Το ραντεβού για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κλειστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μαρτίου. Αν και εν πολλοίς, η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα θεωρείται ειλημμένη, οι αγορές θα αναζητήσουν στις λέξεις που θα επιλεγούν στην ανακοίνωση, αλλά και στη ρητορική που θα υιοθετήσει η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, τα στοιχεία εκείνα που θα σηματοδοτήσουν τις προθέσεις: πότε δηλαδή θα ανοίξει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ διανύει τη λεγόμενη «σιωπηρή περίοδο». Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη της αποφεύγουν τη διατύπωση σχολίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσδοκίες σχετικά με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, για χρονικό διάστημα επτά ημερών πριν από τη διεξαγωγή της συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, οι συζητήσεις off the record και δια ζώσης δίνουν και παίρνουν.
Το δίλημμα είναι μεγάλο και καίριο: οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να αποφασίσουν αν ο ταχύτερος από το αναμενόμενο πληθωρισμό είναι μόνο το τελευταίο παραστράτημα πριν επιτευχθεί ο στόχος του 2%, ή αποτελεί προάγγελο ενός νέου πισωγυρίσματος.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ενώ το αποτέλεσμα 2,6% για τον Φεβρουάριο, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, και ένα ακόμη επίμονο αποτέλεσμα 3,1% για τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, αποτελούν λόγους προσοχής, η πτωτική δυναμική των τιμών καταναλωτή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί.
Μάλιστα, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πέσει στο 2,2% μόλις αυτόν τον μήνα, μια ανάσα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Καμπή πολιτικής
Δεδομένων τέτοιων μηνυμάτων, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετέτρεψε τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή σε παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, ορισμένοι μάντες στην ευρωζώνη αποθαρρύνονται. Εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, η οποία αποκαλύπτει τις πρώτες της προβλέψεις για το έτος στις 7 Μαρτίου, πρόκειται να φτάσει σύντομα σε ένα σημείο καμπής πολιτικής.
«Τα συστατικά για την επιστροφή στον στόχο για τον πληθωρισμό είναι ήδη εκεί», δήλωσε η Evelyn Herrmann, οικονομολόγος στην Bank of America στο Παρίσι. «Οι νέες προβλέψεις μπορεί να δείχνουν ακόμη και τον βασικό πληθωρισμό στο 2% το 2026. Αυτό θα σήμαινε ότι όλα σηματοδοτούν μια επιστροφή στον στόχο – το μόνο που λείπει είναι η εμπιστοσύνη σε αυτήν την πρόβλεψη».
Ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ξεπέρασε τη διάμεση πρόβλεψη 2,5% των οικονομολόγων, υπήρχαν πολλά άλλα στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν διαβεβαίωση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Τα εθνικά στοιχεία από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής έδειξαν όλες ότι ο πληθωρισμός είτε επιβραδύνθηκε σημαντικά —όπως συνέβη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία— είτε στην περίπτωση της Ιταλίας, είναι ήδη κολλημένος πολύ κάτω από το 2%.
Η συνολική έκθεση για την ευρωζώνη περιείχε επίσης ελπιδοφόρα στοιχεία, σύμφωνα με τους Jamie Rush και Maeva Cousin του Bloomberg Economics.
«Είναι σημαντικό για την ΕΚΤ, ένα μέτριο μέρος της πτώσης προήλθε από τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών», έγραψαν σε έκθεσή τους.
Οι μισθοί στο επίκεντρο
Με αυτά τα δεδομένα να κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι εναπομείνασες αμφιβολίες της ΕΚΤ επικεντρώνονται στους μισθούς. Επί του παρόντος, στην ευρωζώνη διαπραγματεύονται μια σειρά από συμφωνίες αμοιβών, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη εβδομάδες ή και περισσότερο για να αποκτήσουν οι αξιωματούχοι πλήρως σίγουροι ότι ο ταχύτερος πληθωρισμός δεν εδραιώνεται.
Μέχρι τώρα, τα στοιχεία για αυτό ήταν ενθαρρυντικά. Το τέταρτο τρίμηνο, οι αμοιβές βάσει διαπραγματεύσεων αυξήθηκαν μόνο κατά 4,5%, από το ρεκόρ 4,7% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε η ΕΚΤ.
«Αν και μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό, είναι πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel στις 23 Φεβρουαρίου. «Η προοπτική των τιμών δεν είναι ακόμη αρκετά σαφής».
Αντίθετα, συνάδελφοι από χώρες της Νότιας Ευρώπης πιέζουν ήδη ώστε η ΕΚΤ να είναι έτοιμη να δράσει.
«Ο Μάρτιος είναι η ημερομηνία που έχουμε μπροστά μας τον μεγαλύτερο όγκο νέων δεδομένων – ορισμένα δεδομένα μπορεί να μας πουν να συζητήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο», δήλωσε ο Πορτογάλος κυβερνήτης Mario Centeno σε συνέντευξή του στα τέλη Φεβρουαρίου. «Δεν λέω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί».
Πηγή: OT