10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:43

Βουλή: Τις επιπτώσεις μηδενικού ΦΠΑ για επιχειρήσεις συζήτησε η Επ. Εμπορίου

Τις επιπτώσεις στον τομέα παραγωγής τροφίμων όσον αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων μετά την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους, συζήτησε μεταξύ άλλων, την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι ο μηδενικός συντελεστής οδήγησε κάποιες επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, κυρίως του πρωτογενούς τομέα, στο να έχουν πρόβλημα επιβαρυμένης ρευστότητας γιατί το μερίδιο το οποίο εισέπρατταν δεν το εισπράττουν τώρα και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις, ώστε να βοηθηθούν αυτές οι επιχειρήσεις ή οι μονάδες με το να μην έχει επιβάρυνση η ρευστότητά τους.

Επεσήμανε ότι δεν είναι προς υποτίμηση το συγκεκριμένο θέμα και σημείωσε ότι δεσμεύτηκε το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα επισπεύσει την επιστροφή ΦΠΑ σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, που επηρεάζονται και ενδεχομένως να μελετήσει και άλλες δύο προτάσεις είτε επιβολής ή μεταφοράς του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις ζωοτροφές είτε ακόμα και με το πρότυπο που εφαρμόζεται στον κατασκευαστικό τομέα να διερευνηθεί κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί και στον τομέα των τροφίμων ή στη συγκεκριμένη περίπτωση εκείνων των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τον μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα τρόφιμα έχει οδηγήσει σε αποτέλεσμα τέτοιο που να μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου το όφελος αυτό στον καταναλωτή και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Εμείς θέλουμε στοιχεία ότι από τη στιγμή που το κράτος έχει απωλέσει ή έχει μηδενίσει την επιβολή του ΦΠΑ στο 5% κατ’ επέκταση να μην το επωφελούνται οι οποιοιδήποτε στο ενδιάμεσο διάστημα και ο καταναλωτής απλώς να πληρώνει τα ίδια, όπως έχει λεχθεί εντός της Επιτροπής,  με πρόσχημα ότι ήταν σε περίοδο εκπτώσεων και συνέχιζαν να πωλούν ακόμη και ακριβότερα,  μετά την αφαίρεση του μηδενικού συντελεστή», είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ακόμη ότι έγινε συζήτηση και του επίμαχου θέματος της κατάργησης του τέλους των 350 ευρώ από όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες και δήλωσε ότι υπάρχει μια πρόοδος για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ανέφερε στο σύνολό της ότι έχει προβληματιστεί κατά πόσον αυτό το τέλος θα πρέπει να καταργηθεί σε στάδια δηλαδή σε 2-3 χρόνια. Σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Επισήμανε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη και παρ’ όλη την άρνηση της κυβέρνησης «εντούτοις εμείς ως Επιτροπή θα διαμορφώσουμε το κείμενο με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως και υπό μορφή τροπολογίας για να έχει η Ολομέλεια ενώπιον της αυτή την επιλογή».

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι εντός της Επιτροπής έγινε ενημέρωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα Κανονισμό βάσει του οποίου όλα τα προϊόντα τα οποία είναι προϊόντα τα οποία δημιουργήθηκαν ως προϊόν δουλεμπορίας να μην μπορούν να τυγχάνουν ελεύθερης διακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!