Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το Κυπριακό, οι «κόκκινες γραμμές» και η στόχευση της Αθήνας

Διάλογος χωρίς αυταπάτες, καμία υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές», έμφαση στη θετική ατζέντα: Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνεται η στόχευση του Μαξίμου εν αναμονή του αυριανού ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η αυριανή συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 (τοπική ώρα – 18.30 ώρα Ελλάδος) θα είναι η έκτη κατά σειρά που θα έχουν οι δύο ηγέτες μέσα σε διάστημα 15 μηνών.

«Διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα»

«Διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής ως προς τις συζητήσεις που επίκεινται» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δίνοντας το περίγραμμα των ελληνικών θέσεων εν όψει του τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της Κύπρου»

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Κυπριακό, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. «Δεν πρόκειται να αλλάξει η ελληνική θέση, η θέση της Κύπρου. Ταυτίζονται οι θέσεις αυτές. Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί έθνους, οι πιο ισχυροί δεσμοί και έχουμε την ίδια θέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, δεν πρόκειται η χώρα μας να μπει σε τέτοια διαδικασία. Έχουμε ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της Κύπρου. Δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε αυτό το οποίο μου διαβάσατε» απάντησε ερωτηθείς για δημοσιεύματα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Αθήνα έχει όλη τη διάθεση να εισέλθει σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνουν υπό διαπραγμάτευση ζητήματα «κόκκινων» γραμμών. «Να το κάνουμε σαφές. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι ο διάλογος είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε» υπογράμμισε, προτάσσοντας τα αποτελέσματα που έχει αποφέρει ο διάλογος σε σημαντικά ζητήματα, όπως ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων και η συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Σε ερώτηση για το πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Τουρκία στο να μπουν βαθύτερα στη συζήτηση για τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ο κ. Μαρινάκης, ξεκαθάρισε πως «για να συζητηθεί μια διαφορά πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη ποια είναι η ατζέντα, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε κάτι άλλο, πέρα από τη μοναδική διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

«Το αν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε.

«Η Ελλάδα δεν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας»

«Σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στη θετική ατζέντα. Και επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα δεν έχει χάσει από αυτή τη διαδικασία, ούτε καν προτίθεται ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει συνολικά από την εξωτερική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας» διαβεβαίωσε.

Επεσήμανε δε πως «σε διπλωματικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται, γίνονται με ακριβώς αυτό τον στόχο, μια πιο ισχυρή, μια πιο δυνατή Ελλάδα». Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, κινούμαστε, την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και ναι, αυτή η διαδικασία διαλόγου και οι συναντήσεις, όπως τις είπατε, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, σε αυτή την κατεύθυνση αποσκοπούν, χωρίς όμως να μπαίνουν ούτε καν στη συζήτηση ζητήματα κυριαρχίας ή ζητήματα ‘κόκκινων’ γραμμών» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!