13.8 C
Nicosia
Sunday 5 January 2025 | 17:43

S&P: Αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου σε «A-» με σταθερές προοπτικές

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings αναβάθμισε στις 13 Δεκεμβρίου τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε «A-» από «BBB+» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «A-2», προσθέτοντας ότι οι προοπτικές είναι σταθερές.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τους ισορροπημένους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά τους επόμενους 24 μήνες. Όπως σημειώνεται, από τη μία πλευρά οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιφέρεια της χώρας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, από την άλλη, η αυξανόμενη ανθεκτικότητα και η μειωμένη εξάρτηση από τη βραχυπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου έχει μειώσει σημαντικά τις ευπάθειες του ισοζυγίου πληρωμών και των ενδεχόμενων δημοσιονομικών κινδύνων.

Όπως αναφέρεται, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παρουσιάσει ανάκαμψη, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται στο 3,7% το 2024, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και του τουρισμού, συνέχισαν να καταγράφουν καλές επιδόσεις, παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή και αλλού.

Ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα μετριαστεί σε ένα βαθμό, αλλά θα παραμείνει σταθερή, προβλέποντας ανάπτυξη 3% την περίοδο 2025-2027, με κινητήρια δύναμη την επενδυτική δραστηριότητα και την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ τα έργα του NextGenEU και η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων αναμένονται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Αναφέρεται επίσης ότι ενδεχόμενη ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειώσει τον μεσοπρόθεσμο ενεργειακό κίνδυνο, ενώ η εξόρυξη φυσικού αερίου αποτελεί μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Όπως σημειώνεται, ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2026 και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τη χώρα κατά περίπου 30%. Αντίστοιχα, η έρευνα και η ανάπτυξη σε διάφορα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη, με δυνατότητα πρώτης παραγωγής το 2028.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του NextGenEU θα ξεκλειδώσει επιχορηγήσεις και θα στηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη, τονίζεται περαιτέρω, καθώς η Κύπρος προβλέπεται να λάβει έως και 1,21 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2026, συμπεριλαμβανομένων 1,06 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, εάν εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος χαρακτηρίζει το προφίλ χρέους της Κύπρου ως ευνοϊκό, προβλέποντας ότι μέχρι το 2026 το ακαθάριστο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα πέσει εντός του ορίου της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 60% για πρώτη φορά από το 2010.

Για τις κυπριακές τράπεζες, αναφέρει ότι έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που σχετίζονται με την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Επιπλέον, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο άλλων χωρών, ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του τομέα συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 6,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο του οίκου, η αξιολόγηση της Κύπρου θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω εάν το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι συνολικές ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των κατοίκων μειώνονταν περαιτέρω, αμβλύνοντας τους κινδύνους από την εξωτερική μόχλευση, ιδίως τα επίπεδα βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αξιολογήσεις εάν η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους μειωθεί πέραν των προσδοκιών.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος προσθέτει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου στο απίθανο σενάριο ενός βαθέως και παρατεταμένου οικονομικού σοκ, για παράδειγμα λόγω των πιθανών επιπτώσεων από την επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν σε περίπτωση που η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθυστερούσε, οδηγώντας σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της Κύπρου από το NextGenEU.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!