Η απάντηση είναι «ναι», ιδίως όταν μιλάμε για τον μεγαλο-επενδυτή και ενός εκ των θερμότερων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Πόλσον, ο οποίος με βάση τα όσα μεταδίδουν τα ξένα media βρίσκεται στη short-list για τη θέση του «φύλακα» στο θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ.
Ο Πόλσον, έχοντας περιουσία 3,8 δισ. δολαρίων, θεωρείται από τους μεγάλους κερδισμένους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007, καθώς κατάφερε μέσα στην αναταραχή να γιγαντώσει την περιουσία του, «ποντάροντας» στην κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων.
Σήμερα, ο Αμερικανός super-rich είναι θιασώτης και βασικός υποστηρικτής των… Trump-economics, στο επίκεντρο των οποίων τίθενται η απορρύθμιση των αγορών, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και η επιβολή επιλεκτικών δασμών στις εισαγωγές από το εξωτερικό.
Πόλσον και Τραμπ γνωρίζονται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, με τον πρώτο να στηρίζει τον δεύτερο και στις εκλογές του 2016.
Η εμπλοκή στην Ελλάδα
Όσον αφορά την εμπλοκή του μεγαλο-επενδυτή με την Ελλάδα, αυτή ξεκινά στις απαρχές της ελληνικής κρίσης, όταν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονταν υπό πλήρη κατάρρευση.
Ο Πόλσον ευελπιστούσε σ’ ένα γρήγορο comeback και έτσι, άνοιξε σημαντικές θέσεις στην Πειραιώς και στην Alpha Bank.
Οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά ο πεισματάρης Πόλσον -αντί να αποχωρήσει από τη χώρα- επέμεινε, βάζοντας βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.
Σήμερα, αυτή η επιλογή μοιάζει ότι αποδείχθηκε… εν μέρει σωστή, δεδομένου του turn-around-story των τραπεζών. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να λησμονήσει ότι ο ίδιος έχει «κάψει» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο του Πόλσον
Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο Αμερικανός επενδυτής κατέχει το 18,6% των μετοχών της Πειραιώς, αποτελώντας τον κυριότερο μέτοχο, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αντιστοιχεί σε μια χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 870 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, φέρεται να ελέγχει μερίδιο της τάξης του 4% στην Alpha Bank, ενώ μην ξεχνάμε ότι κατέχει, επίσης, σχεδόν το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.
Το τι μπορεί να σημαίνει μια πιθανή υπουργοποίηση του Τζον Πόλσον γι’ αυτές τις τρεις μετοχές, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Πηγή: Ναυτεμπορική, Γεράσιμος Χιόνης • [email protected]