6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 20:31

Ο Πρόεδρος ΕΤΕΚ χαιρετίζει μεταρρυθμίσεις στον τομέα αδειοδότησης ανάπτυξης

Τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αδειοδότησης της ανάπτυξης, χαιρετίζει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σημειώνοντας ωστόσο, παράλληλα πως υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Κωνσταντή, η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για χαμηλού ρίσκου οικοδομές ήταν εκ των θέσεων του ΕΤΕΚ, αφού θα επιτρέψει την ταχεία αδειοδότηση απλών αναπτύξεων, θα δοθεί έμφαση στην εξέταση αιτήσεων για πιο σύνθετες αναπτύξεις αλλά και στον οικοδομικό έλεγχο επί τόπου, κατά το στάδιο υλοποίησης των έργων.

Όπως λέει ο κ. Κωνσταντή, το Επιμελητήριο είχε προτείνει την υιοθέτηση μιας ταχείας και απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση χαμηλού ρίσκου οικοδομών, βασικά συστατικά της οποίας είναι η υιοθέτηση του αυτοελέγχου από τους μελετητές, του επιτελικού και δειγματοληπτικού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές και η ενίσχυση του οικοδομικού ελέγχου στα εργοτάξια. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το ότι οι εισηγήσεις αυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό υιοθετηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο», δηλώνει.

Επίσης, αναφέρει πως το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την έκδοση του διατάγματος στις 02.10.2024 βάσει του οποίου για απλές, χαμηλού ρίσκου αναπτύξεις, η Πολεοδομική Αρχή διενεργεί επιτελικό έλεγχο της αίτησης και σε περίπτωση μη ανταπόκρισής της, εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, εκδίδεται αυτόματα βεβαίωση ότι η Πολεοδομική Άδεια θεωρείται δοθείσα.

Η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης και για το στάδιο της άδειας οικοδομής, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφορά τεχνικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης ανάπτυξης που δεν σχετίζονται με τις ανέσεις των περίοικων, θα λειτουργήσει καταλυτικά για την αποσυμφόρηση του συστήματος αδειδότησης, προς όφελος της οικονομίας του τόπου, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας, αναφέρει.

Σημειώνει, επίσης, πως η κυριότερη τομή που γίνεται σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αδειοδότησης είναι η εισαγωγή του θεσμού του οικοδομικού ελέγχου από τρίτο μέρος στα εργοτάξια. Μέχρι σήμερα, οι αδειοδοτούσες αρχές εξαντλούν κάθε αυστηρότητα στην εξέταση αιτήσεων για την αδειοδότηση αναπτύξεων, ενώ κατά το στάδιο της ανέγερσης, δεν διενεργείται σχεδόν κανένας έλεγχος (από τις αρμόδιες αρχές), έστω και δειγματοληπτικά, κατά πόσο αυτό που κατασκευάζεται συνάδει με αυτό που αδειοδοτήθηκε.

Το Επιμελητήριο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, δηλώνει ο κ. Κωνσταντή, είχε καταθέσει πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο για την υιοθέτηση του θεσμού του Ελεγκτή Δόμησης στην Κύπρο, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται επιτόπιος έλεγχος στα υπό ανέγερση έργα, σε καθορισμένα στάδια, από ανεξάρτητο τρίτο μέρος, δηλαδή είτε από λειτουργούς της αρμόδιας αρχής ή από κατάλληλα διαπιστευμένους μελετητές.

Ο κ. Κωνσταντή δηλώνει, επίσης, ότι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και η έκδοση του διατάγματος που τίθεται σε εφαρμογή στις 09.12.2024 για την επιτάχυνση της εξέτασης αιτήσεων για άδεια οικοδομής για μέχρι δύο μονάδες κατοικίας σε εγγεγραμμένο ή υπό δημιουργία οικόπεδο που κατατέθηκαν πριν από την 01.07.2024 και που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Αναφέρει πως η έκδοση του εν λόγω διατάγματος θα συμβάλει στη μείωση του μεγάλου αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων και θα επιτρέψει την έκδοση των απαραίτητων αδειών ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι πολίτες με την ανέγερση της κατοικίας τους, επισημαίνοντας επίσης πως στη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να συμβάλει και η αξιοποίηση από τους Ε.Ο.Α. ιδιωτών μελετητών για την εξέταση αιτήσεων για άδεια οικοδομής.

Ο κ. Κωνσταντή επισημαίνει, στη συνέχεια, πως ανεξαρτήτως των πιο πάνω ρυθμίσεων που τροχοδρομούνται, υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μπορούμε να προσβλέπουμε σε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες αδειοδότησης.

Σημειώνει πως τα αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», τόσο σε ότι αφορά θέματα ταχύτητας, όσο και σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική του συστήματος, δυσχεραίνουν την υποβολή και εξέταση αιτήσεων και ως εκ τούτου, επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα οι απαραίτητες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στο σύστημα.

Αναφέρει πως θα πρέπει επίσης να προχωρήσει η απλοποίηση των κανονιστικών διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας καθώς και η καθολική εφαρμογή των προνοιών της Εντολής 1/2017, ώστε να μην ισχύουν διαφορετικές σχεδιαστικές απαιτήσεις ανάλογα με την περιοχή που εμπίπτει μια ανάπτυξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει, θα πρέπει να προχωρήσει η έκδοση ηλεκτρονικών εγχειριδίων για πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπουν το σχεδιασμό και την αδειοδότηση αναπτύξεων, με στόχο την  ύπαρξη ομοιόμορφης προσέγγισης σε ότι αφορά την απόδοση της ερμηνείας των κανονιστικών απαιτήσεων από μελετητές και λειτουργούς αδειοδοτούσων αρχών.

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντή σημειώνει πως ο ακρογωνιαίος λίθος για να επιτύχει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης είναι να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ μελετητών και λειτουργών αδειοδοτούσων αρχών, ώστε τα οποιαδήποτε ζητήματα σε σχέση με τις υποβληθείσες αιτήσεις να επιλύονται έγκαιρα, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!