Πράγματι, το Ευρωκοινοβούλιο δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ιρλανδίας: «Δεν συμφωνούμε και δεν αποδεχόμαστε αυτή την πρόταση, κυρίως επειδή δεν υπάρχει πρόοδος όσον αφορά τους ίδιους πόρους», λέει στη Ναυτεμπορική στο περιθώριο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, η συνεισηγήτρια για το ΠΔΠ, Κάρλα Ταβάρες (Ευρωσοσιαλιστές).

«Οι προτάσεις, δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης πόρων, δηλαδή κοινών ευρωπαϊκών πόρων. Χωρίς νέους πόρους, είναι αδύνατο να χρηματοδοτήσουμε τις φιλοδοξίες μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, τόσο στις παλαιότερες όσο και στις νέες». Και ξεκαθαρίζει «δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε περικοπές στην πολιτική συνοχής, στη γεωργία ή στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προκειμένου να διατεθούν περισσότερα χρήματα στην ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια και την άμυνα», θεωρώντας πως «η ανταγωνιστικότητα, η ασφάλεια, η άμυνα, η συνοχή, η γεωργία και οι υπόλοιπες πολιτικές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Είναι αδύνατο να υπάρχει συνοχή χωρίς ανταγωνιστικότητα. Είναι αδύνατο να υπάρχει ανταγωνιστικότητα χωρίς συνοχή. Και είναι αδύνατο να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα», τονίζει μιλώντας στη «Ν».

Τώρα όλα τα «φώτα» πέφτουν στον Αντόνιο Κόστα και την Επιτροπή, ώστε να καταστεί δυνατή η κατάθεση μιας νέας πρότασης, ενώ η Κάρλα Ταβάρες ευελπιστεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο.

«Ουσιαστικά έχουμε ήδη δύο προτάσεις στο τραπέζι: μία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο προτείνει αύξηση κατά 10%. Αντίθετα, σε αυτή την πρόταση, προβλέπεται μείωση περίπου 10%, δηλαδή κατά 161 δισεκατομμύρια ευρώ. Η σύγκριση δεν γίνεται με την πρόταση της Επιτροπής, αλλά με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), το οποίο εφαρμόζεται σήμερα και στα 27 κράτη μέλη. Επομένως, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη συνέχιση των διαρπαγματεύσεων στη βάση αυτής της πρότασης».

EUROPEAN UNION

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, η Κάρλα Ταβάρες θεωρεί μεν ότι είναι σημαντικό, αλλά εξακολουθεί να είναι «φιλοδοξία»: «Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Αλλά, είναι αδύνατο να ξεκινήσουμε χωρίς να υπάρχει συνολική συμφωνία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

Όπως είναι γνωστό, η Γερμανία, είναι από τις πρώτες χώρες που αντέδρασε στο ΠΔΠ, ζητώντας περικοπές στην πρόταση των 2 τρισ.. Η Κάρλα Ταβάρες, απαντώντας αν υπάρχει σύμπνοια εντός των ευρω-ομάδων αναγνωρίζει πως υπάρχει «ανησυχία»: «Οι εθνικές προτεραιότητες αποτελούν ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Κατανοούμε τις ανησυχίες και συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πολιτική συνοχής. Αυτό που διαπιστώνουμε, όμως, είναι ανησυχίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την πολιτική συνοχής και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ασφάλεια και την άμυνα. Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες για τις παραμεθόριες περιοχές, για παράδειγμα εκείνες που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Έχουμε όμως την υποστήριξη των Γερμανών συναδέλφων μας στους Σοσιαλδημοκράτες».

Η Αυστρία απειλεί με βέτο

Εν τω μεταξύ, το Rapporteur (πρώην Euractiv) μόλις χθες ανέφερε πως η Αυστρία απειλεί να μπλοκάρει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Κρίστιαν Στόκερ, να δηλώνει ότι «τα επίπεδα δαπανών στην τρέχουσα πρόταση είναι πολύ υψηλά για να τα αποδεχτεί η Βιέννη».

Ο Στόκερ είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους μιλά για εθνικό βέτο στο σχέδιο δαπανών που χρειάζεται ομόφωνη έγκριση από κάθε μία από τις 27 πρωτεύουσες: «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή για την Αυστρία. Εάν αυτή η κόκκινη γραμμή παραβιαστεί, δεν θα δώσω τη συγκατάθεσή μου», δήλωσε ο Αυστριακός ηγέτης στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το χρηματοδοτικό κενό της Ουκρανίας

Σχεδόν αναγκαστικά, μέσα σε όλη τη συζήτηση, τουλάχιστον για την Έκτακτη Σύνοδο του Νοεμβρίου, μπαίνει και η Ουκρανία. Οι Βρυξέλλες γνώριζαν ότι το Κίεβο θα αντιμετώπιζε χρηματοδοτικό κενό, αλλά ουσιαστικά στη Σύνοδο έγινε γνωστό το ποσό των 70 δισ. που χρειάζεται ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το Rapporteur και το Euronews, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει πιθανές λύσεις για την κάλυψη του κενού, με τον κοινό δανεισμό να αναδεικνύεται σε μία από τις βασικές επιλογές.

Η κατανομή του χρηματοδοτικού βάρους μεταξύ της ΕΕ και των υπόλοιπων διεθνών εταίρων της Ουκρανίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ιαπωνία, παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το μέγεθος των αναγκών οδήγησε σε διεύρυνση της ατζέντας της ειδικής συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να επικεντρωθεί μόνο στο ΠΔΠ.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία -οι οποίες βρίσκονται όλες στο στρατόπεδο της συνοχής- έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο δάνειο, αλλά ούτε θα εμποδίσουν άλλους να προχωρήσουν.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Ελίζα Καραγιώργη • [email protected]