρε τη συμβολή των φορέων και των κατοίκων της πόλης. «Δεν νομίζω να υπήρχε άλλο μέρος στην Ελλάδα που θα πίστευε στο έργο», όπως η οικοδέσποινα Αλεξανδρούπολη και η Θράκη, είπε και ευχαρίστησε τον δήμαρχο, όλους τους προκατόχους του και όλους τους φορείς: το λιμεναρχείο, το λιμάνι, το επιμελητήριο, τον Τύπο και πάνω απ’ όλα τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. «Σ’ αυτό τον στόχο», πρόσθεσε, «έχει λόγο και η Περιφέρεια αφού τα δικά της όρια διατρέχουν και άλλες σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως ο TAP αλλά και ο IGB, του αδελφού έργου του FSRU». Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Περιφέρεια, αλλά κι έναν «πραγματικό φιλέλληνα», όπως χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Το χρονοδιάγραμμα και η «ταυτότητα» του έργου

Η μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023 και καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του project για την ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Στην τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!