Συνέχισε να επιβραδύνεται τον Φεβρουάριο του 2024 ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, παραμένοντας οριακά θετικός, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς «οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες αναπόφευκτα επηρεάζουν τη μεγέθυνση του ΣΠΟΔ, και άρα τις προοπτικές μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας».
Ταυτόχρονα, αρνητικός καταγράφεται, για πρώτη φορά, από τον Φεβρουάριο του 2023 και ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2024 παρέμεινε θετικός, έστω και οριακά, ένεκα της «ελαφριάς υποχώρησης στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της διεθνούς τιμής πετρελαίου Brent Crude και της μεγέθυνσης διαφόρων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, περιλαμβανομένων των πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο, των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ελαφριάς μεγέθυνσης του όγκου λιανικών πωλήσεων».
Συγκεκριμένα, ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, που κατασκευάστηκε και εκτιμάται από το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,1% τον Φεβρουάριο του 2024, μετά τις ετήσιες αυξήσεις 0,7% και 1,6% τους μήνες Ιανουάριο του 2024 και Δεκέμβριο του 2023, αντίστοιχα (σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).
«Αρκετές κύριες ευρωπαϊκές οικονομίες φαίνεται να κινδυνεύουν να εισέλθουν σε φάσεις ύφεσης, ενώ, συνεχίζονται οι επίμονες στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας (χωρίς σημάδια επίλυσης)», προσθέτει το ΚΟΕ.
Ως αποτέλεσμα, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ συνεχίζεται τον Φεβρουάριο του 2024, αναφέρει.