8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:46

Υπουργός Ενέργειας: Κομβικής σημασίας η ΑΗΚ για μεταρρύθμιση τομέα ενέργειας

Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για τη ριζική μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο και ο ρόλος της AHK, με το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που τη χαρακτηρίζει, θα είναι κομβικής σημασίας στην υλοποίησή τους, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, στην παρουσίαση της 2ης Έκθεσης Αειφόρου Ανάπτυξης της ΑΗΚ για το 2023, η οποία αντανακλά τις δράσεις και τις επιδόσεις της Αρχής στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Κοινωνικής Ευθύνης και της Διακυβέρνησης.

Ο κ. Παπαναστασίου διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα είναι στο πλευρό της ΑΗΚ για να τη στηρίξει «σε κάθε νέα πρωτοβουλία για την Αειφόρο Ανάπτυξή της, η οποία βοηθά, κατ’ επέκταση, και τη χώρα μας στην επίτευξη των στόχων της».

«Η μαζική επέκταση του ηλεκτρισμού σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας – τον οικιακό, τον τριτογενή, τον βιομηχανικό, τον αγροτικό και των μεταφορών – θα βασιστεί στην πλήρη ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η ΑΗΚ, ως ιδιοκτήτης του δικτύου Διανομής και Μεταφοράς, αλλά και υπό την ιδιότητά της ως Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μέσω της εγκατάστασης τηλεμετρούμενου και τηλελεγχόμενου εξοπλισμού και την ανάπτυξη ευφυούς συστήματος μετρήσεων, γνωστό ως AMI, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αντικατάσταση 400.000 συμβατικών μετρητών με έξυπνους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η ΑΗΚ αποτελεί τον κυβερνητικό βραχίονα για την υλοποίηση πλείστων πολιτικών στα θέματα ενέργειας

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, όπως είπε, ότι η ΑΗΚ στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες του Υπουργείου Ενέργειας όλα αυτά τα χρόνια μέσω της εφαρμογής και διαχείρισης του Σχεδίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδίαν κατανάλωση, καθώς και της εφαρμογής της νέας κατηγορίας του Σχεδίου Χορηγιών για Κατοικίες, του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, γνωστής ως «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

Ανέφερε επίσης ότι η Αρχή υλοποιεί την πολιτική για προστασία των ευάλωτων πελατών από τις υψηλές τιμές, μέσω της ειδικής οικιακής διατίμησης 08.

Σε σχέση με το θέμα των προσιτών τιμών, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ακόλουθες ενέργειες της ΑΗΚ είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μετατροπή όλων των μονάδων της στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο, μόλις αυτό είναι διαθέσιμο, στην υποβολή αίτησης στη ΡΑΕΚ για εγκατάσταση νέων, πιο αποδοτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ και στην εφαρμογή επιχορηγημένων σχεδίων για εξοικονόμηση ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές, τα οποία εφαρμόζει στη βάση της εθνικής νομοθεσίας ως υπόχρεο μέρος που είναι.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Ενέργειας, στηρίζει τις ενέργειες της ΑΗΚ, μέσω της εντατικοποίησης των προσπαθειών για ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών στο Βασιλικό, της στήριξης για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αναβάθμιση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας και την υποβολή στη ΡΑΕΚ του σχεδιασμού για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου εξέφρασε την πεποίθηση πως «με τη δεξαμενή τεχνογνωσίας, εμπειρίας, εξειδίκευσης και επαγγελματισμού των ανθρώπων του Οργανισμού και στην κατεύθυνση της αλλαγής, θα πετύχουμε τους στόχους μας, ως ένας καθετοποιημένος Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, Λειτουργικά και Λογιστικά Διαχωρισμένος».

«Η ΑΗΚ εφαρμόζει τον Λειτουργικό και Λογιστικό Διαχωρισμό των Δραστηριοτήτων της, σε συμμόρφωση με τη σχετική Ρυθμιστική Απόφαση της ΡΑΕΚ, σε εφαρμογή των αντίστοιχων προνοιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου», ανέφερε και πρόσθεσε πως» ο Λειτουργικός Διαχωρισμός διασφαλίζει ότι η ΑΗΚ δεν εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και ότι προσφέρονται ισότιμες ευκαιρίες ανταγωνισμού σε ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές».

Αναφερόμενος στην έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης της ΑΗΚ, ο κ. Πέτρου είπε πως αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Οργανισμό, καθώς «υιοθετούνται νέες πρακτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αειφόρο ανάπτυξη».

Ο κ. Πέτρου είπε πως «κυρίαρχη πρόκληση για την ΑΗΚ είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η διασφάλιση της θετικής της προοπτικής» και πρόσθεσε πως αυτό έχει ως βασική προϋπόθεση τον σεβασμό, τη σύνεση και την ευθύνη προς την κυπριακή κοινωνία.

«Η ΑΗΚ έχει πλέον μπει σε σταθερή τροχιά πρόληψης για μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος και οι προσπάθειες της υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις, αποδεικνύοντας την υπεύθυνη στάση του Οργανισμού απέναντι στο περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα», τόνισε.

Οι τέσσερεις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της ΑΗΚ, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, είναι η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές, και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών και καταναλωτών μας.

Ανέφερε ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η ΑΗΚ είναι πολύπλοκο και επηρεάζεται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες, που δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό.

Γι’ αυτό συνεχώς επιδιώκουμε την εφαρμογή καλών πρακτικών σε όλους τους τομείς δράσης μας, με έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο Οργανισμός αναπτύσσει ένα πρόγραμμα εφαρμογής των τριών πυλώνων του ESG, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, με βάση συγκεκριμένους διεθνείς δείκτες και σημείωσε πως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν ενταχθεί στο επιχειρηματικό μοντέλο της ΑΗΚ.

«Στόχος μας η επίτευξη μιας παγκόσμιας κλάσης μηδενικών δυσμενών επιπτώσεων στα θέματα περιβάλλοντος και μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι η περιβαλλοντική πολιτική του οργανισμού, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συστηματικές προσπάθειες, με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τη μείωση των αποβλήτων, τη μείωση της κατανάλωσης πόρων, πρώτων υλών και προμηθειών, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Ανέφερε ότι ως οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, η ΑΗΚ κατανοεί πλήρως κάθε πτυχή του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής από τη λειτουργία της και συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς στόχους και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

«Η ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί σημείο εστίασης για τη Διεύθυνση Παραγωγής», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Πέτρου είπε ότι η ΑΗΚ έχει ολοκληρώσει και συνεχίζει να υλοποιεί μια σειρά στρατηγικών δράσεων, οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή όλων των μονάδων του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα με την εισαγωγή φυσικού αερίου, την εγκατάσταση νέας Μονάδας Αρ. 6 στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού με καύσιμο το φυσικό αέριο, την εγκατάσταση νέων, πιο αποδοτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συστήματος αποθήκευσης στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας και σταδιακή απόσυρση των υφιστάμενων ενεργοβόρων μονάδων και την αναβάθμιση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων, από συμβατικά σε ηλεκτρικά, όπου είναι λειτουργικά εφικτό.

Ανέφερε επίσης ότι η συνεισφορά της ΑΗΚ για την ολοκλήρωση έργων ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών το χρονικό διάστημα 2015-2023 υπερβαίνει το ποσό του €1.5εκ. και πρόσθεσε πως στο ευρύτερο πλαίσιο του ρόλου και της αποστολής της, η ΑΗΚ αναπτύσσει ένα πλέγμα κοινωνικών δράσεων και προσφοράς.

Επίσης, ο κ. Πέτρου προέβη σε μια ιστορική αναδρομή του εξηλεκτρισμού της Κύπρου από το 1903 μέχρι το 2023, με σταθμό το 1952 όπου ιδρύθηκε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνις Γιασεμίδης είπε ότι «στόχος είναι η δυναμική παρουσία μιας ισχυρής και σύγχρονης ΑΗΚ, με την Κοινωνία και το Περιβάλλον να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αξιών μας και επίκεντρο των δράσεων μας για αειφόρο ανάπτυξη».

Ανέφερε ότι η αειφόρος ανάπτυξη και η διασφάλιση μιας θετικής πορείας για την ΑΗΚ αποτελούν κεντρικές προκλήσεις που ο Οργανισμός καλείται να αντιμετωπίσει, εν μέσω των συνεχιζόμενων και έντονων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα και των προκλήσεων του μεταβαλλόμενου, διεθνούς και εγχώριου, περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε πως το τρίπτυχο σεβασμός, σύνεση και υπευθυνότητα συνοψίζει τα χαρακτηριστικά που διέπουν διαχρονικά τη σχέση της ΑΗΚ με την κυπριακή κοινωνία.

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Οργανισμό, καθώς υιοθετούνται νέες πρακτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αειφόρο ανάπτυξη.

Για την ΑΗΚ, το τρίπτυχο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση, γνωστό ως ESG, συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή μας διαχείριση. Η βιωσιμότητα είναι μέρος της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, και πλέον έχει μετουσιωθεί σε εταιρική φιλοσοφία που εξελίσσεται διαρκώς, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις μεγάλες οικονομικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις των καιρών.

Επίσης, ο κ. Γιασεμίδης αναφέρθηκε στις τέσσερεις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες, οι οποίες εκτείνονται από τα μέτρα ανάσχεσης της  κλιματικής αλλαγής, όπως είπε, στην συνεχιζόμενη προσπάθεια για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές, την ασφάλεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, έως και την ποιότητα της εξυπηρέτησης των πελατών και καταναλωτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!