4.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 | 23:31

Ναυτιλία: Ζωντανό το εμπόριο ΗΠΑ – Ρωσίας παρά τις κυρώσεις

Μειωμένο αλλά «ζωντανό» παραμένει το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ παρά το εμπάργκο, σύμφωνα με δημοσιεύματά του διεθνών πρακτορείων.

Ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επιβάλει εμπάργκο σε μια σειρά ρωσικών προϊόντων, κυρίως ενεργειακών, όπως το πετρέλαιο, οι βενζίνες, το φυσικό αέριο και όλα τα ενεργειακά εν γένει, αλλά και προϊόντα όπως ο χρυσός, τα διαμάντια μέχρι και τα ποτά όπως η βότκα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη δεκάδες προϊόντα και ιδιαίτερης αξίας που το εμπόριο διεξάγεται κανονικά.

Υστερα από έρευνα, το Associated Press διαπίστωσε ότι περισσότερα από 3.600 φορτία ξύλου, μετάλλων, καουτσούκ και άλλων αγαθών έχουν φθάσει σε αμερικανικά λιμάνια από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Μπορεί να καταγράφεται μια σημαντική μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021, όταν έφτασαν περίπου στα 6.000 φορτία, αλλά εξακολουθεί το εμπόριο να είναι αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον μήνα.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, στην πραγματικότητα κανείς από τους άμεσα εμπλεκομένους δεν περίμενε ότι όντως το εμπόριο θα σταματούσε μετά την εισβολή. Η απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων ειδών θα έκανε πιθανότατα μεγαλύτερη ζημιά στους συγκεκριμένους τομείς στις ΗΠΑ παρά στη Ρωσία.

«Οταν επιβάλλουμε κυρώσεις, ξέρουμε ότι αυτό θα μπορούσε να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο. Επομένως, η δουλειά μας είναι να σκεφτούμε ποιες κυρώσεις έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου» δήλωσε στο AP ο πρέσβης Τζιμ Ο’Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τιμές

To πρακτορείο αναφέρεται σε μια σειρά προϊόντων που το εμπόριο συνεχίζεται κανονικά. Για παράδειγμα αναφέρει ότι η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας μετάλλων όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας και το τιτάνιο. Η διακοπή αυτού του εμπορίου θα μπορούσε να ανεβάσει δραματικά τις τιμές για τους Αμερικανούς που ήδη αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, δήλωσε ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Jacob Nell.

Οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με μέταλλα έχουν μακροχρόνιες σχέσεις με ρώσους προμηθευτές. Αυτό το εμπόριο, ιδιαίτερα του αλουμινίου, συνεχίστηκε σχεδόν αδιάκοπα από την αρχή του πολέμου.

Το AP βρήκε περισσότερες από 900 αποστολές συνολικού ύψους άνω των 264 εκατομμυρίων τόνων μετάλλων από τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ακατέργαστου αλουμινίου εκτός Κίνας και σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας. Το ρωσικό αλουμίνιο καταλήγει σε αμερικανικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων και αεροπλάνα, δοχεία αναψυκτικών και καλώδια, σκάλες και ηλιακές βάσεις.

Ενα άλλο προϊόν ιδιαίτερης σημασίας είναι το ξύλο. Τα τεράστια δάση της Ρωσίας είναι μερικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Μετά τον Καναδά, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ξύλου και έχει μερικούς από τα μοναδικά εργοστάσια που μπορούν να κατασκευάσουν ισχυρό, συμπαγές κόντρα πλακέ σημύδας της Βαλτικής, δάπεδο που χρησιμοποιείται σε όλες τις ΗΠΑ.

Η ξυλεία

Ενώ ορισμένοι εισαγωγείς των ΗΠΑ προμηθεύονται υλικά από εναλλακτικές πηγές, άλλοι λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Στην περίπτωση της εισαγωγής ξυλείας, τα πυκνά δάση της Ρωσίας παράγουν τόσο ανθεκτικό ξύλο που τα περισσότερα αμερικανικά ξύλινα έπιπλα για αίθουσες διδασκαλίας και πολλά δάπεδα σπιτιών κατασκευάζονται από αυτά. Κοντέινερ με ρωσικά είδη, όπως σιτάρι, παπούτσια άρσης βαρών, εργαλεία εξόρυξης, ακόμη και μαξιλάρια, φτάνουν στα αμερικανικά λιμάνια σχεδόν καθημερινά.

Μια ανάλυση των εισαγόμενων αγαθών από τη Ρωσία δείχνει ότι ορισμένα είδη είναι σαφώς νόμιμα και μάλιστα εγκρίνονται από την κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως τα περισσότερα από 100 φορτία με λίπασμα που έχουν φτάσει μετά την εισβολή.

Ομως και τα απαγορευμένα πλέον προϊόντα, όπως το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συνέχισαν να φτάνουν στα λιμάνια των ΗΠΑ πολύ μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων λόγω των περιόδων «υλοποίησης», που επιτρέπουν στις εταιρείες να ολοκληρώσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!