8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 3:36

Νέα οργανωτική δομή αποκτά η Κεντρική Τράπεζα – Μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε Εκτελεστικούς Συμβούλους

Το νέο οργανόγραμμα της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης, γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην αποστολή της και μέσω του οποίου αποκτούν ρόλο και συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι της ΚΤ, Γιώργος Καρατζιάς και Ευγενία Χριστοδούλου, παρουσίασε την Παρασκευή ο Διοικητής της Κεντρικής, Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Πατσαλίδης κατά την παρουσίαση, το νέο οργανόγραμμα αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας και καθοριστική δράση για την επίτευξη του οράματος και του στρατηγικού στόχου της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στα οφέλη του νέου οργανογράμματος, ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι με το νέο οργανόγραμμα διασφαλίζεται η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας για διεκπεραίωση της αποστολής της ως μέλος του Ευρωσυστήματος και ως θεσμικό όργανο της Κύπρου, ενώ δίδεται έμφαση στην εξειδίκευση και στην επάρκεια πόρων για τον κάθε τομέα αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα, το νέο οργανόγραμμα παρέχει σαφήνεια των όρων εντολής του κάθε τομέα και λογοδοσία των προϊσταμένων στη βάση της διεκπεραίωσης των σχεδίων δράσης και της συνολικής επίδοσης, ενώ δημιουργούνται και αναδεικνύονται νέοι τομείς με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και στις απαιτήσεις των καιρών.

Επιπρόσθετα, ενισχύεται η οριζόντια συνεργασία, αναβαθμίζονται οι υποστηρικτικές λειτουργικές υπηρεσίες σε επίπεδο οργάνωσης και τεχνολογίας, αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό με επικέντρωση στα αποτελέσματα, ενισχύονται οι ευκαιρίες ανέλιξης και ανανεώνεται η διεύθυνση της ΚΤ στη βάση της αριστείας και διευκολύνονται τα υπό εκκόλαψη σχέδια διαδοχής, εναλλαξιμότητας και ισότητας των φύλων.

Στόχοι αναδιοργάνωσης/νέου οργανογράμματος

Όσον αφορά τους στόχους της αναδιοργάνωσης και του νέου οργανογράμματος, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως αυτοί συνοψίζονται στα εξής:

  • Αναβάθμιση σε όλους τους τομείς εποπτείας (Τράπεζες, Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων, Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος, Ιδρύματα Πληρωμών) και δημιουργία κέντρου αριστείας για την εποπτεία των κινδύνων τεχνολογίας.
  • Ενίσχυση του ρόλου της ΚΤΚ ως Μακροπροληπτική Αρχή, αξιοποίηση νέων εργαλείων και σχεδιασμό ορθολογιστικών πολιτικών αντιμετώπισης συστημικών κινδύνων.
  • Σημαντική αναβάθμιση του τομέα Χρηματοοικονομικής Δεοντολογίας με πρωτοβουλίες προς όφελος του πολίτη με προληπτική, προνοητική και δυναμική προσέγγιση με εκ των προτέρων ενέργειες και ενθάρρυνση υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών καθώς και αποτελεσματική διαχείριση παραπόνων.
  • Δημιουργία Υπηρεσίας Επιβολής Συμμόρφωσης για ενδυνάμωση της κουλτούρας συμμόρφωσης όλων των εποπτευόμενων ιδρυμάτων. Στόχος είναι η δυναμική αντίδραση μέσω αποτρεπτικών και αποτελεσματικών προστίμων/κυρώσεων και η συνέπεια στις ενέργειες και αποφάσεις της ΚΤΚ.
  • Δημιουργία Κέντρου Μελετών και Παραγωγής Πολιτικής. Η ΚΤΚ είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα στο Ευρωσύστημα που δεν έχει τέτοιο Κέντρο.
  • Δημιουργία Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού για να στεγάσει τις δραστηριότητες της ΚΕΧΑΠ.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση του τομέα Διαχείρισης Κινδύνων.
  • Ενίσχυση του τομέα Πρόληψης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες για να διασφαλίζει δυναμική και συνεπή εποπτεία.
  • Ενδυνάμωση του τομέα αδειοδοτήσεων / εγκρίσεων με εκλογίκευση πολιτικών και χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλιση συνέπειας στις ενέργειες και αποφάσεις της ΚΤΚ.
  • Δημιουργία Υπηρεσίας Μικροοικονομικών Στατιστικών.
  • Ενίσχυση του τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού με στόχο τη βελτίωση της επίδοσης και προώθηση της αριστείας.
  • Δημιουργία Υπηρεσίας Αγορών.
  • Θέσπιση Υπηρεσίας Οργάνωσης και Διαχείρισης Έργων.
  • Εξειδίκευση σε θέματα διακυβέρνησης και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Αποκτούν ρόλο οι δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι

Σε σχέση με τους δύο Εκτελεστικούς Συμβούλους της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι με το νέο οργανόγραμμα αναλαμβάνουν, για υποβοήθηση του Διοικητή και με την καθοδήγησή του, τη διεκπεραίωση των πλείστων έργων και σχεδίων δράσης της ΚΤ, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθούν τον Διοικητή στη διοίκηση των πέντε Γενικών Διευθύνσεων.

Ο Γιώργος Καρατζιάς, με βάση το νέο οργανόγραμμα, θα έχει υπό την ευθύνη του τις Γενικές Διευθύνσεις Χρηματοπιστωτικού Κινδύνου και Εποπτείας Πληρωμών, η κ. Χριστοδούλου τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών, Στατιστικής και Μελετών και Τραπεζικών Εργασιών, και από κοινού τη Γενική Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Επίσης, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η Συντονιστική Ομάδα μετονομάζεται σε Εκτελεστική Επιτροπή και η σύνθεσή της διευρύνεται από επτά σε δέκα μέλη.

Της Εκτελεστικής Επιτροπής θα προεδρεύει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, και σε αυτή θα συμμετέχουν οι δύο Εκτελεστικοί Σύμβουλοι της ΚΤ, οι πέντε Γενικοί Διευθυντές της Κεντρικής και οι δύο επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων και της Διεύθυνσης Διοίκησης και Στρατηγικής.

Με βάση το νέο οργανόγραμμα, οι θέσεις όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες για να εξετάζει διάφορα θέματα, θα καταγράφονται σε πρακτικά, ωστόσο, όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα και με το Σύνταγμα και τη Νομοθεσία.

Σημειώνεται πως, το νέο οργανόγραμμα της Κεντρικής Τράπεζας θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Φεβρουαρίου 2025, αφού θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση των νέων σχεδίων υπηρεσίας των εργαζομένων της ΚΤ.

Τα νέα σχέδια υπηρεσίας, αναμένεται να εγκριθούν κατά τη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στις 22 Ιανουαρίου 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!