Η Ρωσία έχει επιβάλει δύο μορατόριουμ στη χρεοκοπία τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν πλέον λήξει, σύμφωνα με τους Financial Times. Τα υψηλά επιτόκια και οι μακροοικονομικές αστάθειες ασκούν πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται ανθεκτική μετά από δύο χρόνια πολέμου με την Ουκρανία, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών στη χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο αριθμός των εταιρειών στη Ρωσία που έχουν χρεοκοπήσει έχει αυξηθεί τους πρώτους δύο μήνες του 2024, ανέφερε την Πέμπτη η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant.
Τον Ιανουάριο, 571 εταιρείες στη Ρωσία κήρυξαν πτώχευση – αύξηση 57% από 364 πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη στοιχεία από το ομοσπονδιακό μητρώο πτώχευσης.
Τον Φεβρουάριο, 771 εταιρείες κήρυξαν πτώχευση – 60% περισσότερες από τις 478 που το έκαναν πριν από ένα χρόνο.
Η Ρωσία έχει επιβάλει δύο μορατόριουμ στη χρεοκοπία τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη ήρθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 που ξεκίνησε το 2020. Η δεύτερη ήρθε αφού η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Τα μορατόριουμ έληξαν το 2021 και στα τέλη του 2022, αντίστοιχα.
Ο Ilya Torosov, πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, δήλωσε στην Kommersant ότι πρόκειται απλώς για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η άνοδος των εταιρικών πτωχεύσεων υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με τα ρόδινα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το Κρεμλίνο, τα οποία δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6% το 2023.
Χάρη στις κυβερνητικές δαπάνες, η οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου είναι ανθεκτική – αλλά τα υψηλά επιτόκια δαγκώνουν. Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια έως και 16% για να δροσίσει την οικονομία και να δαμάσει τον πληθωρισμό.
Kάθε άλλο παρά ρόδινη η οικονομία
«Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναχρηματοδότηση καθώς οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους», δήλωσε στο Business Insider ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς στην Conotoxia, μια πολωνική εταιρεία fintech.
Εκτός από τους τομείς που σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως η παραγωγή όπλων, η ρωσική οικονομία φαίνεται «κάθε άλλο παρά ρόδινη», δήλωσε ο Sawicki.
«Αν και οι ρωσικές εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τις κυρώσεις, το διεθνές εμπόριο έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές από αυτές», έγραψε ο Sawicki σε ένα email.
«Ο ιδιωτικός τομέας αισθάνεται επίσης την πίεση της μακροοικονομικής αστάθειας, η οποία βαθαίνει καθώς η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα υπερθέρμανσης», πρόσθεσε.
Έρχεται αύξηση φόρων
Το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπόκειται σε αυστηρότερους δυτικούς εμπορικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων δευτερογενών κυρώσεων κατά των εταιρειών που συνεργάζονται με τη χώρα.
Ο Πούτιν έχει επίσης υποσχεθεί να δώσει στους Ρώσους δισεκατομμύρια δολάρια σε αναβαθμίσεις του τρόπου ζωής τους εβδομάδες πριν πάνε στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της χώρας αργότερα αυτό το μήνα.
Αν και δεν είναι σαφές από πού θα προέλθει ο επιπλέον προϋπολογισμός για τις υποσχέσεις του Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης έχει προτείνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν σε περισσότερους φόρους από άτομα και επιχειρήσεις υψηλού εισοδήματος – κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ιδιωτικές εταιρείες.
Οι προεδρικές εκλογές της Ρωσίας πρόκειται να διεξαχθούν σε τρεις ημέρες, από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου. Ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές εναντίον τριών αντιπάλων.
Πηγή: ΟΤ