Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία, προβλέποντας ότι οι δύο χώρες θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος.
Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% φέτος, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ταμείου για τον Απρίλιο με 4,6%, αλλά χαμηλότερα από το 5,2% το 2023, ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ.
Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2025, στο 4,5% και να είναι σε πτωτική τροχιά στο 3,3% έως το 2029, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ για τον Ιούλιο.
Προβλέψεις ΔΝΤ για Κίνα και Ινδία
Η πιο ρόδινη πρόβλεψη για το 2024 οφειλόταν εν μέρει στην ισχυρότερη καταναλωτική δραστηριότητα και τις εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο Πιερ Όλιβιε Γκουρίνχας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
«Η κινεζική οικονομία έχει αναπτυχθεί τρομερά τα τελευταία 15-20 χρόνια και εξαρτάται συνολικά πολύ λιγότερο από τον εξωτερικό τομέα για την ανάπτυξή της από ό,τι πριν από 15 χρόνια ή πριν από 20 χρόνια», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η Κίνα είναι επίσης πιο αναπτυγμένη, αυτό σημαίνει ότι έχει και μεγαλύτερο αποτύπωμα στον υπόλοιπο κόσμο. Μια αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος μπορεί να είναι μικρή από την κινεζική σκοπιά, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγάλη για την προοπτική του υπόλοιπου κόσμου».
Ο Γκουρίνχας επεσήμανε ότι αυτές οι προβλέψεις έγιναν πριν δημοσιοποιηθούν οι πιο πρόσφατοι αριθμοί για το ΑΕΠ της Κίνας.
Εν όψει της έκθεσης του ΔΝΤ την Τρίτη, τα επίσημα στοιχεία της Κίνας έδειξαν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε 4,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο – υποχωρώντας κάτω από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 5,1% όπως είχαν προβλέψει οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Δείχνουν… ότι ίσως η ανάπτυξη στην Κίνα —ιδίως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων— εξακολουθούν να υπάρχουν», προειδοποίησε ο Γκουρίνχας. «Αυτό είναι κάτι που επισημαίνουμε στα δεδομένα μας ως κίνδυνο για την κινεζική οικονομία. Και αυτό φαίνεται να υλοποιείται».
Το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο για την επιστροφή της κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια, αλλά η πτώση των ποσοστών γεννήσεων θα εμποδίσει τα επίπεδα παραγωγικότητας και στη συνέχεια θα τροφοδοτήσει την οικονομική επιβράδυνση.
Η Ινδία – την οποία το ΔΝΤ είχε προηγουμένως αποκαλέσει «η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο» – αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7% το 2024, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Απριλίου για 6,8%. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση που καταγράφεται στην ιδιωτική κατανάλωση, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.
Πρόκειται για μια μεγάλη πτώση από την ανάπτυξη 8,2% το οικονομικό έτος από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να μειώνεται και θα φτάσει στο 6,5% το 2025.
Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία σύμφωνα με την Goldman Sachs θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2075, προσελκύει επενδυτές όπως οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple, Google κ.α. καθώς η χώρα επιδιώκει να καταστεί μια μεγάλη παραγωγική δύναμη.
«Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας παραμένουν η κύρια κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομία. Η ανάπτυξη στην Ινδία και την Κίνα αναθεωρείται προς τα πάνω και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο, οι προοπτικές για τα επόμενα πέντε χρόνια παραμένουν αδύναμες», σημείωσε ο Γκουρίνχας.
ΕΕ και ΗΠΑ
Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% — αμετάβλητη σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου και πιθανότατα θα αυξηθεί ελαφρά, κατά 3,3%, το 2025, όπως προβλέπει το ΔΝΤ.
Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,6% φέτος σε σύγκριση με το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψή της για 2,7% τον Απρίλιο.
Ο ρυθμός πληθωρισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποχώρησε στο 3% τον Ιούνιο, από 3,3% τον Μάιο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα περιμένει έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια.
«Φαίνεται ότι η δυναμική του πληθωρισμού κινείται, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Γκουρίνχας.
«Αλλά έχουμε δει πισωγυρίσματα και θα πρέπει να αναμένουμε ότι ίσως θα υπάρξουν περισσότερα και θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στον ρυθμό και την ταχύτητα με την οποία ο πληθωρισμός θα πέσει τώρα».
Τόνισε ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ παραμένει μια σοβαρή ανησυχία.
Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ για φέτος αναβαθμίστηκε στο 0,9% — 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου, λόγω της ισχυρότερης δυναμικής των υπηρεσιών και των καθαρών εξαγωγών που ξεπερνούν τις αναμενόμενες το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προβλέπεται να ανέλθει στο 1,5% το 2025 λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και των περισσότερων επενδύσεων, ανέφερε το ΔΝΤ.
«Η Ισπανία είναι ένα φωτεινό σημείο στη ζώνη του ευρώ όσον αφορά τις αναθεωρήσεις. Αναβαθμίσαμε τις προβλέψεις για φέτος στο 2,4%, σημείωσε η Petya Koeva Brooks, αναπληρώτρια διευθύντρια στο τμήμα έρευνας του ΔΝΤ.
«Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αναθεώρησης οφειλόταν στο αποτέλεσμα που είδαμε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου υπήρχαν πολύ ισχυρές υπηρεσίες, εξαγωγές, καθώς και αύξηση των επενδύσεων».