10.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 1:20

Ενδυνάμωση συνεργασίας ΙΝΓΚ με το Queen Square Institute of Neurology του UCL

Συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας τους στην έρευνα, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας στους τομείς της νευρολογίας και των νευροεπιστημών, συμφώνησαν το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και το Queen Square Institute of Neurology, του βρετανικού πανεπιστημίου University College London.

Αντιπροσωπεία του βρετανικού Ινστιτούτου Νευρολογίας αποτελούμενη από τον Διευθυντή του, Καθηγητή Mike Hanna και τους Καθηγητές Mary Reilly και Henry Houlden, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και είχε συνάντηση με τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή & Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθηγητή Λεωνίδα Φυλακτού και τους Διευθυντές Τμημάτων του ΙΝΓΚ, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου, Δρ Ελένη Ζαμπά Παπανικολάου, Καθ. Κλέοπα Κλεόπα, Καθ. Μάριο Παντζαρή, Καθ. Γιώργο Σπύρου και Δρ Ανδρέα Κουππάρη.

Η επισημοποίηση της συνεργασίας επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, στην παρουσία του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, κ. Irfan Siddiq. Το μνημόνιο υπέγραψε ο Καθ. Λεωνίδας Φυλακτού, εκ μέρους του ΙΝΓΚ και ο Καθ. Mike Hanna, εκ μέρους του Institute of Neurology (IoN). Ανάμεσα σε άλλα, και πέραν του ότι θεσμοθετείται η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο Ινστιτούτων, το μνημόνιο προνοεί περαιτέρω συνεργασία και στους τρεις πυλώνες, έρευνα, εκπαίδευση και παροχή υπηρεσιών. Ο κ. Siddiq δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στην υπογραφή του μνημονίου, η οποία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των παραγωγικών δεσμών που φέρνουν τόσο κοντά τις δύο χώρες.

Οι Καθηγητές του Institute of Neurology, είχαν επίσης, την ευκαιρία να συναντηθούν  με τον Πρόεδρο και μέλη του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου και να συζητήσουν διάφορα θέματα που αφορούν τους ασθενείς με νευρομυικές παθήσεις, και να εξετάσουν, από κοινού, με τους Νευρολόγους του ΙΝΓΚ, πολύπλοκα περιστατικά ασθενών, συμβάλλοντας έτσι στην ανταλλαγή πληροφοριών για την καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία των ασθενών. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία της συμφωνίας, την οποία και οι δύο πλευρές προσδοκούν.

Οι Καθηγητές έδωσαν επιστημονικές διαλέξεις στο κοινό, το προσωπικό και τους φοιτητές του ΙΝΓΚ, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Ινστιτούτου.

Ο Καθ. Mike Hanna, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των επιστημόνων του ΙΝΓΚ, και δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές συνέργειες μεταξύ των δύο Ινστιτούτων και στους τρεις πυλώνες και αυτές τις τρεις μέρες έχουμε συζητήσει συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας. Είμαι πολύ χαρούμενος για την υπογραφή του μνημονίου. Το ΙΝΓΚ, σαφώς έχει σημαντική δυναμική στον τομέα της νευρολογίας και της έρευνας στη γενετική και είναι αναγνωρισμένο διεθνώς. Πιστεύω ότι η συνεργασία θα ωφελήσει και τα δύο Ινστιτούτα και κατ’ επέκταση και τις δύο χώρες, γιατί δίδεται η ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας αλλά και εμπειριών, οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικό όφελος στην περίθαλψη των ασθενών της κάθε χώρας».

Από την πλευρά του ο Καθ. Φυλακτού αφού σημείωσε ότι τα δυο Ινστιτούτα έχουν πολλά κοινά ως προς τον τρόπο λειτουργίας και δραστηριοποίησής τους, επισήμανε ότι αυτό προάγει και ενθαρρύνει την περαιτέρω  ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους. «Δεν θα μπορούσε να μας ικανοποιήσει περισσότερο, ότι η συνεργασία χρόνων, επισημοποιήθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης αλλά και με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους συναδέλφους μας από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Ευελπιστούμε ότι η κίνηση αυτή θα φέρει ακόμη πιο κοντά τα δύο Ινστιτούτα και θα ανοιχτούν δίαυλοι αγαστής επικοινωνίας και συνεργασίας με τους συναδέλφους μας εκεί» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!