Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την Παρασκευή, με την στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία να οδηγεί σε επίμονα υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την οικονομία.
Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε σταδιακά τα επιτόκια στο 16%, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των τιμών, ενώ οι αναλυτές αναμένουν από την τράπεζα να καταδείξει κατά πόσον η πολιτική της αποδίδει και αν μπορεί να μειώσει σύντομα το κόστος δανεισμού.
“Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά χαλαρώνουν, αλλά παραμένουν υψηλές”, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Παρασκευή.
Προσθέτει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων θα μειώσουν τελικά τον πληθωρισμό, αλλά σημειώνει ότι είναι “πρόωρο να κρίνουμε τον ρυθμό” με τον οποίο θα γίνει αυτό.
“Μεσοπρόθεσμα, το ισοζύγιο των κινδύνων για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να κλίνει προς τα πάνω”, αναφέρει – κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανότερο να επιταχυνθούν, παρά να επιβραδυνθούν στους επόμενους μήνες.
Η στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας Rosstat ανέφερε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,7% τον Φεβρουάριο, σε 12μηνη βάση – επιταχυνόμενες από 7,4% τον Ιανουάριο.
Η Κυβέρνηση στοχεύει επισήμως σε ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της τάξης του 4%.
Οι τιμές καταναλωτή αποτελούν ένα ευαίσθητο θέμα στη Ρωσία, όπου οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει ουσιαστικά καμία αποταμίευση και όπου οι μνήμες του υπερπληθωρισμού και της οικονομικής αστάθειας είναι ιδιαίτερα βαθιές.
Η εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών για την υποστήριξη της επίθεσης στην Ουκρανία βοήθησε στη θωράκιση της ρωσικής οικονομίας από την απότομη ύφεση που πολλοί προέβλεψαν όταν ο Ρώσος Πρόεδρος διέταξε τα στρατεύματα να περάσουν τα σύνορα τον Φεβρουάριο του 2022.
“Η ρωσική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς”, αναφέρει την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων και η διαφυγή από την χώρα των ανδρών, που προσπαθούν να αποφύγουν τη στράτευση, έχουν δημιουργήσει βαθιές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε τμήματα της οικονομίας.
Όλα αυτά σε συνδυασμό, δημιούργησαν ένα σπιράλ αύξησης των μισθών και των τιμών καταναλωτή.
Η τράπεζα αναφέρει την Παρασκευή ότι “η στενότητα στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί και πάλι”, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τάση αυτή θα συνεχίσει να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω – ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών – στο ορατό μέλλον.