Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε έναν προσωρινό φόρο για τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησής του, ακόμη και αν απομακρύνεται από τη μακροχρόνια φιλοεπιχειρηματική του στάση, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα.
Μόλις 20 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, με αυξήσεις φόρων για πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και με αύξηση της πράσινης φορολογίας.
«Το να έχουμε μια έκτακτη φορολογία για τις επιχειρήσεις είναι κάτι που γίνεται καλά κατανοητό από τις μεγάλες εταιρείες, αν αυτό είναι για ένα έτος, δεδομένου του επιπέδου της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί», δήλωσε ο Μακρόν στο Bloomberg στο πλαίσιο του φόρουμ Παγκόσμιου Διαλόγου του Βερολίνου. «Αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα της οικονομίας μας, την πραγματικότητα της ανταγωνιστικότητας και της θέσης μας».
(Αναγκαστική) αλλαγή ρότας για τον Μακρόν
Η στήριξη του Μακρόν σε αυτήν την πολιτική αποτελεί έντονη αντίθεση με τα προηγούμενα επτά χρόνια της προεδρίας του, όταν η οικονομική πολιτική διεπόταν από έναν φιλοεπιχειρηματικό που βασιζόταν στην αποφυγή αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις.
Απαιτείται μια μαζική δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας στο 5% της οικονομικής παραγωγής από περίπου 6,1% φέτος, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι καταφεύγει σε αυξήσεις φόρων επειδή η πρόκληση του χρέους της Γαλλίας ωθεί τη χώρα στο γκρεμό. Η πολιτική αστάθεια και η δημοσιονομική αβεβαιότητα έχουν ωθήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία και το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος της κυβέρνησης πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο από την κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.
Επενδυτές και Γαλλία
Οι επενδυτές αναζητούν τώρα επιπλέον 79 μονάδες βάσης για να αγοράσουν γαλλικά 10ετή ομόλογα αντί για γερμανικά, από περίπου 50 μονάδες βάσης πριν από την ψηφοφορία, αν και η διαφορά έφθασε τις 86 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής του καλοκαιριού.
Ενώ ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις φόρων μπορεί να είναι απαραίτητες λόγω της κατάστασης, δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα για την οικονομία της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι η τόνωση της απασχόλησης μεταξύ των νεότερων και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Προειδοποίησε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες και η Γαλλία έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στη φορολογία, καθώς ήδη εισπράττει τα περισσότερα στην Ευρώπη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.
«Αν είχαμε το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας με τη Γερμανία, δεν θα είχαμε δημόσιο έλλειμμα», είπε ο Μακρόν. «Είναι πολύ πιο έξυπνο να δουλέψουμε πάνω σε αυτό παρά να έχουμε εμμονή με μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή που είναι δολοφόνος για την ανάπτυξη».
Πηγή: ΟΤ