Τα δημόσια οικονομικά και το αυξανόμενο έλλειμμα της χώρας, είναι ανησυχητικά και αφήνουν τη Γαλλία «επικίνδυνα εκτεθειμένη» σε περίπτωση νέου, μακροοικονομικού σοκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εθνική υπηρεσία δημοσίου ελέγχου.
Το γραφείο ελέγχου, γνωστό ως Cour des Comptes, επανέλαβε ότι είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της.
«Λόγω καθυστερήσεων στην πραγματοποίηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το κόστος του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει επιδεινωθεί από τα επαναλαμβανόμενα ελλείμματα και το βάρος αυτών των ελλειμμάτων, γίνεται όλο και πιο ακριβό», ανέφερε.
Αυτό «έχει παρεμποδίσει άλλες δαπάνες, εμποδίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων και αφήνει τη χώρα επικίνδυνα εκτεθειμένη σε περίπτωση νέου μακροοικονομικού σοκ», πρόσθεσε.
Στα ραντάρ της Κομισιόν η Γαλλία
Το Cour des Comptes υπογραμμίζει επίσης, ότι τα προγράμματα δημόσιας χρηματοδότησης της Γαλλίας δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη το κόστος που συνδέεται με πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Γαλλία και έξι άλλες χώρες τίθενται στα ραντάρ για υπέρβαση των ορίων του δημοσιονομικού ελλείμματος, με τις προθεσμίες για τη μείωση των κενών να ορίζονται για τον Νοέμβριο.
Η Γαλλία είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023, από 4,8% το 2022 και πάνω από το όριο του ελλείμματος της ΕΕ του 3%.
Το γαλλικό δημόσιο χρέος ήταν 110,6% του ΑΕΠ το 2023. Η Επιτροπή της ΕΕ αναμένει ότι αυτό θα αυξηθεί στο 112,4% φέτος και στο 113,8% το 2025, ενώ το όριο της ΕΕ είναι 60%.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να τηρήσει το όριο του ελλείμματος της ΕΕ του 3% έως το 2027, αλλά οι προοπτικές περιπλέκονται από τις βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα, οι οποίες κατέληξαν σε ένα διχασμένο κοινοβούλιο.
Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και S&P Global έχουν προειδοποιήσει για αρνητικές επιπτώσεις στη γαλλική οικονομία από το πολιτικό αδιέξοδο, όπου κανένα πολιτικό κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.
Πηγή: ΟΤ