Ιδιαιτέρως θερμοί και αισιόδοξοι είναι εσχάτως οι Αμερικάνοι για την οικονομία των ΗΠΑ. Από τον περασμένο Νοέμβριο, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έχει κάνει άλμα κατά 29% – η μεγαλύτερη αύξηση δύο μηνών εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ οι προοπτικές τους για τα προσωπικά τους οικονομικά έχουν επίσης βελτιωθεί.
Όσον αφορά τα δεδομένα, το οικονομικό τοπίο σήμερα δεν είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι ήταν, ας πούμε, πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με το Business Insider. Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ο πληθωρισμός μειώνεται, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι σταθερές, η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζεται, κ.λπ. Όμως, από πλευράς κλίματος, κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Αμερικανοί έχουν ξαφνικά και πάλι εμπιστοσύνη στο οικονομικό μέλλον. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που βελτίωσε το οικονομικό κλίμα της Αμερικής ήταν βασικά τρία πράγματα: η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου, η πτώση της τιμής της βενζίνης και τα αυγά.
Η άνοδος των μετοχών
Ας ξεκινήσουμε με τις μετοχές. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 σημείωσαν ρεκόρ αυτό το μήνα. Ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν είναι επενδυτές – αν και, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι περισσότεροι Αμερικανοί κατέχουν μετοχές – τα καλά νέα της αγοράς τείνουν να ενισχύουν τη διάθεση σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, μια θετική εξέλιξη στη Wall Street είναι άκρως μεταδοτική.
Όπως σημειώνει ο Jordan Weissmann στο περιοδικό Semafor, ο δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο που παρακολουθεί το οικονομικό κλίμα – τις δονήσεις που δημιουργούνται από την κάλυψη της οικονομίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – άρχισε να ανεβαίνει περίπου την ίδια στιγμή που ανέβηκε και το χρηματιστήριο το περασμένο φθινόπωρο. Δεν πρόκειται για απόλυτη συσχέτιση, αλλά τα υψηλά της αγοράς μεταφράζονται κατά κάποιο τρόπο σε μια αίσθηση του τύπου «Ε, λοιπόν, τα πράγματα δεν πρέπει να είναι τόσο άσχημα».
Οι τιμές της βενζίνης
Έπειτα, υπάρχουν οι τιμές της βενζίνης – η μία τιμή που εμφανίζεται σε περίοπτη θέση σε γιγαντιαίες πινακίδες σε όλη τη χώρα. Ο σημερινός εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι είναι 3,096 δολάρια, σε σύγκριση με 3,446 δολάρια πριν από ένα χρόνο και από το υψηλό ρεκόρ των πάνω από 5 δολάρια το 2022. Οι τιμές της βενζίνης είναι μια οικονομική πραγματικότητα που πλήττει ιδιαίτερα τους καταναλωτές.
Δεν μπορείτε να επιλέξετε να παραλείψετε τη δουλειά σας ή να αρνηθείτε να πάτε τα παιδιά σας στο σχολείο μόνο και μόνο επειδή οι τιμές στην αντλία σας εξοντώνουν. Επιπλέον, υπάρχει και το γεγονός ότι το σύστημα δημόσιων μεταφορών της Αμερικής είναι ελλιπές.
Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές αισθάνονται πιο απαισιόδοξοι όταν οι τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν – ο James Surowiecki επισημαίνει στο The Atlantic ότι οι υψηλές τιμές της βενζίνης κάνουν επίσης τους ανθρώπους λιγότερο χαρούμενους και πιο πιθανό να μισούν τον πρόεδρο.
Αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σχετικά χαμηλές και, με τη σειρά τους, κρατήσουν τις τιμές της βενζίνης χαμηλά, οι λιγότερο εκνευρισμένοι οδηγοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Τζο Μπάιντεν να…κρατήσει τη δουλειά του τον Νοέμβριο.
Ο ρόλος των αυγών
Και πάμε τώρα στα αυγά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται λίγο περίεργο να συνδέουμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη με κάτι τόσο καθημερινό και φαινομενικά ασήμαντο, εντούτοις, οι υψηλές τιμές των αυγών είναι κάτι που πραγματικά ενοχλεί τους ανθρώπους. Όπως μπορεί να σας πει όποιος παρακολουθεί το “The Price Is Right”, οι καταναλωτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την τιμή σε περισσότερα από μια χούφτα είδη που αγοράζουν τακτικά. Τα αυγά είναι ένα από αυτά τα είδη.
Θέλετε να μαντέψετε πότε οι άνθρωποι έψαχναν στο Google τις τιμές των αυγών περισσότερο; Ακριβώς την εποχή που οι τιμές τους αυξήθηκαν στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023. Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής, μια ντουζίνα μεγάλα αυγά Α ποιότητας κόστιζε περίπου 2,51 δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο- ένα χρόνο νωρίτερα, κόστιζαν 4,25 δολάρια. Οι οικονομικές δονήσεις στις ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με τον…διάδρομο των αυγών στο σούπερ μάρκετ.
Οι αβεβαιότητες
Οπότε εδώ είναι το μεγάλο ΑΛΛΑ όλων αυτών. Ναι, η οικονομική ατμόσφαιρα είναι καλύτερη, αλλά ακόμα δεν είναι φοβερή. Ρωτήστε οποιονδήποτε στην Αμερική πώς αισθάνεται για το κόστος ζωής αυτή τη στιγμή, και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η απάντηση θα είναι κάτι σαν «όχι και τόσο καλό». Τα αυγά και η βενζίνη εξακολουθούν να είναι πιο ακριβά από ό,τι ήταν το 2019, όπως και τα περισσότερα άλλα πράγματα. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος μπορεί να έχει γνωρίσει μια ιστορική άνοδο, αλλά η τελευταία μέτρηση του 78,8 δεν είναι και τόσο σπουδαία σε σύγκριση με το πριν.
Σίγουρα, οι προβλέψεις των οικονομολόγων έχουν καταλαγιάσει σε σχέση με το ενδεχόμενο ύφεσης, αλλά σχεδόν όλοι τους φροντίζουν να υπενθυμίζουν σε όλους ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed εξακολουθούν να λειτουργούν. Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να αρχίσει να αποδυναμώνεται. Υπάρχουν όλων των ειδών οι γεωπολιτικές απειλές και οι άγνωστοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στο παγκόσμιο εμπόριο και στις τιμές του πετρελαίου (και συνεπώς στις τιμές της βενζίνης). Οτιδήποτε και όλα θα μπορούσαν να τρομάξουν τους επενδυτές.
Και μετά υπάρχει και η γρίπη των πτηνών. Τα κοτόπουλα αρχίζουν και πάλι να αρρωσταίνουν μαζικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των αυγών οδεύουν και πάλι προς τα πάνω…
Πηγή: OT