8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 2:31

Την έναρξη της εκστρατείας «Στέγη για όλους», εγκαινίασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Την έναρξη της δίμηνης εκστρατείας τους με κεντρικό σύνθημα «Στέγη για όλους», εγκαινίασαν την Τετάρτη το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ, με τον ΓΓ του κόμματος Στέφανο Στεφάνου να παρουσιάζει τις προτάσεις του κόμματος για μια συνολική, επαρκή και σύγχρονη κρατική στεγαστική πολιτική.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την ανάγκη σύστασης ενός Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα που «να έχει την ευθύνη της χάραξης πολιτικής σε στρατηγικό επίπεδο και να επιλαμβάνεται θεμάτων συντονισμού, στόχευσης, προτεραιοτήτων και συνολικής αξιολόγησης όλων των σχεδίων με οργανωμένο, μεθοδικό και συστηματικό τρόπο».

«Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους απόκτησης στέγης και της αύξησης των ενοικίων η πρόσβαση στη στέγη έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά τη νέα γενιά και τα νέα ζευγάρια, για τις ευάλωτες ομάδες», είπε ο κ. Στεφάνου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου εγκαινιάζοντας την έναρξη της εκστρατείας του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ για τη στεγαστική πολιτική.

Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές του κόμματος, Άριστος Δαμιανού, μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών και Νίκος Κέττηρος, μέλος της Επιτροπής Προσφύγων, η επικεφαλής του τομέα Κοινωνικών Θεμάτων του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα και ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Σεβήρος Κούλα.

«Στόχος μας είναι μέσα απ’ αυτή την εκστρατεία να πείσουμε ότι λύσεις εφικτές και προσιτές υπάρχουν και μπορούν να υλοποιηθούν φτάνει να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας», πρόσθεσε.

«Θέλουμε ανακινώντας το θέμα και προβάλλοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας συνολικής στεγαστικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και ενώπιον της Κυβέρνησης και να συζητήσουμε μαζί της και να ζητήσουμε όπως το κράτος προχωρήσει στην συγκρότηση μιας στοχευμένης και συνολικής στεγαστικής πολιτικής, ανταποκρινόμενη σε αυτό το πολύ πιεστικό αίτημα της κοινωνίας».

Ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσουν και θα συζητήσουν με την κοινωνία και ειδικά μ’ εκείνες τις ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως είναι η νέα γενιά, τα νέα ζευγάρια, οι φοιτητές και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχων, για προώθηση λύσεων στα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν.

«Το κράτος έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σοβαρό ρόλο στην βελτίωση, ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών, ειδικά των νέων μας και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν με οξυμένο τρόπο την πρόσβαση προς την στέγαση» και να κινηθεί με έναν συνολικό, συγκεκριμένο και στοχευμένο τρόπο για να βοηθήσει για την απόκτηση της στέγης μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη σύστασης ενός Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η στεγαστική πολιτική στην Κύπρο στερείται συγκρότησης και στρατηγικού προσανατολισμού και είναι διάσπαρτη σε στεγαστικά σχέδια τα οποία εξ’ αρχής αποκλείουν σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, δεν έχουν σαφείς και διακριτούς στόχους και χαρακτηρίζονται από ποικιλία κριτηρίων επιλογής».

«Αυτός ο πολυτεμαχισμός έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους, αλλά και την απουσία συντονισμού αφού εμπλέκονται πολλοί φορείς οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα και πολλές φορές οι αποφάσεις και διευθετήσεις τους συγκρούονται μεταξύ τους ή αλληλοαναιρούνται», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι υπάρχει ένα πολύ καλό προζύμι που λέγεται Οργανισμός Αναπτύξεως Γης που είχε ιδρυθεί για να προωθήσει τη δυνατότητα απόκτησης στέγης μέσα από την ανέγερση κατοικιών και πρόσθεσε πως αυτό πλέον δεν αρκεί.

«Από την στιγμή που έχεις ένα φορέα που έχει μια τριβή και έχει στελεχικό δυναμικό – παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αφέθηκε να υποστελεχωθεί –  μπορεί με την κατάλληλη βελτίωση, εξέλιξη, διεύρυνση των στόχων και λειτουργιών του να μπορεί να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση και να ελέγχει και να συντονίζει», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους λόγους γι’ αυτήν την κατάσταση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αυτοί είναι μεταξύ άλλων η κατακόρυφη αύξηση του κόστους απόκτησης στέγης τα τελευταία 2–3 χρόνια, η μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση σε δανειοδότηση, τα ενοίκια που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το γεγονός ότι οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Κληθείς να αναφέρει το κόστος αυτών των προτάσεων του ΑΚΕΛ και κατά πόσον θα επιδιωχθούν συναντήσεις με την Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα συναντήσουν και αρμόδιους Υπουργούς και αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (ΚΟΑΓ, ΟΧΣ), αλλά και φορείς του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

«Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τις τράπεζες έξω από την εξίσωση, ανέφερε και πρόσθεσε πως επίκειται μια συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν και δύο περιοδείες, μία στην περιοχή της Λάρνακας όπου υπάρχουν συνοικισμοί που αναβαθμιστήκαν από την Κυβέρνηση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και όπου αναπτύσσει ο Δήμος κάποια προγράμματα στέγασης, και μία στην περιοχή της Μαραθάσας η οποία είναι απομακρυσμένη ορεινή περιοχή.

Αναφορικά με το κόστος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι κάθε κοινωνική πολιτική και οποιαδήποτε πολιτική έχει κόστος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έτσι που άφησε τα πράγματα η προηγούμενη Κυβέρνηση, στα 10 χρόνια της θητείας της, τα θέματα της στέγασης ήταν πολύ χαμηλά στην πολιτική της».

Ανέφερε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση εγκατέλειψε σημαντικά σχέδια που είχε και για τους πρόσφυγες και άλλους, «φρόντισε να υποβαθμιστεί ο ΚΟΑΓ, φρόντισε να ξηλώσει ό,τι υπήρχε με αποτέλεσμα μπροστά μας να υπάρχει μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έγινε ακόμη πιο δύσκολη λόγω των εξελίξεων».

Ανέφερε ότι στις προτάσεις του ΑΚΕΛ υπάρχει και το πως μπορεί το κράτος να αυξήσει την άντληση πόρων είτε από την ΕΕ είτε από εντός για να μπορέσει να διαθέσει και να καλύψει τις ανάγκες για την στεγαστική πολιτική.

Σε σχέση με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προτάσεις για µια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική συνοδεύονται µε την υπόδειξη συγκεκριμένων πηγών για να χρηµατοδοτηθεί η υλοποίηση τους, για αύξηση του κτιριακού αποθέματος προς αγορά ή ενοικίαση σε προσιτές τιμές, για την αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους απόκτησης γης, για την αδυναµία εξασφάλισης χρηµατοδότησης από χαµηλά και µέτρια αµειβόµενα νοικοκυριά, νεαρά ζευγάρια, µονογονεϊκές οικογένειες, µονήρη άτοµα, για τις ανάγκες των φοιτητών, για πολιτικές για το κόστος συντήρησης και για την προσφυγική πολιτική.

Επίσης, το ΑΚΕΛ προτείνει µέτρα για να καταπολεµηθεί η γραφειοκρατία, η ταλαιπωρία και η αδιαφάνεια.

Εκποιήσεις πρώτης κατοικίας

————–

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκποιήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι εκείνο που κάνει το ΑΚΕΛ είναι να βάλει πίεση και πάνω στην εκάστοτε Κυβέρνηση για να κινηθεί προς την πλευρά των τραπεζών και εκεί που έχει τη δυνατότητα η Βουλή να νομοθετήσει.

Ανέφερε ότι στην Βουλή υπάρχουν κόμματα που «μπορεί ο Σύνδεσμος Τραπεζών να μην επιχειρηματολογούσε τις θέσεις του καλύτερα» από αυτά τα κόμματα και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να λέμε να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη και όταν θα έρθει η ώρα της δράσης και της πολιτικής κάποιοι όχι μόνο να σφυρίζουν αδιάφορα αλλά με διάφορους τρόπους να προσπαθούν να προκαλέσουν κωλυσιεργία για να μην κάνει η Βουλή εκείνο το λίγο που μπορεί να κάνει για αυτά τα πράγματα».

Ανέφερε ότι τις αποφάσεις που λήφθηκαν με πολύ κόπο από την Βουλή «η προηγούμενη Κυβέρνηση αυθημερόν τις έστελνε πίσω στην Βουλή ή στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ νόμοι που ήταν προφανώς αντισυνταγματικοί περνούσαν και γίνονταν μέρος της ζωής μας».

Είπε ακόμη ότι «σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία φορολογήθηκε το υπερκέρδος που παίρνουν οι τράπεζες λόγω αυτής της μεγάλης διαφοράς δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων» και «δημιουργήθηκε ταμείο για να στηριχθεί η κοινωνία» και πρόσθεσε πως αυτό το πρότεινε το ΑΚΕΛ στην προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία έφερε λόγους για να μην γίνει.

Εξάλλου, ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανός είπε για το θέμα ότι από το 2014 μέχρι το 2018 υπάρχει μια φθίνουσα διαδικασία αφαίρεσης του δικτύου προστασίας κατά των εκποιήσεων και ενώ έχουν δοθεί υπερπρονόμια στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, και πρόσθεσε πως «οι εγγυητές είναι διπλά ξεκρέμαστοι διότι αλλοιώθηκε πλήρως το δίκτυο προστασίας που υπήρχε το 2014».

Ανέφερε ότι τόσο με βάση τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου όσο και με βάση το διεθνές σύμφωνο για τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε αυτά να προηγούνται των νομοθετικών ρυθμίσεων και εκεί που οι νομοθεσίες βρίσκονται έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων μας να αναπροσαρμόζονται.

«Ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση ούτε και η δικαστική εξουσία ερμήνευσαν ορθά τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα ο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως νόμος να βρίσκεται έξω από  το πλαίσιο του Συντάγματος και την διεθνή νομιμότητα για το ζήτημα της στέγης», πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι σήμερα υπάρχει το παράδοξο να δικάζεται μια υπόθεση κατά την οποία ισχυρίζεται ο δανειολήπτης πως υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες, τόκοι υπερημερίας, ανατοκισμός και παράνομες χρεώσεις αλλά μέχρι να δικαστεί και να τελεσιδικήσει η υπόθεση «προχωρεί η εκποίηση και σου λέει βλέπουμε και κάνουμε».

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ μεταξύ άλλων «επαναφέρει τη δυνατότητα του δανειολήπτη υπό προϋποθέσεις και με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να διεκδικεί από το δικαστήριο διάταγμα αναστολής εκποίησης μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του», προσθέτοντας πως άλλες ρυθμίσεις είναι εφόσον γίνεται η εκποίηση να εξαλείφεται η υπόλοιπη οφειλή αλλά και η υποχρέωση του δικαστηρίου να διασφαλίσει στέγη.

Ανέφερε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή Οικονομικών με την μορφή του κατεπείγοντος.

Εξάλλου, σε παρέμβαση του ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Σεβήρος Κούλα είπε ότι οι σημερινοί νέοι είναι «η πρώτη γενιά που καλείται να ζήσει με δυσκολότερους όρους από ό,τι η γενιά των γονιών μας» και αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι για εξεύρεση στέγης, όπως είναι η δυσκολία στην εξεύρεση εργασίας στον τομέα σπουδών τους, οι χαμηλοί μισθοί που συμπιέζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και η διαφθορά/αξιοκρατία.

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο για την κυπριακή κοινωνία, να καλείται σήμερα ένα νέο ζευγάρι να απαντήσει στο ερώτημα τι να διαλέξει ανάμεσα στο να κάνει παιδί ή σπίτι γιατί και τα δύο μαζί δεν βγαίνουν, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!