Με την κατάθεση πέραν των 80 τροπολογιών τίθεται το απόγευμα της Τετάρτης προς ψήφιση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025.
Η συζήτηση είναι ορισμένη για τις 15.00 το απόγευμα και στον κατάλογο των ομιλητών περιλαμβάνονται επτά Βουλευτές. Αμέσως μετά αρχίζει η ψηφοφορία που αναμένεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να γίνει παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και άλλων Υπουργών και Υφυπουργών.
Ο προϋπολογισμός όπως αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή καταγράφει αύξηση δαπανών και σημαντικές μεταβολές στις κατηγορίες εσόδων και εξόδων. Το συνολικό ύψος των δαπανών ανέρχεται σε 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,25% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024, ενώ τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα φθάνουν τα 11,75 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 4,1%.
Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε 12,93 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και τις δαπάνες του Πάγιου Ταμείου, ύψους 3,53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες αυτές δεν απαιτούν νομοθετική έγκριση, καθώς καλύπτουν πάγια έξοδα του κράτους.
Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,9%, φτάνοντας τα 3,92 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στα 4,56 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,6%. Τα μη φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, της τάξης του 10,3%, αγγίζοντας τα 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν και οι δαπάνες προσωπικού μειώνονται ελαφρώς κατά 1%, οι λειτουργικές δαπάνες σημειώνουν σημαντική αύξηση της τάξης του 21,4%. Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, που περιλαμβάνουν κοινωνικές παροχές και χορηγίες, παρουσιάζουν αύξηση 5,3%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές αυξάνονται κατά 4%. Αντίθετα, η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μειώνεται κατά 18,6%.
Ο Υπουργός Οικονομικών έχει καταθέσει 34 τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν μεταφορές πιστώσεων και ρυθμίσεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Οι τροποποιήσεις αυτές συνεπάγονται πρόσθετες δαπάνες που εκτιμώνται στα 25,9 εκατομμύρια ευρώ για το 2025.
Ανάμεσα στις κυριότερες τροπολογίες περιλαμβάνονται δεσμεύσεις κονδυλίων για διενέργεια δαπανών εφόσον πρώτα υπάρξει ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και εξασφάλισης γραπτής συγκατάθεσή της ή ενημέρωσή της ανά εξάμηνο, κυρίως για οδικά και άλλα έργα μεταξύ αυτών και το έργο κοινού ενδιαφέροντος – Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου Ελλάδας (Κρήτη) – Great Sea Interconnector, το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.
Περιλαμβάνονται και εισηγήσεις για αποκοπές δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, με εξαίρεση το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους και άλλα.