Νέα πτώση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στις διεθνείς τιμές ζάχαρης, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) .
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,5% από τον Νοέμβριο και κατά 10,1% από τον Δεκέμβριο του 2022.
Για το 2023 συνολικά, ο δείκτης ήταν 13,7% χαμηλότερος από τη μέση τιμή του προηγούμενου έτους, με μόνο τον διεθνή δείκτη τιμών ζάχαρης να κλείνει το έτος υψηλότερα.
«Τσίμπησαν» τα σιτηρά
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO ενισχύθηκε κατά 1,5% από τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, του ρυζιού και του κριθαριού αυξήθηκαν, εν μέρει αντανακλώντας τις υλικοτεχνικές διαταραχές που εμπόδισαν τις αποστολές από μεγάλες εξαγωγικές χώρες. Για το σύνολο του έτους, ο δείκτης ήταν 15,4% κάτω από τον μέσο όρο του 2022, αντανακλώντας τις καλά εφοδιασμένες παγκόσμιες αγορές, αν και ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO (μέρος του Δείκτη Τιμών Δημητριακών του FAO) κατέγραψε αύξηση 21%, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο του καιρικού φαινομένου El Niño στην παραγωγή ρυζιού και στον απόηχο των εξαγωγικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Ινδία.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO, αντίθετα, μειώθηκε κατά 1,4% από τον Νοέμβριο, αντανακλώντας τις υποτονικές αγορές φοινικέλαιου, σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιέλαιου, με το σογιέλαιο να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επιβράδυνση της ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ καθώς και από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε μεγάλες περιοχές ανάπτυξης της Βραζιλίας. Για το 2023 συνολικά, αυτός ο δείκτης ήταν 32,7% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO υποχώρησε 16,6% από τον Νοέμβριο, φθάνοντας σε χαμηλό εννέα μηνών, αν και εξακολουθεί να είναι 14,9% πάνω από τον Δεκέμβριο του 2022. Η βουτιά στις τιμές ζάχαρης οφείλεται κυρίως στον ισχυρό ρυθμό παραγωγής στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χρήση ζαχαροκάλαμο για την παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε 1,0% σε μηνιαία βάση, επηρεασμένος από την επίμονη χαμηλή ζήτηση εισαγωγών από την Ασία για χοιρινό κρέας. Το περιφερειακό αγοραστικό ενδιαφέρον επιβραδύνθηκε επίσης για βοοειδή και πουλερικά, παρά τις άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες σε μεγάλες περιοχές παραγωγής. Αντίθετα, οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος αυξήθηκαν ενόψει των εορτών.
Σε αντίθεση με την τάση, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 1,6% από τον Νοέμβριο, αν και εξακολουθεί να παραμένει 16,1% κάτω από την τιμή του Δεκεμβρίου 2022. Η μηνιαία αύξηση προήλθε από τις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο και το τυρί, που στηρίζονται στις ισχυρές εσωτερικές πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη ενόψει της εορταστικής περιόδου. Ταυτόχρονα, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών οδήγησε το πλήρες γάλα σε σκόνη σε άνοδο.